Artiklar
Regeringen vill vänta med att ta in fler kommuner i förvaltningsområdena till minoritetslagen ses över. Detta har minoritetsorganisationerna reagerat starkt emot.

Minoriteterna begär samråd med ministern

Efter nyheten om att regeringen inte tar in fler förvaltningskommuner förrän minoritetslagen ses över rasar minoriteterna som nu begär ett samråd.

I ett pressmeddelande från Vera Florica Rajala, ordförande Sverigefinländarnas delegation, och Tore Hjort, ordförande Svenska Tornedalingarnas riksförbund, skriver de att minoriteterna vill ha ett samråd med ansvarig minister Alice Bah Kuhnke.

Det var i går som det framgick i regeringens budgetproposition att regeringen inte kommer att godkänna ansökningarna från åtta kommuner som vill tillhöra ett förvaltningsområde.
- Vi sverigefinska, tornedalska och samiska riksorganisationer reagerar mot detta, då regeringen inte flaggat för detta tidigare även om det varit mycket känt för dem, skriver minoriteterna i pressmeddelandet.

Det åtta ansökande kommunerna är Gislaved, Järfälla, Skellefteå, Söderhamn och Örnsköldsvik (alla finska), Luleå (meänkieli) och Sundsvall samt Åsele (samiska)

Läs hela skrivelsen här där minoriteterna begär samråd med ministern.

 

Sidan uppdaterad 2018-11-23