Artiklar
Foto: Privat

Moa vann skrivartävling

Moa Backe Åstot, 20 år från Jokkmokk, vann Sveriges Radios skrivartävling för unga med novellen En liten röd droppe. Minoritet.se ställde ställde några frågor till vinnaren.

När började du att skriva?

- Jag har egentligen skrivit i hela mitt liv. Redan innan jag kunde skriva själv hittade jag på berättelser som mina föräldrar sedan fick skriva ner i små böcker som vi häftade ihop av papper. När jag väl lärde mig att skriva skrev jag istället själv, och det har jag gjort ända sen dess. 

 

Hur kom du på just denna berättelse?

- När jag skrev den här novellen utgick jag från platsen - kalvmärkningen - och sedan växte berättelsen om två syskon fram ur miljön. Jag valde att skriva om en plats som ligger mig nära och som allt för sällan skildras i litteratur. Inom renskötseln är familjen viktig, vilket ledde till att jag skrev om just en syskonrelation. 

Jag bestämmer sällan i förväg exakt vad mina berättelser ska handla om eller hur de ska sluta. De växer fram under skrivandets gång. Ofta visar det sig att berättelsen får ett annat avslut än jag kanske först hade planerat. 

Hur känns det att få priset?

- Det känns väldigt roligt! Det betyder mycket för mig som skrivande människa att ta emot ett sånt här pris. Det är en bekräftelse på att människor tycker om det jag skriver, vilket förstås leder till ännu större skrivlust för min del.  

Vad vill du göra i framtiden?

- Jag vill fortsätta att skriva och drömmer om att ge ut böcker i framtiden. Ända sedan jag var liten har jag velat bli författare. 

Vad ska du göra för prispengarna? (på 6 000 kr)

- Det har jag inte bestämt än, men förmodligen kommer en del av pengarna gå till böcker och annat roligt på Bokmässan, där jag ska ta emot priset.

Talar du samiska?

- Samiska är inte mitt förstaspråk, men jag läser lulesamiska just nu på Umeå Universitet. Lulesamiska är mitt hjärtespråk och det skulle vara fint att kunna skriva mer på samiska i framtiden. 

Vad betyder det med berättelser från den samiska ”världen” vinner ett sådant pris?

- För mig betyder det väldigt mycket. Det är viktigt att den samiska kulturen får ta plats i litteraturen, både för att samer själva ska ha möjlighet att läsa om något som ligger dem nära, men också för att andra ska få en inblick i kulturen eftersom okunskapen är så stor. Att en samisk berättelse vinner en tävling där hela Sverige fick delta, ser jag som något stort. 

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2018-09-21