Artiklar

New amigos - ett samiskt onlinespel

Samiskt språkcentrum har lanserat ett samiskt onlinespel i samarbete med New Amigos. New Amigos är ett spel för alla samiska varieteter med godkänd ortografi i Sverige.

Det handlar om sydsamiska, umesamiska, lulesamiska och nordsamiska. Det enda som behövs förutom internet är mobiltelefon, läsplatta eller dator.

New Amigos är ett världsomspännande brädspel. Det har funnits som brädspel i versionen sydsamiska-norska och nordsamiska-norska. Samiskt språkcentrum har medverkat med översättningar till svenska, lulesamiska och umesamiska samt anpassat nord- och sydsamiskan för svenska sidan av Saepmie.

Spelet är avsett för läskunniga i alla åldrar; barn, ungdomar och vuxna. Det som krävs är internetanslutning och tillgång till mobiltelefon (Apple och Smartphone), läsplatta eller dator. Till spelet hör en förinspelad version av en modermålstalare för att höra uttal och läsa samiska på spelkorten. Antingen spelar man med den förinspelade versionen (single player) eller mot en annan person som samtidigt är inloggad (dual player). Geografin är inget hinder! En sydsamisk elev i Lofsdalen kan till exempel spela med en sydsamisk elev i Gárasavvun.

Spelet finns i tre kunskapsnivåer, för nybörjare till talare som vill bättra på sin samiska eller bara spela. Dessutom är det ett sällskapsspel.Med onlinespelet lär man sig först de viktigaste orden och uttrycken. Spelet har en struktur som säkrar snabb inlärning och repetitionsmetod som säkrar varaktig inlärning.

I dagsläget finns endast åtkomst till spelet via länk men kommer senare att kunna laddas hem via AppStore och Googleplay. Under 2019 är onlinespelet kostnadsfritt genom Samiskt språkcentrums samarbete med New Amigos. Därefter kommer det att vara en betalversion för månadsvisa eller årsvisa licenser.

 

Sidan uppdaterad 2024-04-15