Artiklar

Nu är det nordsamiska mentorprogrammet igång

I helgen drog Samiskt Språkcentrum igång sitt mentorprogram igen, den här gången på nordsamiska.
- Skillnaden den här gången är att vi har fler yngre mentorer, säger Ingegerd Vannar, arbetsledare på Samiskt Språkcentrum.

Sedan tidigare har Språkcentrum anordnat lyckade mentorprogram i syd-, lule- och umesamiska. Nu är det dags för 13 lärlingar och 8 mentorer att ta sig an nordsamiskan. De hade sin första upptaktsträff under den gångna helgen.

Mentorerna har nordsamiska som modersmål och ska hjälpa lärlingarna att komma igång med språket.
- Lärlingen har formulerat mål och delmål, det man vill få ut av programmet. Man kanske vill börja tala samiska med sin hund eller sin moster och då anpassar mentorn sig efter det och försöker hitta de rätta orden och nivån till språköverföringen, säger Ingegerd Vannar.

Träffen hölls i Årrenjarka i Jokkmokks kommun där nordsamiskan hade möjlighet att bli norm eftersom gruppen var den enda på anläggningen.
- Språket talades även vid måltiderna och lärlingarna fick en positiv upplevelse, säger Vannar.

Vid tidigare mentorprogram har mentorerna varit äldre och då har det även blivit en så kallad generationsöverföring.
- Nu med yngre mentorer blir det också andra val av aktiviteter mer nutida berättelser och händelser, säger Vannar.

Vid upptaktsträffen fick mentorerna bland annat sätta upp mål för sin del i programmet.  Deltagarna fick också en introduktion i begreppet Språkspärr av Sylvia Sparrock på Samiskt Språkcentrum, och mentorerna fick en del inlärningstips inför sitt arbete.
- Det blir en win win-situation där även mentorn blir engagerad i språket och dessutom skapar vi en ny mötesplats.

Tanken är att lärlingen och mentorn ska ses eller höras 2 timmar per vecka.
- Det är ett ganska generöst erbjudande om man jämför med hur mycket språk man får i skolan, mellan 40-60 minuter och då delar eleverna på en lärare, säger Vannar.

I början av nästa år ska de återigen ses och utvärdera hur långt de kommit med sin språkinlärning och då är de halvvägs in i programmet som avslutas i maj 2019. Till projektet är också Ellinor Kuhmunen knuten, hon är nordsamisk lärare vid Samernas utbildningscentrum som också är samarbetspartner till Samiskt Språkcentrum.

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2019-01-28