Nu lanseras nättidningen DIKKO

Nu lanseras en ny romsk tidning på nätet som har sin grund i gatutidningen Dik Manusch. Britt-Inger Lundqvist är ansvarig utgivare.

- Det är ideella krafter och föreningen RUNG som ligger bakom det här nätmagasinet som görs av, om och med romer och resande, säger Britt-Inger som bor i Skellefteå och till vardags är kultur- och fritidschef i Nordmalings kommun.

Dik Manusch, se människan, var en gatutidning som gjordes under ett antal år som delades ut till tiggare som fick sälja den och ta hela arvodet. Men den byggde på att få inskickade artiklar och när det blev färre av den varan tvingades tidningen lägga ned.
- Vi saknade en ha tidning med fokus på resande/romer. En tidning där det gick att dela enskilda artiklar som kunde finnas med i debatten och sprida information. DIKKO är en partipolitiskt obunden tidning med/av/om resande/romer, säger Britt-Inger.

Syftet med tidningen är att förmedla ett resande/romskt perspektiv i nyhetsvärlden och sprida kunskap om minoriteten romer. DIKKO kommer utifrån en idé som några vänner fick i början av 2018. 

Tidningen kommer att uppdateras löpande på nätet och människor får skicka in anekdoter, artiklar och annat.
- Vi kommer hjälpa folk att skriva om det behövs, säger Britt-Inger som själv är resande.

Redaktionen finns utspridd över hela landet och består av; Britt-Inger Hedström Lundqvist, ansvarig utgivare, Linda Lundqvist, chefredaktör Kim Fredriksson, reportageansvarig Kurt Magnusson, kulturansvarig och kassör. Tidningen är registrerad i Skellefteå där Britt-Inger bor.

Här hittar du hennes blogg där du också får löpande information om DIKKO.

Här hittar du DIKKO på Facebook!

 

MALIN A JUNKKA 

Sidan uppdaterad 2018-11-15