Artiklar
 Speltjänsten är helt klart populärast idag, säger Erland Kaldaras Nikolizsson på Romska Ungdomsförbundet. Foto: Fredrik Sieradzki

Mobilapp skapar engagemang bland unga romer

Med mobilappen Ung och rom vill romska ungdomsförbundet få unga romer att lära sig mer om sina rättigheter och stärka sin romska identitet. Appen är också en guldgruva för myndigheter som vill få kontakt med det romska civilsamhället.

 

Idén att skapa appen Ung och rom uppstod när den romske samhällsvägledaren Abedin Dinaj i Gävle 2016 letade efter en webbtjänst som informerar romer om deras rättigheter.
- Självklart borde det finnas en mobilapp för något sånt, tänkte jag, och gjorde en inventering, berättar Abedin. Han hittade ingenting och tänkte att han själv fick bygga appen i så fall. 

- Jag kom i kontakt med Erland Kaldaras Nikolizsson, Romska Ungdomsförbundet. Erland hade varit med om att starta Gävles Romska Förening.

Romska Ungdomsförbundet är en paraplyorganisation för ett 40-tal romska föreningar runt om i landet och Erland såg nyttan för både unga romer och myndigheter.

Romska Ungdomsförbundet sökte och fick finansiering av Allmänna arvsfonden och appen lanserades i sin första version i maj 2019.
Projektet drivs i samarbete mellan Romska Ungdomsförbundet och Gävles Romska Förening med Abedin som projektledare.

Appen Ung och rom har olika funktioner. Dels innehåller appen en språk- och spelavdelning, ”Ung och rom ordspel” som vänder sig framför allt till romska barn och ungdomar. Tjänsten som finns på de fem vanligaste romska språkvarieteterna (Arli, Kaale, Khelderas, Lovari och Svensk romani) ska bidra till språkrevitalisering genom man på ett lekfullt sätt kan lära sig romska ord och uttryck.

- Speltjänsten är helt klart populärast idag, säger Erland Kaldaras Nikolizsson på Romska Ungdomsförbundet. Han berättar om utmaningarna med att bygga appen.

- Vissa ord fanns inte på romani, så som till exempel ”hen” eller ”HBTQ-frågor”. Det har varit en utmaning att ta fram beskrivningar som inte blir konstiga eller rent av förnedrande, säger han.

Istället för ord som inte finns på romani kanske man ofta kan använda ett ord på serbokroatiska för de som talar arli och ord på polska för de som talar lovari. För finska romer kanske man istället använder ett ord på finska.

Den andra delen, som vänder sig till lite vuxna, består av romska nyheter, poddar, och information om rättigheter, kontaktuppgifter till relevanta myndigheter, romska föreningar och organisationer. Allt är skrivet på en enkel och kortfattad svenska. Vill man veta mer, så ska det gå att länka sig vidare för att läsa mer.
- Vi har även nyligen kompletterat med information om HBTQ, våld i nära relationer, jämställdhet och barnkonventionen. Såna frågor har hittills inte varit så vanligt att prata om i romska sammanhang, säger Abedin Denaj.

Snart är en ny version på gång där användaren ska kunna välja innehåll efter ålder och intresse. Abedin understryker att appen fortfarande är i en uppbyggnadsprocess och att man vill att så många som möjligt testar den.

- En utmaning är marknadsföra appen bland romer som vi inte är i kontakt med runt om i landet. Men han hoppas att den sprids via sociala medier och från mun till mun, säger Abedin. 

- Vi tror att den kan bidra till att allt fler romer engagerar sig och deltar i samråd genom att olika myndigheter lättare kan hitta lokala romska organisationer för att kunna nå ut till yngre romer, säger Erland Kaldaras Nikolizsson.

Han ser en möjlighet att lyfta fram alla de tjänster och aktiviteter som Romska Ungdomsförbundet och dess lokalorganisationer erbjuder.
- Vi har en ålderspyramid med en bred bas av unga i den romska gruppen i Sverige, med bortåt 60 000-65 000 personer som är upp till 25 år. Då är det viktigt att det romska civilsamhället utnyttjar teknik för att nå ut, säger Erland.

- Vi ser allt fler yngre romer bli engagerade i romska frågor och rättigheter. Innan var det mest de som var 50 år gamla och äldre som var engagerade. Det kan bland annat denna app hjälpa till med, säger Erland Kaldaras Nikolizsson.

Fredrik Sieradzki

 

Sidan uppdaterad 2020-04-03