Artiklar
Foto: Linnea Huhta.

Ny distanskurs om Tornedalen

Tornedalingar, kväner och lantalaiset är Sveriges minst kända minoritet. Det vill Tornedalens Folkhögskola ändra på. Så många som 77 personer har sökt till den nya kursen som har 25 platser. 

Tornedalens Folkhögskola i Övertorneå väcker intresse i Norden.

Det bekräftar Anders Alapää, kursutvecklare vid folkhögskolan:

- Vi har sökande från hela landet men också från Finland och Norge.

Tanken är att kursen "Tornedalen i historia och nutid" blir ett permanent inslag i folkhögskolans utbud. Den första kursen är övergripande och introducerar deltagarna till den kultur och historia som rör tornedalingarna, kvänerna och lantalaiset. Anders Alapää fortsätter:

- Planen är att ordna specialiserade kurser och fördjupningar gällande minoritetens kultur och historia också i framtiden.

Den nu aktuella kursen pågår en termin och målet är att lära ut om Sveriges osynligaste minoritet. Kursmålen omfattar 1000 år av historia, grundläggande förståelse för hur minoritetens självbild, kultur och identitet formats av samhällsförändringar och politik genom historien samt reflektion som blickar mot framtiden gällande språk och kultur.

Kursen ges på distans under kvällstid och helt utan kostnad för den deltagande. Ansökan är stängd för detta år, men för den som är intresserad av framtida kurstillfällen finns information om kursinnehållet på Tornedalens Folkhögskolas hemsida:

https://tornedalen.se/tornedalen-i-historia-och-nutid/.

LINNEA HUHTA

Sidan uppdaterad 2024-05-24