Artiklar

Orrenius får Aaron Isaac-priset

Varje år delar Judiska församlingen ut Aaron Isaac-priset. Niklas Orrenius får 2017 års pris ”för sin långa, modiga och mycket framgångsrika journalistiska gärning där han belyst frågor om antisemitism, rasism och främlingsfientlighet på ett mycket föredömligt sätt”, skriver Judiska församlingen i Stockholm i sin motivering.

-Niklas skrev tidigt om antisemitism och är en stark röst i Sverige. Han har skrivit på ett ärligt sätt om antisemitism och främlingsfientlighet. Han har vågat att fortsätta skildra viktiga frågor i samhället trots olika hot, säger Petra Kahn Nord, kommunikationsansvarig för Judiska församlingen i Stockholm.

Utnämningen av 2017 års pristagare speglar aktuella frågor för judar och judiska institutioner som lever med ökade hot och attacker som resulterat i förstärkta säkerhetsåtgärder.

Priset delas ut en gång per år sedan 1989 till någon som har gjort stora och osjälviska insatser för den svenska judenheten. Priset är uppkallat efter den första juden som fick bosätta sig i Sverige och som grundade Judiska församlingen i Stockholm. Församlingens styrelse utser pristagaren. Petra Kahn Nord tycker att priset är betydelsefullt.
- Det är fint att vi kan visa tacksamhet till människor utanför vår församling, till icke-judar som gör saker som är osjälviska och att vi som församling uppmärksammar det.

Priset delas ut den 10 februari i Judiska församlingens lokaler.
- Först är det gudstjänst i den stora synagogan och därefter är det kiddush då det bjuds på kaffe, kakor, smörgåsar och vin. I samband med detta kommer priset delas ut av vår ordförande Aron Verständig. Priset är en medalj i brons.

Tidigare pristagare är bland annat Göran Persson, Per Ahlmark, Helene Lööw och senast Michael Bindefeldt.

KARIN SKOGLUND

Sidan uppdaterad 2018-01-15