Pippi blir en romsk tjej

I höst kan du följa Pippi som bor i Rinkeby i Barnradions nya följetong. Den världsberömda starka tjejen Pippi är i den nya versionen en romsk tjej som bor i en av Stockholms mest kända förorter.

Det skriver SR på sin hemsida och här kan du också se en bild på Felicia Di Fransesco.


Det var när författaren Gunilla Lundgren höll en skrivarverkstad med romska barn mellan 6 och 12 år på Askebyskolan i Rinkeby. Tanken var att det  skulle bli en bok. 12-åriga Felicia föreslog att barnen kunde skriva om Pippi, hennes favorit.

– Det är alltid roligt att göra något på sitt eget sätt och göra om någonting så att man känner igen sig själv, berättar Felicia.

Klassen gick igenom originalen och bestämde vilka händelser och delar som skulle vara med i den nya boken.

Men att ge ut en ny bok om någon av Astrid Lindgrens karaktärer är svårt. Rättighets innehavarna är restriktiva med att ge tillstånd att använda texter.– Vi fick ju fråga Astrid Lindgrens släktingar och de sa nej, för alla vill ha Pippi på kläder, och godis och sjukhus – allt vad du kan tänka dig, berättar Gunilla Lundgren.

Men när projektet presenterades  där pengarna som kom in till projektet skulle gå till ett barnbibliotek för romska barn i Bukarest sa Astrid Lindgrens släktingar ”ja” mot löftet om att de skulle få läsa manuset. 

Nu är det klart att det blir en radioföljetong, på svenska och de svenska minoritetsspråken och även en bok. Läs hela artikeln på SR här!

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2018-09-26