Artiklar
Karesuandokolt och Ammarnäskolt sida vid sida. Foto: Ella-Kari Skum

Sámi álbmotbeaivi - Urfolket samernas nationaldag

Idag den 6 februari infaller Samefolkets dag som firas i hela Sápmi och på olika platser i Sverige. I år har dagen, Sámi álbmotbeaivi*, firats i 32 år.

I Umeå firas Samefolkets dag bland annat av föreningarna Sáminuorra och Såhkie samt Ubmejen kommuvdna/ Umeå kommun. Lena Maria Nilsson, ordförande för Såhkie, Umeå sameförening, säger inför dagen,

-Det viktigaste är att vi samlas och är stolta över att vi är samer. Vi ska sjunga nationalsången (Sámi soga lávlla) och äta smörgåstårta.

Firandet i Umeå inkluderar aktiviteter på samiska kulturhuset Tráhppie, Folkets bio, Norrlandsoperan och Umeå universitet. Programmet som finns på Umeå kommuns officiella hemsida startar kl. 07.30 då Stadsmissionen öppnar och bjuder på fika och avrundas kl. 19.00 med firarhäng i regi av Sáminuorra Umbeje. Dagen till ära erbjuds också Sverigepremiär för den första skoltsamiska långfilmen Je´vida på Folkets bio i Umeå. Onsdagen den 7 februari ger Norrlandsoperan dansföreställningen Birget - ways to deal, ways to heal, en reaktion på den norska sannings- och försoningskommissionen. Dansföreställningen ges som en del av firandet av urfolket samernas nationaldag.

Lena Maria Nilsson fortsätter,

-Vi har ett lotteri också och så kommer vi berätta om planerna inför samiska veckan i mars.

I samtal med kommunens minoritetssamordnare Kristina Josephson Hesse framgår att kommunen har ambitionen att samla och dela information om allt som händer i kommunen med anledning av högtidsdagen. Josephson Hesse säger,

-I Umeå firas dagen varje år och kommunen flaggar med den samiska flaggan vid rådhustorget. I september 2023 beslutade kommunfullmäktige faktiskt också att anta det samiska namnet Ubmeje kommuvdna.

Därigenom har ärendet om att göra Ubmeje Kommuvdna till officiellt samiskt namn för kommunen remitterats till Lantmäteriet och Sametinget. Detta bland annat för att Lantmäteriet sedan ska uppdatera sin geodata till ursprungsnamnet. Nu arbetar kommunen med att uppdatera sin skyltning, som en del i att stärka motiven inför Lantmäteriets handläggning av ansökan från kommunen. Josephson Hesse fortsätter,

-Skyltarna kommer på plats allt eftersom, de kommer ge umesamiskan ökad synlighet.

Den 6 februari har firats som nationaldag sedan år 1992. Dagen valdes till högtidsdag för att hedra och minnas den första samiska kongressen, det första landsmötet, som hölls den 6 februari år 1917 i Tråante (Trondheim). Den samiska nationaldagen är inte en officiell flaggdag i Sverige men alltjämt en allmän flaggdag. Många kommuner i Sverige har beslutat att hissa den samiska flaggan dagen till ära. Jokkmokk är en av de kommuner som flaggar. Den 6 februari år 2024 har samhället i Jokkmokk precis landat i den magiska dimman som lägger sig efter den årliga vintermarknaden. Kultursekreterare Anna-Karin Aira låter meddela följande,

-Det ska firas offentligt i Jokkmokk, det blir hos Laponiatjuottjudus, Laponiaförvaltningen och i samarbete med sameföreningen.

Läget i Jokkmokk efter marknaden liknas med en urladdning utan dess like. När samiska folkets nationaldagen inträffar i samband med marknaden arrangeras varje år ett stort och högtidligt firande. År 2020 deltog DDMM Kung Carl XVI Gustaf, Drottning Silvia på nationaldagsfirandet i Jokkmokk.

I Sveriges nordligaste kommun, Kiruna, planeras firandet av dagen i samverkan med Kiruna Sameförening, Duoddaras. Kultursekreterare Malin Rolund berättar att stadshuset Kristallen utgör lokal för firandet.

-Vi bjuder in till allsång där vi sjunger den samiska nationalsången och alla besökare bjuds på gratis fika, meddelar hon.

Programmet startar kl. 09.00 med att Kiruna kommun hissar den samiska flaggan, kl. 12.00 och kl. 15.00 spelar stadshusklockorna den samiska nationalsången. Sameskolans elever uppträder med sång på entréplan och kommunstyrelsens Åsa Larsson Blind håller tal.

Minoritet.se observerar att flera kommuner kommunicerar om urfolket samerna i sina sociala medier inför dagen och även föregående år på dagen. Övertorneå kommun i östra Norrbotten meddelar genom skolchefen Katarina Lindberg att skolorna inte arrangerar något särskilt arrangemang kring den 6 februari.

-Övertorneå kommun är inte förvaltningskommun för samiska, skriver hon.

Många kommuner och regioner som inte ingår i samiskt förvaltningsområde väljer ändå att uppmärksamma högtidsdagen eftersom synliggörande är en viktig del av den nationella minoritetspolitiken.

 

*Nordsamiska för samernas nationaldag

På fem av de samiska språken kallas dagen för:

Sámi álbmotbeaivi (nordsamiska)

Sámij álmmukbiejvve (lulesamiska)

Sämij älbmukbäjjve (pitesamiska)

Sämij ålmagenbeäjvvie (umesamiska) 

Saemie åålmegebiejjie (sydsamiska)

 

LINNEA HUHTA

 

Sidan uppdaterad 2024-02-06