Artiklar
Foto: Leo Ahmed

Seluah medverkar i boken Finnjävlar

I antologin Finnjävlar berättar ett 15-tal sverigefinnar om klass och klassresor, diskriminering och motstånd. Om stolthet, skam och kampen för självkänsla. Seluah Alsaati är en av dem.

 

Hur kom det sig att du är med i boken?

- Jag har en koppling till Finland eftersom min mamma kommer därifrån. Har tillbringat många somrar på gräsmattan i den finska glesbygden utanför staden Kouvula. Jag är poet, rappar och har ett stort engagemang för samhällsfrågor, så jag antar att de tyckte det var intressant att lyfta in det i boken.

Vad handlar din del om?

- Berättelsen utspelar sig under en resa jag gör med mina söner och min mamma till Finland. De här resorna är väldigt viktiga nu när jag har barn och vill föra över min finska bakgrund till dem. Jag önskar att jag hade kunnat göra motsvarande resor till Irak där min pappa kommer ifrån, men det är för farligt att resa dit. Jag skriver om skuldkänslorna jag har gentemot mina barn att jag inte kunnat lära dem varken finska eller arabiska, eftersom jag kan båda språken för dåligt. Samtidigt berättar jag om kampen att få passa in i Sverige och inte få min svenskhet ifrågasatt, eftersom jag ändå är född här. Men kanske handlar texten egentligen om sökandet efter min identitet, är jag svensk, finsk och irakier - eller bara Seluah?

Vad betyder en sådan här bok för den nationella minoriteten sverigefinnar?

- Jättemycket! Jag har börjat läsa andras texter i boken och berättelserna berör mig oerhört mycket. Det är så viktigt att få känna samhörighet med andra som har rötter i samma land som en själv. Vi delar våra erfarenheter med andra och det är skönt att få känna den gemenskapen.

Antologin handlar om mammor och pappor som dött i förtid. Om lärare som skrattar åt ditt uttal. Om känslan av att vara utanför. Om att varken vara finne eller svensk – eller både och.

Medverkande i boken är bland andra Susanna Alakoski, Seluah Alsaati, Ivar Andersen, 
Maziar Farzin, Domino Kai och Lina Puranen.

Redaktören Kristian Borg är född 1975 och är journalist och förläggare, född och bosatt i Stockholm. Hans föräldrar träffades på Finlandsfärjan och arbetade inom bland annat städ- och restaurangbranschen.

Du hittar boken här  http://www.verbalforlag.se/vara-bocker/finnjavlar/ och här kan du läsa ett utdrag ur boken skrivet av Domino Kai.

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2016-11-08