Späckat spelschema för UusiTeatteri

2018 var ett intensivt år för barn- och ungdomsteatern UusiTeatteri med fler spelningar än någonsin, både på hemmascenen och ute i landet. Och tempot håller i sig.

- Det berodde bland annat på att vi hade en väldigt populär föreställning i Veeras kontor för förskolebarn, säger Jukka Korpi, teaterchef och producent.

Och tempot är högt även i år för den sverigefinska teatern med olika föreställningar som rullar.
- Bära frukt fick en bra start i mars och den har turnerat från Malmö i söder till Luleå i norr, säger Jukka som gärna skulle se längre turnéer. 

- Men då behöver vi mer medel för löner och annat, säger han.

En annan populär pjäs som snart har nypremiär igen är Sönderfall. En rysardrama för ungdomar. Sönderfall är en ungdomspjäs om makt, lojalitet och utsatthet.
- Den har ett ganska allvarligt tema, säger Jukka.

Den största målgruppen för UusiTeatteri är förskolebarnen.
- De är lättast att nå, säger Jukka Korpi.

En av de stora utmaningarna för teatern är att hitta tvåspråkiga skådespelare. 
- De blir mer och mer eftertraktade. Många är återkommande men då och då dyker det upp nya ansikten också. Det är roligt.
 
Att hitta skådespelare som kan både finska och svenska är som sagt en utmaning för teatern men teatern letar även bland mimare och dansare och då blir det lite lättare. 

De finska förvaltningskommunerna i landet är en av dem som köper in teaterns föreställningar, särskilt de för förskolebarn.
- Vi skulle kunna utveckla det samarbetet mer. Vi går ut med ett aktuellt nyhetsbrev till alla kommuner cirka en gång i månaden där vi ger information om aktuella projekt, säger Jukka Korpi.

Orden som kom bort är en pjäs som nästan är skräddarsydd för de sverigefinska förvaltningskommunerna.
- Det är en skådis med en handdocka som pratar finska och barnen i publiken får hjälpa till att hitta de finska orden som kommit bort.

Nästan alla pjäser är interaktiva på något sätt. De avslutas ofta med en diskussion eller en möjlighet för barnen att ställa frågor efteråt.
- Det är viktigt för barnen då pjäserna kan väcka många tankar, menar Jukka. 

UusiTeattri sätter upp två nya föreställningar per år. Höstens nya pjäs ska Katja Seitajoki regissera. Och till den har Jukka knutit till sig två duktiga skådespelare/mimare, Kristiina Viiala och Linda Jokela.
- Den handlar om hem ur olika perspektiv och riktar sig till lågstadiet. En del barn kan ha flera hem men den handlar också om hemlöshet, säger Jukka.

MALIN A JUNKKA 


 

Sidan uppdaterad 2019-06-12