Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Språk och kultur
Skärmdump från Utbildningsradion

Ungt arv-ny serie om identitet på Utbildningsradion

[Språk och kultur] Saara bestämde sig för att återta sitt samiska arv och 2023 vann hon Sami grand prix i jojkkategorin, men då kom kritiken att hon inte var same nog.
Detalj ur Nordbor på Nordiska museet. Teckning av författaren och konstnären Johan Turi (1854–1936). Foto: Hendrik Zeitler

Nya utställningen Nordbor lyfter det samiska kulturarvet

[Språk och kultur] Nordiska museet öppnar sin största utställning någonsin där det samiska kulturarvet har fått en stor plats.

Kungliga biblioteket får förlängt uppdrag för resursbiblioteken

[Språk och kultur] Förlängningen gäller hela året 2024. De fem resursbiblioteken är utsedda av regeringen och omfattar språken finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska.

Ny delrapport om språkcentrum

[Språk och kultur] Isof berättar i en ny rapport om verksamheten för Nationella språkcentrum för finska, jiddisch, meänkieli och romska. En presentation av rapporten äger rum digitalt den 15 februari.

Fjärrundervisning nyckel till språket

[Språk och kultur] Kommuner som inte klarar av att organisera egen undervisning på minoritetsspråken köper in tjänsterna genom fjärrundervisning. Lycksele, Uppsala och Övertorneå är alla experter på området.
Myrslåtter, Mangskogs socken, Värmland. Digitalt museum, foto: Keyland, Nils

Sök bidrag för kulturarvsarbete från Riksantikvarieämbetet

[Språk och kultur] Nu har Riksantikvarieämbetet öppnat ansökningsperioden för 2024 års bidrag till kulturarvsarbete

Uppdaterad vägledning Språklagen i praktiken

[Språk och kultur] Språklagen slår fast att offentliga verksamheter ska skydda och främja våra nationella minoritetsspråk. Men det är inte alltid så lätt för offentliganställda att veta vad det betyder i praktiken.
Barnböcker på romani chib Foto: Anna von Brömsen

Anbud till Skolverket om läromedel i nationella minoritetsspråk

[Språk och kultur] Nu finns det möjlighet för förlag att komma in med anbud till Skolverket gällande läromedel i nationella minoritetsspråk.

Ny utlysning av bidrag från Isof för revitalisering av de nationella minoritetsspråken

[Språk och kultur] Under perioden 1 december 2023–22 januari 2024 kan du söka bidrag för revitalisering av de nationella minoritetsspråken finska, jiddisch, meänkieli, romska och samiska.
Skärmdump

Sverigefinländarnas delegations minoritetsspråkpris till Kaisa Syrjänen Schaal

[Språk och kultur] Sverigefinländarnas delegation har beslutat att tilldela 2023 års minoritetsspråkpris till Kaisa Syrjänen Schaal, Uppsala.