"Språket har en nerv som jag tidigare saknat"

Utan att ha någon som helst anknytning till det judiska hittade Louisa Lyne sitt hjärtas och sin konstnärliga röst i jiddisch. Språket har inte bara gett henne en ny karriär utan öppnat upp ögonen för en helt ny värld.

- Att lära mig jiddisch har gett mig så mycket, det har gett mig ALLT. Det kanske låter som en klyscha men så är det. Språket har en nerv som jag tidigare saknat.

Louisa Lyne är 36 år och bor i Malmö med sin lille son Dino och sambon Edin där de lever ett ganska typiskt småbarnsliv just nu. Sonen är 1,5 år och är överallt i sin upptäckarfas. Hon pustar ut med en kopp kaffe när minoritet.se träffar henne i Malmö och hon börjar berätta om sin bakgrund.

Hon har rötterna i norrländska Härnösand där hennes föräldrar bor. 
Hennes pappa är engelsk och mamma är från Gävle. Inget judiskt påbrå alltså men sjunger på minoritetsspråket jiddisch. Hur gick det hela till undrar man?
- Jag var på en konsert där sångerskan sjöng på jiddisch. Jag blev så berörd även om jag inte förstod texterna.

Tidigare jobbade hon som musikalartist men hon hade tröttnat lite på det. Det fanns inga direkta möjligheter att experimentera. 
- Efter konserten lånade jag cd-skivor på biblioteket (som man gjorde då) och något år senare googlade jag på nätet och hittade lite annan information, bland annat om sommarkurser i judisk musik på London University. Det kändes lite läskigt först men jag kom tillbaka dit fyra somrar, minns Louisa med värme.

I dag har hon god förståelse för språket och klarar hjälpligt av det hebreiska alfabetet.
- Men det är svårt att hålla igång språket då hon inte talar det hemmavid.

Därför har hon hjälp från några mentorer då hon skriver låtar för bandet Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye, där sambon Edin också spelar. Hon nämner framför allt Salomon Schulman, författare, översättare och barnläkare samt barnpsykiatriker, som också är en expert på jiddisch. Susanne Sznajaderman-Rytz är en annan som Louisa får språklig hjälp av. Hon nämner också Staffan Böös och Jean Hessel.

Har du någon gång känt att det finns dem som inte gillar att du gett dig på jiddisch, utan att ha judiska rötter?

- Kanske då när jag var i gränslandet när vi började spela fanns det nog de som ifrågasatte. Innan vi blev mer etablerade. Nu har jag nog förtjänat respekten när jag sjunger på jiddisch.

Hon fortsätter:

- Jag har alltid varit öppen och sagt till min publik att jag hittat världens häftigaste musik och att jag måste få visa upp den. Och det är ju också den bästa komplimangen till ett språk att välja att sjunga på det.

Det var tillsammans med sambon Edin, som tidigare spelat klezmer, som bandet och musiken tog form. 
- Vi ville göra klezmer på ett nytt sätt med mer stråkar. Det här var en judisk visskatt som aldrig fått göra sig hörd här i Sverige.

2012 släpptes den första skivan med Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye och den fick väldigt fina recensioner i media. Efter det rullade det bara på med spelningar och nya bokningar, även utanför Sverige. Det har blivit Norden, Ungern, Ukraina, Israel och Schweiz och många fler länder.

Louisa upplever det som om många judar uppskattar tonen i hennes musik.
- Det fanns så mycket sorg i de här låtarna förr med ghetton, lägren och mycket lidande. Jag kom in "helt ren" med något nytt.

I höstas fick bandet den hittills största uppmärksamheten då de deltog i teve-programmet Folkets Musik på SVT och fick tolka Ola Salos monsterhit It Takes a Fool to Remain Sane på jiddisch. Låten blev en succé med väldigt många nedladdningar på Spotify.
- Det var häftigt. Vi släppte singeln dagen efter programmet och vi nådde en helt ny krets människor. Det visar vad teve på rätt tid betyder för genomslagskraften.

Sedan dess har många dörrar öppnats för bandet. Men just nu är fokus på en helt nytt projekt för bandet med Louisa i spetsen.
- Vi ska börja med skolkonserter, det är min stora grej nu. Vi vill också kunna göra skillnad i samhället och nu ska vi ut till elever i mellan- och högstadiet. Det blir tema Förintelsen och med hjälp av vår musik och teatrala inslag ska vi visa hur det var med kulturen före och efter det hemska svarta mörka kriget.

Turnén kommer att inledas i Sörmland i höst och det kommer in nya bokningar från skolor hela tiden.
- Det kommer även bli någon bildprojektion till konserten eftersom barn i dag är van vid det visuella. Och vi gör ett material att diskutera till efteråt och före, berättar hon entusiastiskt.

Louisa och hennes band har också släppt en ny singel, A Mol Iz Geven.
- Sången beskriver på ett på ett osmickrande sätt Sveriges dubbelmoral under Andra världskriget och blandar svenska med jiddisch. Refrängen säger "Hylla allas vän, på oss kan ni lita. Folke, Siv och svenske Sven, älskar alla lika." 

Den släpptes i januari 2018 och här  kan du se videon och översättningen av texten står här!


MALIN A JUNKKA
 

Sidan uppdaterad 2018-04-06