Anna Inga läser en bok på nordsamiska om Sune för barnen. Foto: Malin A Junkka

Språkprojekt för de yngsta

I början av året beviljades Kiruna Sameförening medel för att starta projektet Sámigiela Sámi Mánáide. En träffpunkt för samiska barn i 1-3 års ålder och deras föräldrar. Hittills har de träffats fyra gånger.

 

- Målgruppen är 1-3 åringar men vi utestänger ingen, säger Inga-Maria Stoor, initiativtagare och deltagare med sonen Karl Ante som är 2,5 år.

Inga Maria Stoor jobbar till vardags på Sametinget i Kiruna. Hon är också medlem i Kiruna Sameförening. Hon var ledamot i styrelsen när hon skrev ansökan om projektet. Det var redan när sonen var nyfödd som idén till språkprojektet föddes. 
- Jag ville ha en arena för samiskan och möjlighet att träffa likasinnade som kämpar med språket.

Hon är själv delvis uppvuxen med samiska men har börjat ta tillbaka språket mer som vuxen.

I slutet av 2018 meddelade Institutet för Språk och folkminnen att det fanns extra pengar att söka för revitaliseringsprojekt. Sameföreningen sökte och blev beviljade cirka 100 000 kronor. I augusti drog den första träffen igång. Då träffades bara föräldrar som fick en kortare utbildning genom en föreläsning om flerspråkighet.
-Träffen var en pepp för att vi även framöver ska fortsätta att välja samiska som språk till barnen. Det här ska vara ytterligare en samisk arena, förutom familj och inom förskola, som ger barnen ett nätverk med kompisar så de kan leka på samiska och så att föräldrar i samma situation får ses. På sikt handlar det om att bevara samiskan.

I projektet finns också en Facebookgrupp med cirka 20 vuxna. Där planerar dem och håller kontakt mellan träffarna. På träffarna har de varit mellan 3-6 barn.
- Det är en svår målgrupp men vi försöker variera tiderna. Vi ska inte stirra oss blinda på antalet. Det viktiga är att vi hittar en form för detta. Responsen från de som deltar är positiv en del har sagt att det här är precis det de saknat, säger Stoor.

Minoritet.se besöker gruppen då de ses på Kiruna stadsbibliotek. Då är temat samiska böcker och de sex barnen, den yngsta bara åtta månader, som kommit får lyssna på högläsning ur en bok om Sune på nordsamiska. Projektledaren Anna Inga läser ur boken. De lyssnar intresserat även om det finns mycket spring i benen. Lina Edin är där med dottern Ella. Hon tycker det är bra att det finns något för de yngsta.
- Det är bra för mig också som lär mig samiska, säger hon.

Temana varierar från träff till träff men kan handla om exempelvis djur, natur eller mat.
- Tanken är att vi har olika teman som är användbara i vår vardag, avslutar Stoor.

Genom att i tidig ålder erbjuda barnen en samisk språkarena hoppas man att de utvecklar ett intresse att utforska, utveckla och använda sitt modersmål.

MALIN A JUNKKA

 

Sidan uppdaterad 2019-11-22