Artiklar

Sverigefinsk kultur

Listan över sverigefinsk kultur i Sverige kan göras lång. Kulturföreningar, teatrar, tidningar, konst, litteratur och omkring resande barnkultur är några exempel.

Sverigefinnarna är den största gruppen av de fem nationella minoriteterna. De finns spridda över hela landet.

Den finska kulturen har en stark ställning i Sverige. Och de många lokala finska föreningarna har en stor betydelse för att hålla kulturtraditionerna levande.

Finlandsinstitutet ska synliggöra finsk kultur och främja den sverigefinska kulturen. Det jobbar också med kulturutbytet mellan Sverige och Finland. På deras hemsida kan man läsa nyheter om bland annat film, musik, litteratur, teater och utbildning. De visar även teater för sverigefinnar.

Är man intresserad av popkultur på sverigefinska så finns nätportalen Sheriffi X. Målet är att stärka identiteten hos sverigefinnar. Ofta intervjuas kända sverigefinnar. Där finns också nyheter, evenemangstips, videosnuttar och reportage. Portalen drivs av kulturtidskriften Sheriffi med projektet Finska nu.

Mukulat är en tvåspråkig arena för sverigefinsk barnkultur. Verksamheten flyttar omkring för att skapa mötesplatser för sverigefinska familjer och andra intresserade. Mukulat drivs av Sverigefinska förbundet.Mukulat brukar samarbeta med lokala grupper som sysslar med kultur och sverigefinska förskolor. Tillsammans ordnar de evenemang i kommuner som ingår i det finska förvaltningsområdet.

Det är viktigt med kommunens intresse och de lokala föreningarnas möjlighet att vara med och bestämma för att det ska bli ett bra utbud av sverigefinsk kultur. I Stockholms stad har man infört ett särskilt kulturstöd. Målet är att ta fram kulturprogram som stärker det finska språket och ger kulturupplevelser. Många kommuner i landet gör liknande satsningar.

Det finns gott om föreningar och institutioner som jobbar för den sverigefinska kulturen. Några exempel är teatern Uusiteatteri, Föreningen för sverigefinska skribenter och Sverigefinska bildkonstnärernas förening, Suomiart.

Vill man följa finska nyheter och aktuella händelser så finns både Uutiset på SVT och Sisuradio i SR.

Sverigefinnarna har också en egen dag, 24 februari. Sedan 2014 har man också en egen flagga, ritad av Andreas Jonasson. Datumet 24 februari valdes för att det var Carl-Axel Gottlunds födelsedag. Han var en finsk folklivsforskare och kulturpolitiker som grundade den första finska föreningen i Sverige, i Stockholm 1830.

Texten omarbetad till lättläst av Ann-Helén Laestadius

Återgå till normal version av sidan
Sidan uppdaterad 2016-02-03