Tornedalen i fokus i Börjes VM

Fotbollsentusiasten Börje Andersson Junkka och byn Parkalompolo i Tornedalen lyfts fram i en ny serie som journalisten Joel Segerdahl gör under Fotbolls-VM på sociala medier.
 

Fotbollsplanen i Parkalompolo, Palovallen, är Sveriges nordligaste naturgräsplan. Det är hemma-arenan för fotbollslaget Parka IK (Starka Parka) som spelar i division fyra ledd av 82-årige tornedalingen Börje Andersson Junkka.

Börje blev känd för svenska folket genom inslaget i Sverigeresan som just Joel Segerdahl står bakom. Efter det fick eldsjälen Börje som levt och andats fotboll hela sitt liv ta emot Sportspegeln-priset på Fotbollsgalan. Och nu har Börje fått en egen serie på sociala medier som heter Börjes VM. Idén fick Joel i vintras och Börje tackade ja till att vara med.

Journalisten Joel Segerdahl älskar att berätta historierna vid sidan av de största stjärnorna och händelserna. Han jobbar till vardags på Eurosport men gör Börjes VM helt på egen hand.
- Här i Parkalompolo finns kontrasten till allt det där stora. VM i Ryssland och fotbollen i dag är en enda stor industri och jag blir så trött på den. Det är ju trots allt bara en boll som ska sparkas, säger han.

Du kan följa Börjes VM på Twitter, Instagram och Facebook.
- Det är lite olika målgrupper, säger Joel Segerdahl som tycker att Börjes VM blivit bra mottaget och fått fin respons.

- Man älskar ju Börje. Han är en karaktär och jag hatar egentligen ordet eldsjäl då det är så utslitet men han är ju en. Här i Parkalompolo stämmer det inte devisen "att man föds som ett original och dör som en kopia". Här finns utrymme att vara sig själv hela vägen.

I serien lyfts den lilla byn Parkalompolo fram, den ligger i Pajala kommun och har endast ett 20-tal bofasta invånare. Joel Segerdahl kamperar på den för länge sedan nedlagda skolan nu i tre veckor framåt när serien görs. Han stortrivs i byn och hoppas få tid för lite fiske.

I serien har Börje bland annat träffat landslagets tränare Janne Andersson och tipsat honom om lite taktik inför VM som är igång nu. Långa bollar och libero är och har alltid varit Börjes segervapen.
- Parkalompolo är vad svenska folket hoppas och tror finns kvar som egentligen inte borde finnas kvar men det gör det. Man blir påmind om vad fotboll egentligen är, säger Segerdahl.

Börje själv säger så här:

- Börjes VM är jätteroligt, hittills i alla fall. Det har fått stor uppmärksamhet, men det är bara roligt. Jag vill lyfta fram Tornedalen och laget. Vi är ett speciellt folk vi tornedalingar, med vårt språk, fotbollskultur och hur vi är. 

Joel Segerdahl uppskattar gästvänligheten i "Parka" och naturen (myggen har ännu inte vaknat till). Han är själv värmlänning men bor i Stockholm. Efter Börjes VM väntar Wimbledon och Tour de France. Även där hoppas han kunna hitta berättelserna vid sidan av de största händelserna.
- När alla går åt ett håll så går jag mot det andra hållet, säger han.

 

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2018-06-18