En bild från föreställningen Kvinnorna i gammelbastun. Foto: Mattias Barsk

Tornedalsyra i Stockholm

Den 9-10 mars hålls festivalen Tornedalsyran på Fågel Blå i Stockholm. Det blir en helg med meänkieli och berättelser från Tornedalen i fokus.

Produktionsbolaget Arctic Minds, Mattias Barsk och Justine Kirk, står bakom festivalen Tornedalsyran som vill fira Tornedalen och tornedalingarna i Stockholm.

"Det finns så mycket kul nu att uppmärksamma.Vi firar att Stockholm nu officiellt är förvaltningsområde för minoritetsspråket meänkieli, att meänkieli är på frammarsch och att det kommer mer och mer kultur med tornedalska rötter. Det gör vi med festivalen Tornedalsyran - en hel helg där språket och berättelser från Tornedalen får leva fritt i Sveriges huvudstad." 

Programmet som går av stapeln den 9-10 mars ser ut så här:

- Kvinnorna från SVT-serien Bastubaletten framför föreställningen ”Kvinnorna i gammelbastun”.

- Riksspelman Daniel Wikslund framträder med musik och berättelser från sina resor i världen.

- Tornedalska fadobandet Munfado uppträder.

- Bengt Aili från Bastubaletten framför en monolog. 

- Justine Kirk koreograferar världens kanske största Bastubalett - med alla som kommer till festivalen.

- Tomas Bendz presenterar en framtidsspaning om Tornedalen år 2050.

Det blir traditionellt tornedalsfika med kangoskakor och kaffeost och kortfilmer från Tornedalen i mellanakterna och arrangören av Time Traveller - Tomas Bendz - ger oss en teknisk  framtidsspaning, ”Tornedalen 2050” - det blir AR-teknik och inspirerande berättelser om tekniken som kan berätta om Tornedalen för världen.

"Förhoppningen är att Tornedalsyran kan bidra till en känsla av tillhörighet, hjälpa folk att bilda nätverk och sprida stoltheten över att vara en nationell minoritet i Sverige - och i Stockholm. Blir det lyckat kan vi komma att arrangera det igen", skriver Arctic Minds i pressutskicket. 

Föreställningen "Kvinnorna i gammelbastun" är på turné i landet och har spelat från Vittangi till Borås. Helsingborg står också på schemat. Daniel Wikslund är en erkänt duktig violinist med stark koppling till Tornedalen, och Munfado är Gun Olofssons nystartade band som experimenterar med den portugisiska fadon i Tornedalen - bandet består av några av Sveriges bästa folk- och jazzmusiker. Justine Kirk är koreografen och tv-profilen som är utsedd till ambassadör för Pajala, hon kommer att låta besökarna delta i en stor gemensam balett. 

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2019-02-12