Tredje upplagan av ordboken

Pajala kommun har nu gett ut den tredje upplagan av sin fras-och ordlista på svenska-meänkieli.

- Jag fick veta först i våras att det även finns ett arbetsblad till Meänkieli-boken som även den ges ut av Pajala kommun. Vi omvandlade pärmen som innehåller nästan 200 sidor till en PDF-fil så att det är lätt att skicka. Priset på den är 100 kronor, säger Johanna Collen, minoritetsspråkssamordnare.

Idén till ordboken kom från chefen för äldreomsorgen i Pajala kommun, Monika Lund, och var ett sätt att möta framtida behov. Pajala kommun har mycket personal med goda kunskaper i meänkieli, men ofta är det de äldre medarbetarna, som närmar sig pensionsåldern, som har de bästa språkkunskaperna. Parlören är en del av en satsning på att få inte minst yngre medarbetare att utveckla sina kunskaper i språket.

Boken är skriven av Birger Winsa, docent i meänkieli vid Uleåborgs universitet och bördig från Kainulasjärvi. Den innehåller språkformer från olika delar av den vidsträckta Pajala kommun. Exempelvis finns tre former för glasögon: silmiklasit (Tärendö-området), silmäklasit (Pajala-området) och klasisilmät (Korpilombolo-området).
Illustrationerna är gjorda av Ulrika Nilsson, grafisk formgivare. Boken är illustrerad med djur i den tornedalska faunan.

Johanna Collen berättar att de också tagit fram andra produkter.
- Jag blev inspirerad av produkter som Maria Vanhapiha hade beställt i Kalix och som hade ord och fraser på finska och meänkieli. För att göra det hela till en kul projekt med lite pedagogisk vinkel så bad jag finska och meänkielilärare att tillsammans med elever som läser dessa språk, samla och komma med ord och fraser på dessa språk. Sedan valde jag några av dessa som sedan användes på pennor, magneter och kassar. Jag tänker upprepa projekten även denna läsår och reservera mera pengar till det.

MALIN A JUNKKA


 

Sidan uppdaterad 2018-09-04