Artiklar

Umeå blir ny förvaltningskommun för meänkieli

Regeringen beslutade i förra veckan att Umeå kommun, som sedan tidigare ingår i förvaltningsområdena för samiska och finska, från och med 1 januari 2020 även ska ingå i förvaltningsområdet för meänkieli.

 

Att kommunen nu ansluts till förvaltningsområdet för meänkieli innebär att meänkielitalande får rätt att använda sitt språk i muntliga och skriftliga kontakter med myndigheter inom kommunen.

Kommunen ska också erbjuda förskola och äldreomsorg på meänkieli. Meänkieli talas främst av tornedalingar, men även av kväner och lantalaiset.
– Jag är glad att regeringen nu stärker möjligheten att tala meänkieli. Då Umeå redan är förvaltningskommun för minoritetsspråk känns det särskilt tryggt att ge dem uppdraget att också arbeta för att de som talar meänkieli ska kunna använda sitt språk i vardagen, säger Helene Öberg, statssekreterare hos kultur- och demokratiminister Amanda Lind i ett pressmeddelande från regeringen.

Umeå kommun ansluts nu som den nionde kommunen i förvaltningsområdet för meänkieli. Övriga kommuner i förvaltningsområdet för meänkieli är Gällivare, Haparanda, Kiruna, Pajala, Övertorneå, Kalix, Luleå och Stockholm.

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2022-01-27