Artiklar

Uppsala gör djupstudie om sverigefinska äldreomsorgen

Hur upplever de äldre sverigefinska äldreomsorgen i Uppsala kommun? Och hur arbetar biståndshandläggarna för att säkerställa att sverigefinska personer får sina rättigheter?

Uppsala kommun har påbörjat ett projekt där man ska titta lite noggrannare på de här frågorna. Nina Klinge-Nygård är utvecklingsledare på kommunen och samordnar de sverigefinska frågorna.
- Det har kommit upprepade frågor om äldreomsorgen i samrådsgrupperna och vi kände att vi nu måste ta ett större grepp om det här för att få kunskap om hur det ligger till, säger hon.

Det var i våras som idén föddes till projektet som riktar sig till de som är sverigefinnar och är över 65 år i Uppsala kommun, en grupp som Jonas Nord, projektledare och strateg på äldreförvaltningen, bedömer är cirka 900 personer. Nina Klinge-Nygård och Jonas Nord diskuterade frågan en tid och bollade idén med samrådsgruppen innan de kom fram till hur de skulle göra. 

Nu i dagarna går enkäten ut till målgruppen och samtidigt annonserar man efter att nå ett 10-tal äldre som ska delta i intervjuer, både i grupp och enskilt.

De som ska sköta själva studien på fältet är Hilkka Wärnbäck och Alice Kyander som med sina olika bakgrunder är den perfekta matchen enligt Nina Klinge-Nygård. Hilkka Wärnbäck är socionom i grunden och själv sverigefinsk och talar finska. Alice Kyander studerar statsvetenskap i Uppsala och har också sverigefinsk bakgrund. De håller i en första information om projektet på träffpunkten Årsta, Fyrislundsgatan 66, tisdagen den 30 oktober klockan 14.30-16.00.

De hoppas komma igång med intervjuerna under november. 
- Många äldre känner maktlöshet och utanförskap. De känner att de inte blir sedda men nu får de komma till tals, säger Hilkka Wärnbäck.

- Det här projektet handlar också om inflytande och delaktighet samtidigt som vi får en chans att djupdyka in i den här frågan och skapa ett kunskapsunderlag som gör att vi kan ta kloka beslut i framtiden, säger Jonas Nord.

Intervjuerna kommer att spelas in och transkriberas, berättar Alice Kyander.
- Vi vill också ha in citat i själva rapporten för att visa på människorna som är med i den, säger Jonas Nord.

Nina Klinge-Nygård hoppas att den här enkäten kan inspirera andra sverigefinska kommuner som också behöver få mer detaljkunskap i frågan.

I dag har Uppsala kommun ett  boende för äldre finsktalande med två avdelningar. Det finns också två sverigefinska träffpunkter i centrala delarna av stan.

I mars 2019 ska projektet vara avslutat och rapporten ska lämnas in till äldrenämnden i Uppsala.

MALIN A JUNKKA

 

 

 


 

Sidan uppdaterad 2018-11-26