Artiklar

Uppsalaforskare vill dokumentera hotade språk

En nybildad grupp med forskare vid Uppsala universitet vill dokumentera språk som riskerar att dö ut.
- Varje språk är unikt och varje språk är värt att dokumentera och bevara.

 

Det säger Olle Kejonen, koordinator för Uppladoc och doktorand i finsk-ugriska språk, i ett pressutskick.

Av de ungefär 6500 språken på jorden uppskattas det att omkring hälften riskerar att dö ut under vår livstid. När språk dör ut förlorar världen en viktig del av sitt världsarv. Därför har språkforskare vid Uppsala universitet gått ihop för att stärka arbetet med att dokumentera världens språk.

- Varje språk är unikt och varje språk är värt att dokumentera och bevara. När ett språk dör ut så mister vi en stor kunskapskälla, säger gruppens koordinator Olle Kejonen, som själv jobbar med att dokumentera hotade samiska dialekter.

Språkforskarnas arbetsgrupp har fått namnet Uppladoc – Uppsala language documentation group. Där samlas experter på språk från jordens alla hörn och förutom samiska så jobbar forskarna bland annat med språk från Tanzania och Iran.
- Världens språk är väldigt olika, men det finns många likheter i arbetet med att dokumentera hotade språk – oavsett om de talas i Tanzania eller i Kiruna. Vi forskare kan lära mycket av varandra, säger Kejonen.

Många av världens hotade språk talas av urfolk och FN har utsett 2019 till det internationella året för världens urfolksspråk. Med anledning av det kommer forskarna vid Uppsalas språkdokumentationsgrupp berätta om sin forskning för allmänheten den 9 maj.
- Språk är något som alla har en relation till och vi vill visa för uppsalaborna hur viktig språklig mångfald är och varför språkforskning behövs.

 

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2019-05-03