Artiklar
Foto: Martin Åhlin

Vänskapen mynnade ut i en dokumentärserie för tv

I april börjar dokumentärserien Alias Tornedalen sändas i SVT 2. Serien berättar om fyra tornedalska kvinnor som skapar sig alias, olika roller de lärt sig spela beroende var de befinner sig i livet.

Vonnie Larsson som regisserat och jag har tio år av olika filmprojekt framför oss och vi utgår hela tiden från vårt Tornedalen”, säger producenten Linnea Huhta, Övertorneå.

Alias Tornedalen är en dokumentärserie om fyra kvinnor, alla med rötter i den tornedalska myllan. Kvinnorna som medverkar är enligt producenten Linnea Huhta, alla väldigt olika och med olika personligheter. Vi lär vi känna Josefina Kenttämaa, Mariann Mäki, Inga-Britt Uusitalo och Inger Midmo.

-De är självständiga kvinnor i olika åldrar, har olika intressen och bor på olika platser i landet men ett har de har gemensamt – de skapar alla olika tornedalska alter egon, olika roller som de kliver in i beroende på vad de möter i sin vardag, på Internet, när de ska gå och handla eller på scenen, säger Linnea Huhta.

Linnea Huhta

Linnea Huhta och Vonnie Larsson har tagit sig förbi det stadiet i vilken de nymornade minoriteterna skapade program som var inslag i den språkpolitiska debatten. Men synliggörandet av meänkieli och den tornedalska kulturen samt att hedra de personer som hjälpt till att forma allt detta, är den plattform som deras gemensamma produktion vilar på.

-Ett parallellperspektiv i berättandet är att någon uttrycker att de försvenskats, gått miste om språket. Det speglar mångas verklighet av idag. En av kvinnorna i dokumentärserie använder sig av filosofin i sitt alter ego, säger Linnea Huhta. För andra blir humorn ett vapen att ta till när de i livets olika skeenden skapar sig ett alter ego.

Hon arbetar numer på heltid som producent, författare och poet. Linnea Huhtas och Vonnie Larssons, vars mamma är född i Rantajärvi, vägar kom att korsas under en producentkurs de båda under 2020, deltog i. Sedan dess har de kamperat och samarbetat i olika projekt.

-För närvarande utvecklar vi en längre animerad dokumentär, vi planerar in ytterligare tre dokumentärer, vi har även inne en ansökan om medel till en kortfilm och vi planerar ett gemensamt långfilmsmanus. Så vi har projekt för tio år framåt. Och allt utgår från vårt Tornedalen, säger Linnea Huhta.

Minoritet.se får en unik möjlighet att blicka in i dokumentärserien. I ett av avsnitten träffar vi Inga-Britt Uusitalo, Pajala, och hennes alter ego Signe. Vi ställer henne frågan om det är lättare att spela ut i roller än att vara sig själv? Har möjligtvis försvenskningspolitiken och det skambelagda modersmålet meänkieli gett vid handen att det blir lättare att framträda i ett alter ego, som Signe?

-Det är en intressant fråga. Redan under -70-talet klädde jag och min syster ut oss och vi besökte äldre släktingar och de hade alltid lika roligt åt oss, säger Inga-Britt Uusitalo, som via Signe har skapat en populär kokskola på nätet.

- Jag har över 4000 följare och i Finland har Signe blivit väldigt populär, via sociala medier. Signe har blivit accepterad på ett sätt som jag själv kanske inte hade blivit. Signe är oförställd. Signe är Signe.

Dokumentärserien Alias Tornedalen, fyra avsnitt om 20 minuter vardera som sänds i SVT2 med början söndagen den 7 april, uppges skildra den tornedalska kvinnan som hon sällan skådats i rörlig film, ur ett inifrånperspektiv och med stor humor i allvaret.

HASSE STENUDD

Sidan uppdaterad 2024-03-27