Artiklar

"Vi pratar om sådant som gör ont"

Victoria Rixer och Kristian Borg gör nu sina sista inspelningar till den tredje säsongen av den populära Finnjävlarpodden på Sveriges Radio. För dem personligen har podden inneburit att de fått gräva i sin sverigefinska bakgrund och stärkt sin identitet.

2017 kom det första avsnittet i Finnjävlarpodden som är en podd  om att vara finsk eller delvis finsk i Sverige. Programledarna och journalisterna Victoria Rixer och Kristian Borg, båda boende i Stockholm, bjuder in en gäst och samtalar med denne. De har bland annat träffat sångaren Anna Maria Espinosa, religionsvetaren Andreas Ali Jonasson, författaren Maria-Pia Boethius och litteraturforskaren Satu Gröndahl. Det handlar om språk, klass, minnen, historia, skam och identitet. Med det sverigefinska i fokus.
- Vi pratar om sådant som gör ont och utgår alltid från vår gästs personliga berättelse, säger Victoria Rixer.

Victoria Rixer är uppvuxen i Karlstad med en sverigefinsk pappa som länge ville dölja familjens sverigefinska bakgrund. Han bytte bort sitt finskklingande namn och talade inte finska med barnen.
- Han ville att vi barn skulle passera som "vanliga svenskar" i medelklass-området där vi bodde, berättar Victoria. 

Själv upplevde hennes pappa sig ha blivit illa bemött som finne i Sverige, då han som barn kom med sina föräldrar från Finland. I dag vill han ha upprättelse för den sverigefinska minoriteten och har med full kraft tagit tillbaka sin identitet och sitt språk.

Kristian Borg växte upp i ett hem där man talade finska och kan därför språket i dag.
- Jag pratar finska med min pappa i dag men det är lite svårare att prata språket med min 4-åring. Jag försöker läsa finska barnböcker för honom men det är svårt.

Nyligen var han på en resa till Helsingfors under fem dagar och märkte hur finskan kom tillbaka allt mer. Något han uppskattade.

2016 gav Kristian ut och sammanställde boken Finnjävlar, (Verbal förlag), en antologi med 15 berättelser om hur det är att vara sverigefinsk. Det var i samband med det som identitetsresan började för dem bägge och därifrån kommer även namnet på podden.

Idén till podden fick de båda då de upptäckte att berättelserna om hur det är att vara sverigefinsk inte tog slut i och med antologin. Och de själva ville också få en närmare kontakt med det sverigefinska community som finns. De har gjort 8 avsnitt per säsong och nu gör Victoria Rixer och Kristian Borg sina sista inspelningar till den tredje säsongen av podden.

Hur framtiden blir för podden är ännu ovisst. Podden har varit väldigt populär med sina fördjupade samtal med gästerna. Avsnitten är cirka 30-40 minuter och det återkommande är att gästen ska ta med sig en personlig sak som de samtalar om.
- Podden är unik i sitt slag. Den behandlar sverigefinsk identitet på svenska. Det är många som har förlorat språket på grund av den svenska språkpolitiken, säger Victoria.

Målgruppen är främst andra och tredje generationens sverigefinnar. Både Kristian och Victoria känner i dag sig som en del av den sverigefinska gemenskapen. Victorias nästa mål är att lära sig språket. Hon berättar att hemma i hennes lägenhet sitter lappar uppklistrade överallt med finska ord: bord=taulukko, stol=istuin, blomma=kukka, och så vidare. 
- Så länge jag inte har språket kommer jag att känna mig bara som en halv sverigefinne, säger hon. Någon gång snart vill jag flytta till Tammerfors och bo där ett tag, min pappa är från den trakten och vi har släkt kvar där. Så att jag riktigt kan marinera mig i språket.

MALIN A JUNKKA





 

Sidan uppdaterad 2019-04-15