Artiklar
Foto: Yanan Li

Extra festligt på Sverigefinnarnas dag i år

Sedan 2011 firas Sverigefinnarnas dag den 24 februari runt om i landet. Årets festligheter blir extra stora eftersom det i år också är 100 år sedan Finland blev en självständig stat. Flera kommuner kommer att fira och ha särskilda sverigefinska temaveckor. 

Till Blå Hallen i Stadshuset i Stockholm kommer 1200 gäster från Stockholm men också från övriga Sverige för att fira och se den sverigefinska flaggan hissad för första gången i Stockholm.

Flaggan som går i vitt, blått och gult har färger från både den finska och den svenska flaggan. Temat för firandet i Stadshuset är barn och unga som kommer att sjunga och läsa dikter på finska. 100 barn från de sverigefinska skolorna i Stockholm kommer tillsammans med Kulturskolan Stockholm att uppträda under temat ”hundra hjärtan” med anledning av Finland 100 år. Även de minsta är en del av programmet genom Finska församlingen med uppvisning av barnrytmik på finska.

Stockholms stads ordförande i kommunfullmäktige inleder firandet och Finlands ambassadör kommer att hålla ett jubileumstal. Utöver det innehåller programmet mycket musik. Bland gästerna finns familjer, politiker och sverigefinska föreningar. Efter programmet i Blå Hallen fortsätter festligheterna med middag och musik på Finlandsinstitutet i Stockholm.

Seija Sjöstedt ordförande i Finska föreningen i Stockholm som är en av arrangörerna tror att firandet i Stadshuset kommer att bli något att minnas.
-Vi kommer att synas. Det är bra att också majoritetsbefolkningen ser att vi sverigefinnar finns.

För generalsekreteraren i Sverigefinska ungdomsförbundet Laura Santala betyder sverigefinnarnas dag mycket och hon menar att dagen ger ett bra tillfälle att visa den sverigefinska minoriteten som annars är ganska osynlig i samhället och vad sverigefinsk kultur är. Dessutom kan dagen öka kunskapen om nationella minoriteters kultur och rättigheter.
-Jag tycker också det är viktigt att understryka att vi inte firar Finland, utan det är en egen dag för sverigefinnar. Vi är en del av Sveriges kulturarv och den 24 februari vill vi synliggöra det, säger hon.

Sverigefinnarnas dag firas den 24 februari på folklivsforskaren Carl Axel Gottlunds födelsedag. Han föddes den 1796 i Finland och blev en viktig förespråkare för skogsfinnarna som levde i finnskogarna i Sverige. Han hade ett stort intresse för finska språket och kulturen och han grundade den första sverigefinska föreningen i Stockholm 1830. Sedan 2013 är sverigefinnarnas dag en officiell dag i svenska almanackan.

KARIN SKOGLUND

 

 

Sidan uppdaterad 2017-03-16