Artiklar

Kultur & media

Här finns tips om filmer, radio- och tv-program, poesi, litteratur och nyheter.

Film, radio- och tv-program

Glödhet

Kortfilm om tre personer som träffas i skogen och samtalar om språk, identitet och sexualitet. Dialogen växlar mellan romani, samiska och svenska. Filmen visas på urplay.se Glöd: Glödhet | UR Play.

Tjena chavale

Tjena chavale är ett barnprogram på romani som visas på svtplay.se Tjena chavale | SVT Play .

Klassens z

I kortfilmen klassens z får vi följa en romsk elev som döljer sin identitet för sina klasskamrater, vänner och lärare. När han inser att ingen tar ansvar för den antiziganism som romer utsätts för frågar han sig om han kanske borde göra något åt saken själv. Filmen visas på urplay.se Glöd: Klassens z | UR Play.

Sophelikoptern

En roadmovie på romani om tre unga personer som ska forsla ett gammalt väggur från Stockholm till mormor som bor 100 mil norrut.  Läs om filmen ”Sophelikoptern” | SVT Nyheter.

Sommar och Vinter i P1

Angelica Ström, speciallärare och dotter till Katarina Taikon, berättar om hennes väg till att idag vara en stolt rom. Programmet finns att lyssna på i Sveriges radio Angelica Ström 15 augusti 2016 - Sommar & Vinter i P1 | Sveriges Radio.

Tasha 17K

En serie om den unga rapartisten Tasha och att följa sin dröm och bli artist. Se serien på svtplay.se Tasha 17K | SVT Play och lyssna på Tasha17K här YouTube Music.

Poesi

Ortens poet

Jami Faltin skriver text och musik om hur det är att vara rom i Sverige. 2017 vann han titeln som ortens poet. Läs mer på svt nyheter Han blev Ortens bästa poet 2017 | SVT Nyheter och hör vinnardikten här JAMI - ROMER || 1:A PLATS ORTENS BÄSTA POET 2017 - YouTube .

Litteratur

Läsambassadören Bagir Kwiek högläser och tipsar om barn- och vuxenböcker på Kulturrådets webbplats Filmer med läsambassadören (kulturradet.se) .

Svenska folkbibliotek bjuds in till att bli romska läsambassader. Syftet är att uppmuntra biblioteken att se över sin verksamhet kring minoriteten romer och nationella minoriteter. Läs mer om vilka bibliotek i landet som är romska läsambassader Romska läsambassader (kulturradet.se).

Under våren 2021 lanserade Kungliga biblioteket appen Bläddra, som ska göra det möjligt för alla i Sverige att ta del av både skönlitteratur och fackböcker på de nationella minoritetsspråken. Målet är att appen ska innehålla 25 titlar på romani chib och 25 titlar på samiska. Läs mer om Bläddra på Kungliga bibliotekets webbplats Blädd­ra – till­gäng­li­ga e-böcker på nationella mino­ri­tets­språk – Kungliga biblioteket – Sveriges nationalbibliotek – kb.se .

Nyheter

Radio för unga

Sveriges Radio sänder radio på romani för unga i Terni Generatcia Terni Generatcia - alla avsnitt | Sveriges Radio .

DIKKO

DIKKO är ett magasin som vill förmedla ett resande/romskt perspektiv i nyhetsvärlden och sprida kunskap om minoriteten romer och nationella minoriteter. Magasinet finns att läsa här publikens favorit på den romska galan "himlen, jorden och hjulet" 2019 – DIKKO är magasinet som vill förmedla ett resande/romskt perspektiv i nyhetsvärlden och sprida kunskap om minoriteten romer och nationella minoriteter.

Radio Romano

Sveriges Radio sänder nyheter och program på romani i Radio Romano Radio Romano | Sveriges Radio.

Romani tidningen Drabbrikan. 

Sidan uppdaterad 2021-11-23