Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Judar
Georg Riedel Foto: Noomi Riedel

Kompositören Georg Riedel är död

[Judar] Sångboken och skivalbumen till Georg Riedels Jiddischland blev Georgs sista stora projekt efter en lång karriär av stor musikproduktion.
Foto: Johan Mellin

Willy Silberstein tilldelas Aaron Isaac-priset

[Judar] Judiska församlingen i Stockholms styrelse har beslutat att dela ut årets Aaron Isaac-pris till Willy Silberstein "för hans mångåriga och tydliga kamp mot antisemitismen i Sverige och för hans stor...
Foto: Karl Gabor

Skola backar om koshermat efter kritik från DO

[Judar] Diskrimineringsombudsmannen (DO) begär att Montessoriakademin Östermalm AB i Stockholm ska betala 50 000 kronor i diskrimineringsersättning till en elev som nekats koshermat.
Landshövdingen i Kronoberg Maria Arnholm Foto: Åsa frostfeldt

Landshövdingen i Kronoberg föreläste om att stärka judiskt liv i Sverige

[Judar] Landshövding Maria Arnholm har varit särskild utredare för att ta fram en nationell strategi för att stärka judiskt liv i Sverige. Den 25 januari föreläste hon på residenset i Växjö.
Mathan Shastin Ravid Foto: Darija Obymacha

Efter sjunde oktober – judar i Sverige funderar på att lämna landet

[Judar] Judar i Sverige känner en stark oro för trakasserier och våld sedan Hamas attack mot Israel den sjunde oktober och det efterföljande kriget mot terrororganisationen i Gaza.
Foto: Kate Gabor

Ny judisk kokbok förenar smak och minne

[Judar] Judiska smaker och berättelser är en kokbok och antologi om mat och minnen där 66 personer tolkar sina matminnen.
Foto: Karl Gabor

Utredning om stärkt judiskt liv klar

[Judar] Idag överlämnas utredningen om en nationell strategi för stärkande av judiskt liv i Sverige till kulturminister Parisa Liljestrand.
Foto: Karl Gabor

Joanna Rubin Dranger skapar böcker hon själv har saknat

[Judar] Är den tecknade världen din värld? - Ja, verkligen. Jag tycker ofta att den verkliga världen är för hård och för vuxen.
Shabbes i Sörby Illustration: Rebecka Lagercrantz

Ketchupeffekten – nu kommer judiska barnböcker i strid ström

[Judar] Länge fick judiska föräldrar gå via böcker på engelska och hebreiska, som inte anknöt till svensk-judiska miljöer eller kulturell kontext, för att förmedla ett judiskt arv till sina barn.
Bild på Judiska resursbiblioteket Foto: Judiska församlingen i Stockholm

Resursbiblioteket för jiddisch och judisk kultur

[Judar] Kungliga biblioteket har gett Judiska församlingen i Stockholm i uppdrag att etablera ett nationellt resursbibliotek för jiddisch och judisk kultur. 
Stora synagogan i Stockholm Foto: Karl Gabor

Årets ELSA-pris tilldelas Judiska ungdomsförbundet

[Judar] Svenska kommittén mot antisemitism delar årligen ut en utmärkelse för enskilda personer eller grupper som motverkar antisemitism och andra typer av fördomar.