Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Judar
Gunilla Flodin. Foto: Petra Nord Kahn

Här utbildas personalen i judiskt liv

[Judar] Neuberghska Bambergerska Ålderdomshemmet är ett äldreboende med judisk profil. På äldreboendet finns 50 lägenheter, 35 med somatisk inriktning och 15 för personer med demenssjukdom. 
Text på jiddisch från Skolverkets hemsida.

Så ska Skolverket stimulera efterfrågan att lära sig jiddisch

[Judar] Studera till jiddischlärare på halvfart under två terminer och få lön under studietiden.  Skolverket finansierar nu platser på en uppdragsutbildning till jiddischlärare som ges via Lunds unive...
En sjuarmad ljusstake. Arkivfoto: Johan Jeppsson

Utredning för att stärka judiskt liv i Sverige

[Judar] Regeringen har beslutat att en särskild utredare ska kartlägga hinder och möjligheter för judiskt liv i Sverige och ge förslag till nationell strategi för att stärka judiskt liv.

Fyra berättelser på jiddisch

[Judar] Nu finns Min berättelse på jiddisch där du får lyssna på fyra personers olika historier ur livet. 

Jiddisch för nuvarande och framtida lärare

[Judar] Nu satsar Skolverket på jiddisch tillsammans med Lunds universitet, Stockholms stad, Göteborgs stad, Malmö stad och Sveriges Jiddischförbund.  
Livia Fränkel, hedersordförande i Föreningen Förintelsens Överlevande, Stockholm.

Livia Fränkel är nominerad till Raoul Wallenbergpriset 2022

[Judar] Livia Fränkel är en av fem nominerade som kan tilldelas årets Raoul Wallenbergpris. Vinnaren presenteras under prisceremonin som hålls den 27 augusti i Stockholm.

Unik utbildning utlyses internationellt

[Judar] Till hösten startar Lunds universitet, med öronmärkta medel från regeringen, en lärarutbildning i jiddisch, den första i sitt slag i Sverige.

Vi vill att barnen ska vidga perspektivet

[Judar] Alexandraskolan i Göteborg är en låg- och mellanstadieskola med judisk profil och Montessoriinspirerad pedagogik. 

Kulturprogram med jiddischredndike mentschn

[Judar] För åtta år sen startades radioprogrammet Jiddisch far alle – ett kulturprogram delvis på jiddisch om jiddisch och jiddischkultur.

Självlärd översatte bok från jiddisch till svenska

[Judar] John Karlsson har på eget bevåg översatt Josl Birsteins bok ”Jerusalem - dina gränder”. Inte illa av en person som lärde sig jiddisch av en slump. 
Foto: John Gradowski

Ett drömspel på jiddisch

[Judar] Nyligen gästspelade pjäsen ”I väntan på Godot” på jiddisch på Dramaten och nu sätts Strindbergs ”Ett drömspel” upp, också på jiddisch - A Troimshpil.