Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Judar

Tema judisk kultur på årets bokmässa

[Judar] Judisk kultur i Sverige, J! ansvarar för temat judisk kultur på årets bokmässa. J! presenterar 36 seminarier och över 50 samtal på bokmässans scener och även program utanför mässan.

Gratis digitala böcker på jiddisch för alla

[Judar] Nu får vem som helst tillgång till kostnadsfria, digitala böcker på jiddisch i Kungliga bibliotekets (KB) app Bläddra. Därmed är digitala böcker på alla nationella minoritetsspråk, förutom finska (...
Bild från den judiska högtiden Rosh Hashana

Judarna - en flagglös minoritet

[Judar] Varför har den judiska nationella minoriteten i Sverige, till skillnad från de fyra andra minoriteterna, inte en egen flagga? Den frågan ställer ofta det offentliga Sverige.
Fredrik Sieradzki

Program om jiddisch och jiddischkultur vid Judiskt kunskapscenter i Malmö

[Judar] Judiskt kunskapscenter, drivet av judiska församlingen i Malmö, utökar sitt utbud med ytterligare program som fokuserar på jiddisch och jiddischkultur.
Pressbild

Sveriges museum om Förintelsen öppnar i Stockholm

[Judar] Idag slår Sveriges museum om Förintelsen upp portarna på Torsgatan 19 i Stockholm och samtidigt öppnar museets första utställning Sju liv. 
Foto privat

Peter Vig - den synlige juden i klassrummet

[Judar] Sedan pensioneringen 2019 är den före detta mellanstadieläraren Peter Vig en judisk resurs/elev- och lärarassistent på Malmö Borgarskola, stadens största gymnasium med cirka 1 300 elever.
Barnbarnet Sanna Fried har porträtterat farmor Hédi Fried som yngre och äldre. Foto: John Gradowski

Hédi Frieds berättelse sedd genom barnbarnets målningar

[Judar] - När jag målar farmor Hédi Fried håller jag minnet av henne levande men jag får också möjlighet att reflektera över vad hon betytt för mig.
Ronald S Lauder, Ulf Kristersson och Petra Kahn Nord. Fotograf: Shahar Azran

World Jewish Congress öppnar nordiskt kontor i Stockholm

[Judar] I närvaro av statsminister Ulf Kristersson invigdes nyligen World Jewish Congress (WJC) nordiska kontor i Stockholm. 
Mirjam Katzin Foto: privat

Med kippa på Möllan? lyfter fram judisk närvaro i Malmö

[Judar] Sedan 2019 finns en samverkansöverenskommelse mellan Malmö stad och Judiska Församlingen i Malmö som syftar till att stärka förutsättningar för judiskt liv i staden.

Kompetensutveckling om judar i Sverige för minoritetssamordnare

[Judar] Välkommen till ett skräddarsytt heldagsseminarium om judar i Sverige för dig som arbetar med minoritetsfrågor.