Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Judar
Foto: John Gradowski

Ett drömspel på jiddisch

[Judar] Nyligen gästspelade pjäsen ”I väntan på Godot” på jiddisch på Dramaten och nu sätts Strindbergs ”Ett drömspel” upp, också på jiddisch - A Troimshpil. 

Kulturprogram med jiddischredndike mentschn

[Judar] För åtta år sen startades radioprogrammet Jiddisch far alle – ett kulturprogram delvis på jiddisch om jiddisch och jiddischkultur.

Självlärd översatte bok från jiddisch till svenska

[Judar] John Karlsson har på eget bevåg översatt Josl Birsteins bok ”Jerusalem - dina gränder”. Inte illa av en person som lärde sig jiddisch av en slump. 

Ny ungdomsförening sprider judisk liv i Småland

[Judar] En ny judisk ungdomsförening, utanför landets tre största städer, har bildats i Jönköping. Upptagningsområdet är hela Småland.

Föremål som berör Förintelsen i ny utställning

[Judar] Teaterprogram, en sionistisk flagga, ghettovaluta och mjukisdjur. I Judiska museets nya utställning möter du ett trettiotal föremål som på olika sätt berör Förintelsen. 

Jiddischförbundet satsar på barn och unga

[Judar] För att plantera ett jiddischfrö bland barn och ungdomar startades i början av året en barn- och ungdomsgrupp för jiddisch.
Marianne Ahrne med sin hund Emeth, en Irish Glen of Imaal terrier (Emeth är sanning på hebreiska). Foto: Privat

Ny kortfilm om starkt möte på jiddisch

[Judar] I Marianne Ahrnes nya kortfilm ”Som en dotter” är dialogen till största delen på jiddisch. Handlingen bygger på Mariannes judiske fars berättelse om ett möte med konstnären Channa Bankier.
Arkivfoto: Malin A Junkka

Rapport om hur Judiska biblioteket ska utvecklas klar

[Judar] Rapporten från samrådet är nu klar och bär titeln ”Kakor och Godis, tusen bokar”: Judiska bibliotekets samråd kring uppdraget som nationellt resursbibliotek, 2021–2022.

Lärarbrist hotar jiddischens framtid

[Judar] Sveriges jiddischförbund menar att det skriande behovet av lärare hotar jiddischens framtid i Sverige.  

Minnesdagen i Helsingborg

[Judar] I samband med minnesdagen för när koncentrationslägret i Auschwitz befriades 1945  invigdes minnesmärket och skulpturen Humanisten i Helsingborg.

Så här långt har mottagandet varit över förväntan

[Judar] I boken @Stoltjude: om judiskt liv i Sverige framträder en mosaik av berättelser och bilder som visar den judiska minoritetens mångfacetterade verklighet i Sverige i dag.