Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Judar

Dragkamp om nya Förintelsemuseet

[2020-09-10] Förra året tillsatte regeringen utredningen Ett museum om Förintelsen. Den fick i uppgift att lämna förslag om hur ett museum för att bevara och föra vidare minnet av Förintelsen ska inrättas. Startdatum föreslås bli i januari 2022. Men i vilken stad ska det nya museet placeras? Det pågår just nu en dragkamp mellan Stockholm och Malmö, där politiker i de respektive städerna framhäver sina förde...
Foto: Johan Jeppsson

Louisas nya projekt ska få barn att upptäcka jiddisch

[2020-09-14] Dos verterbruk - om trädet som nästan dog, är ett sceniskt musikprogram på svenska och jiddisch för små barn. En nyskriven föreställning där musik som redskap erbjuder barn att upptäcka jiddis...
Louisa Lyne längtar till premiären 26 september. Foto Privat

Hon skapade ett monopolspel om sin judiska släkthistoria

[2020-09-10] Ett fotografi på guldsmeden Aviva Scheimans morfars mormor Berta väckte hennes nyfikenhet och blev startskottet till en omfattande släktforskning om hennes judiska släkthistoria i Göteborg.
Aviva Scheiman (till höger) med kollegan Karin Larsson Ryden och hunden Bizli. Foto: Privat

Ny ortodox rabbin i Stockholm

[2020-08-27] För första gången i Judiska församlingens i Stockholms historia har styrelsen anställt en rabbin som är född och uppvuxen i Stockholm. 
Nyligen tillträdde Mattias Amster tjänsten som ortodox rabbin i församlingens två ortodoxa synagogor. Foto: John Gradowski

Det är inte lätt att definiera judisk mat

[2020-08-17] För Hanna Rajs Lara är att laga och äta mat ett sätt att praktisera judendom. Hon säger att det inte är lätt att definiera vad som är judisk mat.
Hanna Rajs Lara i köket. Foto: Privat

Andra generationen kommer till tals

[2020-06-11] Cato Lein och Bernt Hermele jobbar just nu med en ny podcast där den andra generationen kommer till tals som en direkt fortsättning på podcasten ”Överlevarna”.
Fotografen Cato Lein och Bengt Hermele. Pressfoto

Forum för levande historia utforskar Sveriges relation till Förintelsen

[2020-06-09] I en ny satsning kommer Forum för levande historia att utforska Sveriges relation till Förintelsen. I september öppnar två nya utställningar och under hösten planeras flera samtalskvällar med koppl...
Einar Åbergs bokhandel i Stockholm i oktober 1941 och Vita bussarna anländer till Malmö hamn i maj 1945. Fotografier från Karl Sandels samling, Historisk Bildbyrå och KW Gullers, Nordiska museet.

Jackie Jakubowski har avlidit

[2020-05-26] Författaren och publicisten Jackie Jakubowski har avlidit, 68 år gammal.    
Jackie Jakubowski. Arkivfoto: Judisk Krönika

Dagkollo istället för Glämsta-kollo

[2020-05-13] Judiska församlingens vanliga sommarkollo i Glämsta kan inte genomföras i år på grund av coronapandemin. Istället erbjuds dagkollo för barn i åk 2 - åk 8 i Stockholmsområdet under sommaren 2020.
Glämsta sommarkoloni är en viktig del i den svenskjudiska gemenskapen. Foto: Judiska församlingen

Internationell hågkomst av Förintelsen skjuts på framtiden

[2020-05-08] Med anledning av coronaviruset och covid-19, meddelar statsminister Stefan Löfven att Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism senareläggs.
Arkivbild: Yael Mosesson

Digitala lösningar i coronatider

[2020-04-24] Digitala kanaler som kommunikationsmedel har blivit mycket viktiga i Corona-tider. Judiska församlingen i Stockholm lanserar varje dag nya karantänkommentarer på sin hemsida.
Så här kan det se ut när medlemmarna delar med i sig av sina funderingar via video.