Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Judar

Krönikan - I Stockholms känns det tyst men i henne är det storm

[2020-04-01] En man som inte längre har ett hem håller sin fru hårt i handen. Det är kallt ute och deras knappt ettårige son skriker, kanske av kyla, kanske av rädsla för att lämna allt han känner till. 
Krönikören Leia Polite. Foto: Privat

Coronaviruset påverkar med inställda evenemang och gudstjänster

[2020-03-22] Judiska Församlingen i Stockholm och kulturhuset Bajit är vanligtvis sprudlande av liv och rörelse. Sedan några dagar har de båda stängt ner all verksamhet som inte är helt nödvändig.  
Synagogan i Stockholm. Foto: Karl Gabor

De ger ut Harry Potter på jiddisch

[2020-03-09] Förlaget Olniansky Tekst har gett ut Harry Potter – för första gången någonsin på jiddisch. Den första utgåvan sålde slut på tre dagar.
Niklas och Ida Olniansky. Arkivbild: Karin Fingal

Tio miljoner kronor till att bekämpa antisemitism

[2020-02-28] Regeringen avsätter 10 miljoner kronor till bekämpande av antisemitism i en nationell satsning som ska öka kunskaperna i skolan och samhället.
Arkivbild: Yael Mosesson

Judiska museet är nominerat till Årets museum 2020!

[2020-02-28] Utmärkelsen Årets museum delas varje år ut till ett svenskt museum som visat prov på nytänkande och samhällsförankrad verksamhet. 

Författarkväll med Jens Lapidus

[2020-02-20] Den 26 mars arrangerar Judiska församlingen i Stockholm en författarkväll med Jens Lapidus som gjort barnboksdebut.
Så här ser bokomslaget ut till Konstkuppen ut.

Från pyssel till intellektuell stimulans

[2020-01-09] För den som orkar och vill erbjuder Judiska Församlingen i Stockholm lika många aktiviteter för seniorer som en mindre kommun. Här erbjuds allt från andningsyoga till föreläsningar och utflykter.
Chanukapysslet leds av Helen Eliasson Lundström, ansvarig för sociala sektionen.Foto: John Gradowski

Malmö tar fram stadskarta med judiska platser

[2020-01-08] Stadsarkivet i Malmö håller på att ta fram en stadskarta med nutida och historiska platser med judisk anknytning i staden. Kartan ska kunna användas av Malmöbor, turister och andra besökare, men oc...
Foto: Malmö stadsarkiv.

Nu ska jiddischsamlingen inventeras

[2019-12-10] Judiska biblioteket har beviljats anslag från Riksbankens jubileumsfond för att inventera Sveriges största samling av jiddischlitteratur.

Antisemitiska attacker skedde under helgen

[2019-11-12] Synagogor och judiska institutioner i tre svenska städer utsattes under natten mot söndag (9–10 november) för en rad antisemitiska attacker.