Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Tornedalingar

Intresset för mat från Tornedalen ökar

[2020-10-13] Tornedalen är en del av landet som många känner till men ganska få har besökt. Litteraturen känner vi genom Mikael Niemi och Nina Vähä, bland andra. Och nu ökar också intresset för maten.  
Under Foodstock Destination, som eventet heter, tar man gästen till råvaran, snarare än tvärtom. Foto: Foodstock, Kellie Werme

Nu blir det meänkieliseminarium igen!

[2020-10-28] Programmet kommer snart och består av två teman: skriftspråkets standardisering och språkbadmetoden.
Meänflaku. Foto: Hasse Stenudd

Sanningskommissionen bjuder in till möten

[2020-10-21] Med start den 20 oktober kommer kommissionen att besöka flera orter i Norrbotten för samtal om uppdraget och det kommande arbetet.
Meänflaku. Foto: Hasse Stenudd

Vi hade själva velat ha den här boken som barn

[2020-10-13] Systrarna Carina och Sofia Kero har gett ut en barnbok som utspelar sig i Tornedalen.

Kan du översätta till meänkieli?

[2020-10-08] Övertorneå kommun driver tillsammans med Uleåborgs universitet i Finland och Kvensk Institutt i Norge projektet Samverkansplattform för minoritetsspråk på Nordkalotten som finansieras med sto...

Språknod - en knutpunkt i minoritetsspråksarbetet

[2020-10-06] Under hösten startar en utbildning av personalen på Örnässkolan i Luleå. Ett flertal av lärarna i Luleå har finsk eller tornedalsk bakgrund, med finska eller meänkieli som modersmål.  
Språknoden på Örnnäset i Luleå. Foto: Luleå kommun

Ljud och rörlig bild blir viktig del av Polarbibblo.se

[2020-09-29] Polarbibblo.se som funnits i 23 år anpassas just nu till dagens medievanor bland barn och unga. Annette Kohkoinen arbetar med att meänkieli och de samiska språken ska bli en del av sidan.
Regine Nordström och Annette Kohkoinen på Polarbibblo.se. Foto: Privat

Ny serie om bönder i Tornedalen

[2020-09-28] Älskade koskit är en dokumentärserie i fyra delar som följer bönder och deras tuffa vardag. Vi får även följa en ung kvinnas strävan om att en dag bli bonde i Tornedalen. 
Veronica Perttula, mjölkbonde. Foto: Jimmy Sundin

Julma ger ut nytt album

[2020-09-25] Julma, ett visrock-band från Pajala i Tornedalen, släppte den 25 september sitt andra album Mitt emellan någonstans.
Bandet Julma. Foto: Kim Kangas

STR-T stödjer Europeiskt medborgarinitiativ

[2020-09-18] En sammanhållningspolitik för jämlika regioner och livskraftiga regionala kulturer är ett europeiskt medborgarinitiativ som vill ha insatser för att värna de nationella regionernas särdra...
Maja Mella, verksamhetsledare STR-T. Foto: Privat

Maija dubbar SVT:s julkalender till meänkieli

[2020-09-11] SVT:s julkalender ”Selmas saga” från 2016 dubbas till flera olika språk. 10-åriga Maija Vuonokari Heikki har lånat ut sin röst på meänkieli till huvudpersonen Selma.
Maija Vuonokari Heikki dubbar en av huvudrollerna i SVT:s julkalender. Foto: Susanne Redebo