Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Tornedalingar

Eva Kvist ska synliggöra meänkieli i nytt projekt

[2020-05-05] Eva Kvist trivdes med sitt jobb på Sveriges Radio men så föddes en idé om ett språkbadsprojekt som hon presenterade för STR-T. Nu ska hon synliggöra meänkieli i det nya projektet.  

Kommissionen på plats

[2020-06-11] I dag utsåg kultur- och demokratiminister Amanda Lind ledamöter i kommittén Uppgörelse med historiska kränkningar och övergrepp mot tornedalingar, kväner och lantalaiset. 

Digital nationaldag hyllar kulturskapare

[2020-06-01] Nationaldagen 6 juni blir det digital fest på Norrbottensmuseum. Då ska norrländska kulturskapare och tidigare stipendiater från Rosenströmska stiftelsen hyllas.

Pengar till kultursamlande verksamhet

[2020-05-28] Tidigare i vår tog Region Norrbotten beslut om att ta fram förslag för utformningen av en kultursamlande verksamhet för tornedalingar, kväner och lantalaiset. Nu har Kulturrådet beviljat  260 ...

Nytt projekt; Tornedalen berättar

[2020-05-20] Tornedalen berättar är ett projekt för att i Stockholm öka närvaron av tornedalsk kultur och tornedalingar. 

Ny musik från Höstorkestern

[2020-05-04] I dagarna har musikkollektivet Höstorkestern släppt sitt tredje album Ambivalens som enligt kollektivet själva låter som ”Tarantino på Finlandsfärjan, Tom Waits om han spelat i Aristocats...

Ny talkshow på minoritetsspråken på SVT

[2020-04-16] Sveriges Television, SVT, har under vårvintern år 2020 låtit ge liv till en ny talkshow som fått namnet, Min röst. En programserie som gjorts på de fem nationella minoritetsspråken.
Foto: Tilde Nyström

Nytt beslut om kultursamlande verksamhet

[2020-03-26] Region Norrbotten har tagit beslut om att skapa en kultursamlande verksamhet för tornedalingar, kväner och lantalaiset. Ett välkommet beslut eftersom sådan verksamhet saknas i dag.  

De besöker ensamma tornedalingar

[2020-03-24] Tornedalingar i Stockholm startar en besöksgrupp för ensamma tornedalingar i regionen.

I sommar kan du gifta dig på minoritetsspråk

[2020-03-23] I Svenska kyrkan kommer den som vill kunna döpas, konfirmeras, vigas, begravas och fira högmässa på nord-, lule- och sydsamiska samt meänkieli.

Övergrepp mot meänkielitalande ska utredas

[2020-03-19] I dag den 19 mars tillsatte regeringen en sannings- och försoningskommission som ska utreda kränkningar och övergrepp mot tornedalingar, kväner och lantalaiset.
Den tornedalska flaggan. Foto: Hasse Stenudd