Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Tornedalingar

På Polarbibblo möts nio olika språk

[Tornedalingar] Samiska språk och meänkieli sida vid sida med svenska – nu är det verklighet på barnsajten Polarbibblo. Nu bjuds hela Sverige, hela Sápmi och även Finland in till den kreativa arenan där barn trygg...
Tuula Ajanki, VD för Tornedalsrådet.

Pandemin gav oss en chans att lyfta hur unikt Tornedalen är

[Tornedalingar] Tornedalsrådets VD Tuula Ajanki leder Tornedalsrådet under parollen Som om gränsen inte fanns med utgångspunkt i Haparanda.
Deltagare från Pajala och Haparanda arbetar med sin stop-motionfilm. Foto: Viktor Krutrök

Unga filmskapare speglar modern tornedalsk kultur

[Tornedalingar] Unga filmskapare från Tornedalen ska göra kortfilmer i ett projekt, Meän ääni, som sträcker sig fram till 2023. 
Astrid Kruuka. Foto: Pia Mariana Raattamaa Visén

Tillgång till samtalsstöd i kommissionens arbete

[Tornedalingar] Astrid Kruuka, boende i Pajala, är  utredningssekreterare för Sannings- och försoningskommissionen. Hon ska hålla i kaffemöten och sköta intervjuerna. 

Kommissionen bjuder in till kaffemöten

[Tornedalingar] Under hösten bjuder Sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset in till kaffemöten” på ett tjugotal platser i Norrbotten.

Ny podd - Proud to be Ummikko

[Tornedalingar] Den 24 september 2021 släpptes första avsnittet av podcasten Proud to be Ummikko, en podd om att inte tala sitt eget språk. Elitskidåkaren Charlotte Kalla var första gästen.

Skottes musikteater tolkar Majvor Mäki Sjöberg

[Tornedalingar] Skottes Musikteater i Gävle kommer att arrangera workshops och samarbeta med den tornedalska författaren Majvor Mäki Sjöberg för att tolka och tonsätta hennes dikter.
Meri till vänster i en intervju. Foto: Privat

Meri Alarcón; Alla ska ha tillgång till sin kultur

[Tornedalingar] Meri Alarcón är en av tidsskriften Meänmaas redaktörer. Hon har tillsammans med några vänner precis investerat i ett antikvariat i Göteborg där hon lever och verkar.
Meänflaku. Foto: Hasse Stenudd

I år firar STR-T 40 år

[Tornedalingar] Det var söndagen den 25 oktober 1981 och ett tiotal entusiaster hade samlats på Tornedalens folkhögskola i Övertorneå för att diskutera bildandet av Svenska Tornedalingars Riksförbund – Tornionlaak...

Nybörjarkurs i meänkieli

[Tornedalingar] Är du sugen att lära dig menkieli? Under hösten ger Farsta bibliotek en digital nybörjarkurs i meänkieli.