Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Tornedalingar
”Om så en enda människa använder sig av meänkieli så finns det och då får vi förhålla oss till det”, säger Regina Veräjä, minoritetspråkhandläggare på Pajala kommun. Foto: Hasse Stenudd

Meänkieli är det språk jag började teckna världen på

[Tornedalingar] ”Meänkieli är ett av mina första språk, det var på det språket jag började formulera mig och teckna världen på”, säger Regina Veräjä, idag minoritetspråksamordnare på Pajala kommun.
Foto: Amanda Nilsson, bilder från Sony Music Sweden

Myra Granbergs Tornedalen

[Tornedalingar] Myra Granberg växte upp i Småland och bor idag i Stockholmsområdet. Men barndomens somrar var iklädda midnattssolens sken och en ljudbild fylld av finska och meänkieli.
Kukkolaforsen Foto: Johanna Spolander

Sikhåvning som immateriellt kulturarv

[Tornedalingar] Håvfiskekulturen i Torne Älv kan hamna på Unescos internationella listor inom konventionen om tryggande av det immateriella kulturarvet. 
Bengt Pohjanen bredvid en tavla av sig själv, målad av  är Jouko Alanenparta. Tavlan avtäcktes i samband med ett seminarium på Haparanda Stadsbibliotek den 10 december 2023.

Dagens dikt i P1 - nu även på meänkieli

[Tornedalingar] Den femte februari år 2024 uppläses Dagens dikt i P1. Det som är anmärkningsvärt är att den läses upp på meänkieli för första gången sedan programmets start den första februari år 1937.
Mikael Niemi. Foto: Kjell Kangas

Sten i siden - Mikael Niemi lyfter historien under samtidens flamma

[Tornedalingar] Mikael Niemi är verksam med utgångspunkt i Pajala kommun och minoritet.se är nyfiken på hur meänkieli, kulturen och platsen påverkat hans författarskap.
Kulturministern Parisa Liljestrand får motta Sannings- och försoningskommissionens  slutbetänkande av kommissionens ordförande Elisabet Fura. I bakgrunden Hanna Huppunen, ordförande för Met Nuoret och Terje Raattamaa, vice ordförande i STR-T. Foto: Hasse

Historiskt när minoriteten kräver ursäkt från regeringen

[Tornedalingar] En historisk dag när Sannings- och försoningskommissionen överlämnade sin granskning till kulturministern. 
Pressfoto Klara Pasma Foto: Johanna Funck

Ilta meänkielen puolesta - En kväll för meänkieli i Kiruna 24/11

[Tornedalingar] KL. 19.00 fredagen den 24 november 2023 arrangeras en konsert under namnet En kväll för meänkieli, som en del av ett projekt för att stärka och främja språket.
Foto från SVT dokumentären ”VildmarksDivan”, Foto: Mattias Löw

Följ livesändning om överlämningen av sanningskommissionens slutbetänkande

[Tornedalingar] Idag överlämnar ordförande Elisabet Fura slutbetänkandet från Sanningskommissionen för kväner, lantalaiset och tornedalingar till statsrådet Parisa Liljestrand
Terje Raattamaa

Krav på urfolksstatus för tornedalingar, lantalaiset och kväner

[Tornedalingar] Svenska Tornedalingars Riksförbund - Tornionlaaksolaiset, fortsättningsvis STR-T, har skickat in krav på att tornedalingar, lantalaiset och kväner ska erhålla urfolksstatus enligt internationell rätt.
Per Teofilusson Foto: Linnea Huhta

Lantalainen i Stockholm - Möt Per Teofilusson

[Tornedalingar] Som för så många andra gick flyttlasset söderut, till Stockholm, för den 18-åriga upplagan av författaren Per Teofilusson.