Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Tornedalingar

Klart med språkcentrum till Övertorneå

[Tornedalingar] Redan för ett par år sedan var Övertorneå intressant för Isof, Institutet för språk- och folkminnen, som placeringsort för ett språkcentrum för meänkieli.
Språkforskaren Kenneth Hyltenstam berättar att det inte funnits formulerade förbud från statens håll om att använda finska i skolan. Foto: Susanne Redebo

Hur gick det till när finska blev till svenska i Tornedalen?

[Tornedalingar] Det var inte meningen att finskan, eller meänkieli, skulle utrotas från Tornedalen när assimileringspolitiken sattes in i slutet av 1800-talet.
Cabaré ”No niin”, Foto Kjell Kangas Pia Suonvieri: Nikolai Äystö Lindholm Pernilla Fagerlönn: Anders Karkea

Tornedalsteatern - engagerar både barn och vuxna

[Tornedalingar] Under 2022 erbjuder Tornedalsteatern fortsättningen av föreställningen av Hasse ja Helmi (Hasse och Helmi). Produktionen är en av teaters professionella satsningar och är riktad mot barn. ...

Ont i ryggen av att prata svenska

[Tornedalingar] Torbjörn Ömalm med rötter i de tornedalska och samiska kulturerna, utforskar med sin gitarr nya dimensioner, frågor bortom tillhörighet och språk.

Gäller att hitta de goda vägarna

[Tornedalingar] I uppdraget för Sannings- och försoningskommissionen arbete för tornedalingar, kväner och lantalaiset, ingår bland annat att granska assimileringspolitiken. I Norrbotten utsattes 5100 barn i a...

Slog mig blodig med en mattpiska

[Tornedalingar] I symposiet Arbetsstugornas dag, fanns Sannings- och försoningskommissionen i Korpilombolo. Inför landshövdingen och biskopen vittnade Sune Svaneblom om förnedringen han utsattes för i arbetsstugan.
Pär Poromaa Isling, universitetslektor vid Statsvetenskapliga institutionen vid Umeå universitet. Foto: Privat

Frånvaro av meänkieli i tornedalska klassrum

[Tornedalingar] Pär Poromaa Isling har i två studier intervjuat elever och lärare i två gymnasieskolor i Tornedalen för att ta reda på hur närvarande meänkieli och den tornedalska kulturen är i skolan.

Meänraatio lanserar ny podd

[Tornedalingar] SR:s nationella minoritetsredaktioner har fått i uppdrag att under 2021-25 producera poddar. Syftet är att hitta nya vägar år till publiken.

Carina Henriksson prisas

[Tornedalingar] I år får musikern och skådespelaren, den så kallade Glesbygdsdivan Carina Henriksson ta emot Kexi-priset.

På Polarbibblo möts nio olika språk

[Tornedalingar] Samiska språk och meänkieli sida vid sida med svenska – nu är det verklighet på barnsajten Polarbibblo. Nu bjuds hela Sverige, hela Sápmi och även Finland in till den kreativa arenan där barn trygg...
Tuula Ajanki, VD för Tornedalsrådet.

Pandemin gav oss en chans att lyfta hur unikt Tornedalen är

[Tornedalingar] Tornedalsrådets VD Tuula Ajanki leder Tornedalsrådet under parollen Som om gränsen inte fanns med utgångspunkt i Haparanda.