Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Tornedalingar

Det är vackert att ha lyssnat på Finnmix varje fredag

[2019-09-24] Höstorkestern släppte singeln Meänfestivaali och spelade in videon på Perttugården och Tärendöholmen i Pajala kommun. Viktor Krutrök är musiker och låtskrivare i musikkollektivet Höstorkestern.
Höstorkestern från turnén Kirunas Finest 2017 med Aldrigilivet och Willy Clay Band. Foto: Johan Ylitalo

Tittarsuccén är tillbaka

[2019-10-18] Efter tittarsuccén förra året kommer nu en fortsättning av Poddilainen, en tv-podd från Tornedalen där unga vuxna får prata till punkt.
TV-podd från Tornedalen. Tre grupper träffas och pratar om ämnen som fyller deras huvuden. Foto: SVT

Pressmeddelande: Hur länge ska vi vänta?

[2019-10-11] "Vi meddelade Europarådet att många av de tidigare utmaningar som framförts i tidigare rapporter kvarstår." Representanter för meänkielitalande har träffat Europarådets expertkommitté i Luleå.

Deras första gemensamma bokprojekt

[2019-10-08] Linnea Huhta och Birgitta Filipsson har skrivit en barnbokstrilogi, Ahai keksii, Ahai hittar på - som handlar om Ahai och karaktären Lumi.
Författarna Linnea Huhta och Birgitta Fransson. Foto: Privat

Stort intresse för meänkieli

[2019-10-08] "Vi ser ett växande intresse för meänkieli och möter oftast en väldigt blandad publik söderöver. Det är inte endast sverigefinnar och tornedalingar som är på våra konserter".
Jan Johansson och Susanne Rantatalo. Foto: Marianne Berglund

Kiruna och Övertorneå lämpliga orter för Språkcentrum

[2019-09-23] STR-T förespråkar Kiruna och Övertorneå som lämpliga orter för Språkcentrum för meänkieli.
Förbundet välkomnar förslaget om fysisk placering på två orter, det vill säga Kiruna och Övertorneå. Foto: Martin Thélenius

Språkseminarium om meänkieli

[2019-09-23] I november ordnar Språkrådet för första gången ett språkseminarium i meänkieli. Det hålls i Uppsala denna gång men ska vara ett återkommande evenemang som ska hållas på olika platser i landet, säge...
Elina Kangas, språkvårdare i meänkieli. Institutet för språk och folkminnen. Foto: Malin A Junkka

Var och en måste ha rätt att identifiera sig själv

[2019-09-16] Anton Hennix Raukola lärde sig prata svenska när han som fyraåring började på dagis. Han säger sig aldrig ha haft anledning att ifrågasätta sin egen identitet.  
Jag har länge längtat att flytta hem igen till Tornedalen. Mycket i vår identitet och tillhörigheten är kopplat till det fysiska i vår älvdal, där människor, älvar berg och vattendrag, alla talar samma språk. Foto: Hasse Stenudd

Umeå firar Tornedalingarnas dag - i efterskott

[2019-09-03] För femte året i rad firar tornedalingar i Umeå sin egen dag med ett fullspäckat program på Västerbottens museum söndag 15 september. Årets tema är att flytta bort – att komma hem.
Tornedalingarnas flagga. Foto: Hasse Stenudd

Vill du bli medlem i Språkvårdsgrupp?

[2019-08-20] Nu söker Språkrådet personer som vill vara med i en språkvårdsgrupp för meänkieli.
Språkrådet söker medlemmar till språkvårdsgrupp i meänkieli. Foto: Martin Thélenius

Rekordstort intresse för skrivarkurs

[2019-08-14] Åsa Larsson ville få igång det kvinnliga berättandet och när hon i januari gick ut med sommarens skrivarkurs i Övertorneå, kraschade hemsidan då över 300 kvinnor ville anmäla sig. 
Från vänster; Författarna Tove Alsterdal och Åsa Larsson, samt Inez Svonni Fjällström och Jaana Niva, fanns alla med på den kvinnliga skrivarkursen på Tornedalens folkhögskola i Övertorneå.  Foto: Hasse Stenudd