Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Tornedalingar
Ingela Valfridsson, Umeå universitet. Foto privat.

Meänkielikurs med 151 sökande inställd

[Tornedalingar] Höstterminens kurser i meänkieli vid Umeå universitet har ställts in. Inför höstterminen år 2024 finns 151 sökande till höstterminens kurser, men inte en enda föreläsare.
Birgitta Rantatalo. Foto: Linnea Huhta.

Birgitta Rantatalo tog meänkieli till fullmäktige

[Tornedalingar] Birgitta Rantatalo är så mycket mer än det hon gör, men hon gör en hel del. Den tid Birgitta inte är renbonde eller projektledare är hon ordförande för Pajala kommuns  kommunfullmäktige.
Ghada och Ture överlämnar blommor till drottningen och landshövdingen. Foto: Linnea Huhta.

Kungligt firande i Pajala

[Tornedalingar] År 2024 valde kungaparet att inleda nationaldagsfirandet i tornedalskommunen Pajala.
Hans Holma, Muonio sameby, Ritvaelsa Seppälä, stiftsadjunkt Luleå stift samt Terje Raattamaa, vice ordförande STR-T, i arbetsgruppen.

Bortrövade kvarlevor läggs åter till vila

[Tornedalingar] Kvarlevor efter gravplundringar 1878 på Akamella gravkyrkogård ska åter bli människor som läggs till den sista vilan i en ceremoni den 18 augusti.
Foto: Linnea Huhta.

Ny distanskurs om Tornedalen

[Tornedalingar] Tornedalingar, kväner och lantalaiset är Sveriges minst kända minoritet. Det vill Tornedalens Folkhögskola ändra på. Så många som 77 personer har sökt till den nya kursen som har 25 platser. 
Susanne Redebo. Foto: Fredrik Westerberg, SVT.

Pendlar 240 mil för att jobba med meänkieli

[Tornedalingar] Många drömmer om att flytta tillbaka till platsen där de en gång föddes. Är det platsen, eller människorna de lämnat bakom sig, som drar?
Foto: Istock

Ansökan om auktorisation som tolk i meänkieli

[Tornedalingar] Nu har Kammarkollegiets ansökan för auktorisation som tolk öppnat. Ansökan är öppen tom. 10 juni.
Marita Mattson Barsk höll ett föredrag om Hilja Byströms författarskap under rubriken "Hilja Byström, Författaren från Matojärvi". Föredraget simultantolkades till meänkieli av Henry Barsk. Foto: Linnea Huhta.

Hilja Byström-dagen firades i Övertorneå

[Tornedalingar] Söndagen den 14 april firades Hilja Byström-dagen på Nordkalottbiblioteket, tillika Resurscentrum för meänkieli, i Övertorneå.
Foto: Linnea Huhta

De historieskildrande efternamnen och ortnamnen

[Tornedalingar] Ett efternamn kan säga så mycket, men samtidigt ganska lite. Beroende på kontext och kunskap kring det, helt enkelt.
Märta Nylund och Linnéa Nylund vid kaminen i Kulturhuset i Korpilombolo som är navet för deras verksamhet. Foto: Linnea Huhta

Systrarna Nylund fick medalj av kungen

[Tornedalingar] Den 21 februari 2024 reste systrarna Nylund till Stockholm för att ta emot konungens medalj för framstående insatser inom kulturlivet i Tornedalen och främjande av minoritetsspråket meänkieli.