Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Tornedalingar

Tornedalsrallyt beskriver ett fenomen som lever än

[2020-01-10] "Efter min medverkan i SVT:s serie Tornedalsrallyt har jag kommit att tänka på meänkieli på ett nytt sätt". Det säger Patrik Jatko, Pajala, som i 30-års tid pendlat mellan Tornedalen och Malmfälten.
"Den sista natten, när jag går av skiftet, känner jag ingen trötthet. Foto: Hasse Stenudd

Tomten som talar meänkieli

[2019-12-02] Nu har julkalendern Tomten på Luppioberget börjat. SVT har gjort en julkalender med 24 avsnitt där fokus är Tomtens möjlighet att hjälpa till att rädda vårt jordklot från att bli nedskräpat.
Henry Huuva spelar tomten. Foto: Martin Eriksson

STR-T riktar kritik mot regeringen

[2019-11-28] Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset har ett brev till regeringen riktat kritik mot agerandet när det gäller ekonomiskt stöd till företrädare för nationella minoriteter och dess r...
Tornedalingarnas flagga vajar i vinden. Foto: Hasse Stenudd

Musik och teater är en bra inkörsport till språk

[2019-11-26] Carina Henriksson gav sig själv ett friår för kreativt skapande. Det gav bland annat utrymme för att gå en ny utbildning och för att bli låtskrivare.
Carina Henriksson var i somras på turné med Bengt Pohjanen ute i bygdegårdarna i Norrbotten. Foto: Privat

De begär samråd

[2019-11-22] Företrädare för de nationella minoritetsspråken meänkieli och finska begär samråd med statsrådet Anna Ekström.
Statsrådet Anna Ekström. Foto: Kristian Pohl

Tema klimat i animerad film på minoritetsspråk

[2019-11-22] Kirunabon Magnus Fredriksson jobbar just nu med att göra den 24 avsnitt långa animerade serien Det stora överflödet som ska läsas in på meänkieli, samiska och svenska.
En bild ur serien innan huset blir helt översvämmat på Pääs äventyr.

Minun squad

[2019-11-08] Vlogg-serien Minun Squad följer unga tornedalingar. I ett av avsnitten åker Jakob åker till Gällivare Minoritetsspråksfestival. 

Bengt Pohjanen - författaren som skriver på tre språk

[2019-11-05] Bengt Pohjanen menar att man i den tornedalska kulturen har förstått att verkligheten är mångdimensionerad. – I de här rummen får jag på olika sätt vara en profetröst, säger författaren.
I de flerdimensionella rummen får jag vara en profetröst, säger författaren Bengt Pohjanen. Foto: Hasse Stenudd

Nina Wähä nominerad till Augustpriset

[2019-10-21] En av de nominerade till Augustpriset 2019 för Årets svenska skönlitterära bok är ”Testamente” av Nina Wähä. Här hittar du intervjun med henne som minoritet.se gjorde för en tid sedan.  

Tittarsuccén är tillbaka

[2019-10-18] Efter tittarsuccén förra året kommer nu en fortsättning av Poddilainen, en tv-podd från Tornedalen där unga vuxna får prata till punkt.
TV-podd från Tornedalen. Tre grupper träffas och pratar om ämnen som fyller deras huvuden. Foto: SVT

Tornedalsyran 2020 blir en kryssning

[2019-10-18] Tornedalsyran som hade premiär i mars 2019 kommer tillbaka den 13-14 mars 2020 och den här gången satsar arrangören på kryssning.