Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Tornedalingar

Nytt beslut om kultursamlande verksamhet

[2020-03-26] Region Norrbotten har tagit beslut om att skapa en kultursamlande verksamhet för tornedalingar, kväner och lantalaiset. Ett välkommet beslut eftersom sådan verksamhet saknas i dag.  
Tornedalingarnas flagga. Foto: Hasse Stenudd

I sommar kan du gifta dig på minoritetsspråk

[2020-03-23] Från och med pingstdagen 2020 kommer den som vill kunna döpas, konfirmeras, vigas, begravas och fira högmässa på meänkieli, nord-, lule-, och sydsamiska samt finska i Svenska kyrkan.
Foto: Johan Tell (pressbild Svenska kyrkan)

Övergrepp mot meänkielitalande ska utredas

[2020-03-19] I dag den 19 mars tillsatte regeringen en sannings- och försoningskommission som ska utreda kränkningar och övergrepp mot tornedalingar, kväner och lantalaiset.
Den tornedalska flaggan. Foto: Hasse Stenudd

En härlig yra trots uppförsbacken

[2020-03-17] Den två dagar långa Tornedalsyran i Stockholm blev en härlig fest trots en uppförsbacke som få andra arrangemang skulle överlevt.
Hanna Aili fick ta emot priset Världens tornedaling. Foto: Mattias Barsk

Meän kieli oon teän kieli

[2020-03-13] En teatergrupp i Kalmar har sedan september repeterat föreställningen ”Skräckhistorier från Tornedalen”. Pjäsen spelas med repliker både på svenska och på meänkieli.
Teatergruppen från Kalmar här med Tornedalsteaterns chef Erling Fredriksson. Foto: Nellie Skogsberg

Goda skratt utlovas på revyn

[2020-03-09] Övertorneås amatörskådespelare har fullt upp inför revypremiären nu på lördag. Ensemblen tillhör Tornedalsteaterns amatörgäng i Övertorneå.
Goda skratt utlovas i samband med premiären på lördag. Foto: Privat

STR-T kräver urfolksstatus

[2020-02-27] I ett pressutskick går nu Svenska tornedalingarnas riksförbund, STR-T, ut och berättar att tornedalingar, kväner och lantalaiset kräver urfolksstatus.
Den tornedalska flaggan. Foto: Hasse Stenudd

Nytt pris delas ut - Världens tornedaling

[2020-02-19] Snart är det dags för tornedalsk yra i huvudstaden. En fest som arrangeras för andra året i rad. I år delas även ett nytt pris ut i samband med festligheterna.

Nu får tornedalingarna upprättelse

[2020-02-14] Nu har regeringen bestämt sig för att under våren starta kartläggningen av rasbiologernas framfart i Tornedalen.

Varjoitten Voima, vilka är skuggornas kraft?

[2020-02-04] ”Skräckhistorier från Tornedalen” var namnet på Tornedalsteatern Tornionlaakson teatteris senaste produktion, innan ensemblen hittade det namn som kändes helt rätt.
Anton Hennix Raukola. Foto: Hasse Stenudd