Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Samer

Hur kan jag avbilda min värld i ord?

[2020-03-05] Han är författare, renskötare och same. Juvvá Pittja, 31 år debuterade 2018 med diktsamlingen duođain in dieđe, vet verkligen inte- en bok om vardagsrasism och renskötselns ofta hårda villkor.
Juvvá Pittja. Foto: Privat

Projektet som ska få unga att jojka i sin vardag

[2020-03-27] Helst ska små barn börja berätta gamla familjehistorier och unga börja jojka när lusten faller på – om så vid diskbänken. Det är önskan från projektet Giehtogiella, som ska stärka det samiska berät...
Naomi Aira jobbar på Tjállegoahte, författarcentrum Sápmi, i Jokkmokk. Foto: Privat

En sårig och svår samisk historia

[2020-03-25] Augustprisbelönade Ann-Helén Laestadius ska ge ut sin första roman för vuxna, Bara en stöld. ”En spännande och gripande berättelse som utspelar sig mot fonden av den storslagna naturen i norra...
Författaren Ann-Helén Laestadius ger ut nytt. Foto: Privat

Första boken på pitesamiska

[2020-03-10] Nu finns en barnbok på pitesamiska. Det är den första boken sedan ortografin godkändes den 20 augusti 2019.
Så här ser omslaget på boken ut.

Jag pratar inte om samer, utan om människor

[2020-02-26] "Det finaste är att få dela boken med andra, att den har sitt eget liv nu och vandrar runt i Sápmi". Det säger den kritikerrosade journalisten och författaren Elin Anna Labba som skrivit ...
Författaren Elin Anna Labba. Foto: Hugo Thambert

Ny bok om revitalisering och urfolk

[2020-02-14] Åsa Virdi Kroik, forskare och författare, har tillsammans med flera kollegor och skribenter från bland annat Japan och Australien skrivit en bok om revitalisering av språk och kultur. 

Tema hållbarhet på samernas nationaldag i Stockholm

[2020-02-06] I Stockholm inleddes den samiska nationaldagen med flaggceremoni vid Stadshuset under framförande av jojk av Astrid Tuorda. På kvällen anordnade Sameföreningen en kväll på temat hållbarhet i Sápmi.
Astrid Tuorda jojkade under flaggceremonin. Foto: Inge Frisk

Girjas vann mot staten

[2020-01-23] Högsta domstolen (HD) slår fast i sin dom att samebyn har denna rätt som en följd av urminnes hävd. Samebyn Girjas får därmed upplåta småviltsjakt och fiske utan statens samtycke.

Samisk konst visas upp med start på nationaldagen

[2020-01-22] Vårens videogudprogram har premiär på samernas nationaldag den 6 februari. Programmet tar tematisk avstamp i fem konstnärer med samisk bakgrund.
Den 6 februari firas den samiska nationaldagen. Foto: Malin A Junkka

Vill du svara på frågelistan Samisk migration och förflyttningar?

[2019-12-06] I Isofs samlingar finns tusentals berättelser som handlar om flyttar och rörelse mellan olika platser. Nu vill Isof, i samarbete med stiftelsen Gaaltije och stiftelsen Ájtte, särskilt uppmärksamma ...
Samiska emigranter fotograferade vid ankomsten till Ellis Island i Amerika någon gång mellan år 1905 och 1914. Foto:August Sherman/The New York Public Library (CC Public Domain).

Språkprojekt för de yngsta

[2019-11-20] I Kiruna har Sameföreningen startat upp ett språkprojekt för de allra yngsta. Syftet är att erbjuda en arena för samiskan i tidig ålder. Träffarna har olika teman, senast var det sagoläsning.
Anna Inga läser en bok på nordsamiska om Sune för barnen. Foto: Malin A Junkka