Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Samer
Victoria Harnesk och Åsa Lindstrand i ett samtal. Foto: Samefolket

Samefolket firar 100 år

[Samer] I ett sekel har tidningen Samefolket bevakat den samiska verkligheten och vardagen. Nu firar man 100 med både jubileumsbok och tre videosamtal där ursprungsjournalistiken lyfts fram.  
Mattias Åhrén. Foto: Anna Kråik

Åhrén ska utreda strategi

[Samer] Mattias Åhrén ska utreda hur Region Jämtland Härjedalens strategi för att identifiera och efterleva samers rättigheter ska se ut.  

Hon ska samordna samiska språk och aktiviteter

[Samer] Östersund är den första kommunen som tillsatt en samordnare av samiska språk och aktiviteter. Patricia Fjellgren arbetar just nu med kartläggningen.
Moa Backe Åstot. Foto: Rebecca Lund

Ny bok av Moa Backe Åstot

[Samer] Att vara same, renskötare – och homosexuell, det är fortfarande något av ett tabu, menar Moa Backe Åstot som i sin debutroman skildrar unge Ánte.
Den samiska flaggan. Foto: Sametinget

Sametinget kräver lag för språkliga rättigheter

[Samer] Sametinget begär att regeringen påbörjar ett lagstiftningsarbete med syfte att ta fram en särskild lag som säkerställer det samiska folkets språkliga rättigheter.
Den samiska flaggan. Foto: Sametinget

6 februari firas samernas dag

[Samer] Den 6 februari firas samernas nationaldag. Den uppmärksammas på olika håll i Sápmi och Sverige.
Ann-Helén Laestadius. Foto: Elisabeth Ohlson

Nu är Ann-Heléns nya bok här

[Samer] Ett år efter den uppmärksammade Girjasdomen och inför samernas nationaldag den 6 februari ger  Ann-Helén Laestadius ut sin nya roman Stöld.
Målning av Anders Sunna.

Du gör ingen skillnad om du gömmer dig under en sten

[Samer] Som tonåring hade Anders Sunna sin första utställning i Pajala. Redan då syntes hans politiska engagemang i samernas rättigheter. Läs intervjun med konstnären som bor i Jokkmokk.
Den osäkra situationen för samiskt kulturliv fortsätter. Till exempel är Jokkmokks marknad 4–6 februari i år ändrat till ett digitalt evenemang. Foto: Carl Johan Utsi.

Stängda gränser har påverkat samiska kulturarbetare

[Samer] Sametinget fick i höstas 4 miljoner i krisstöd för att stötta samisk kultur. I december beviljades 44 kulturutövare stöd- många konstnärer och hantverkare, men också samiska institutioner.  
Timimie Gassko Märak, Lis Mari Hjortfors, Krister Stoor, Nik Märak (SFiS), Inge Frisk (SFiS) och Anders Hällström (SFiS). Foto: Privat

Det är tröttsamt att ständigt vara ambassadör för sitt folk

[Samer] "Jag tycker det är superviktigt med inåt-arbetet i föreningen, att bara få vara människa och slippa förklara vilka vi är hela tiden". Det säger Nik Märak, ordförande i Sameföreningen i Stockholm.

Hälsostudie bland samer om psykisk hälsa

[Samer] Sametinget ska delta i en studie om samisk hälsa i ett uppdrag som regeringen har gett Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen.