Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Samer

En annorlunda Samisk språkvecka i år

[2020-10-15] I oktober drar Samisk språkvecka igång. För andra året i rad filmas, sjungs, läses och fram för allt pratas det samiska. I år – med corona – på ett lite nytt sätt.
Den samiska flaggan. Foto: Sametinget

Appen Knacka på - nu på fler samiska språk

[2020-10-26] Som final på Gïelevåhkoe/ Giällavahkkuo/ Giellavahkko/ Giellavahkko/ Giellavahkku - Samisk språkvecka 2020 så lanserades den uppdaterade appen Sápmi Knacka på!
Foto: Svante Tideholm

Elin Anna Labba nominerad

[2020-10-20] Augustpriset delas i år ut den 23 november och Herrarna satte oss hit är nominerad i kategorin Årets svenska fackbok. 
Elin Anna Labba. Foto: Hugo Thambert

Bamse besöker Sápmi

[2020-10-09] Snart kommer Bamse och hans vänner till Sápmi. Då får han vara med om ett spännande äventyr tillsammans med sin samiska kusin Biret.
Bamses kusin Biret.

Pengar till samisk kultur

[2020-10-02] 4 miljoner kronor extra får Sametinget i år att fördela till den samiska kulturen.
Kultur- och demokratiminister Amanda Lind höll under fredagen pressträff om hur pengarna ska fördelas. Foto: Johan Jeppsson

Åtgärder för samiska språk

[2020-09-09] Sametinget har haft i uppdrag från Sveriges regering att utarbeta ett förslag till ett långsiktigt och samlat handlings­­program för bevarande av de samiska språken. 
Den samiska flaggan. Foto: Sametinget

Vill du delta i studie om samisk hälsa?

[2020-09-04] Transkulturellt Centrum (som är ett kunskapscentrum i Region Stockholm) ska  genomföra en kunskapsinsamling med rubriken ”Att vara same i storstad. Psykisk hälsa, vårderfarenheter och vårdbehov.”
Arkivbild: Marie Enoksson

Nytt samiskt kulturcentrum

[2020-08-31] Under lördagen var det premiär för det nya samiska kulturcentret i Tärnaby i Storumans kommun. Men det blev ingen stor officiell invigning – på grund av corona.

Hon vill göra den samiska kvinnans röst hörd

[2020-08-24] Anna-Marja Persson, född och uppvuxen i Hosjöbottnarna/Bååhne, ska starta en podcast som ska lyfta frågor som berör de samiska kvinnorna och göra deras röst hörd.  
Anna-Marja är född och uppvuxen i Hosjöbottnarna/Bååhne inom Tåssåsens sameby i Oviksfjällen. Foto: Josef Seagate

Pengar till samisk sanningskommission

[2020-06-09] Regeringen har beviljat 1,2 miljoner kronor till Sametinget för att inleda en förankringsprocess i det samiska samhället för en samisk sanningskommission.
Den samiska flaggan. Foto: Sametinget

Fyra regioner har strategi för samisk hälsa

[2020-06-04] De nordligaste regionerna har antagit en strategi för samisk hälsa. En av dem är Region Västerbotten som antog strategin i februari 2020.
Den samiska flaggan. Foto: Sametinget