Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Samer

Livesändning när kyrkan ber samerna om ursäkt

[Samer] Under kyrkomötets avslutande högtidsgudstjänst den 24 november kommer ärkebiskop Antje Jackelén att framföra en officiell ursäkt från Svenska kyrkan till det samiska folket för historiska övergrepp.  
Barnen har möjlighet att leka i en lavvu både inne och utomhus. Foto: Anneli Åsén

På Miesieh är samiskan norm

[Samer] Nu har den samiska förskolan Miesieh i Staare/Östersund varit öppen i två månader och har i dagsläget tio barn. Även andra kommuner har visat intresse för förskolan som har öppet en dag i veckan.
Den samiska flaggan. Foto: Anneli Åsén

Lycksele säljer samisk undervisning

[Samer] Lycksele kommun säljer samisk språkundervisning till 17 kommuner i dagsläget men efterfrågan är ännu större.

Vill du bli första hjälpare i psykisk ohälsa?

[Samer] Tillhör du en sameby och vill bli första hjälpare i psykisk hälsa. Nu startar en digital kurs där du får lära dig att stödja och uppmuntra en drabbad person tills ett tillfälligt kristillstånd är ö...
Den samiska flaggan. Foto: Sametinget

Repatriering av skelett från Gustavianum

[Samer] Uppsala universitets rektor begär tillstånd av regeringen att få överlåta kvarlevor som finns vid universitetsmuseet Gustavianum till Arjeplogs sameförening.  
Den samiska flaggan. Foto: Anneli Åsén

Personer med samisk bakgrund kan få kulturanpassad vård i Norge

[Samer] Tack vare ett nytt avtal kan personer med samisk bakgrund bosatta i Dalarna, Jämtland Härjedalen, Norrbotten och Västerbotten få vård för psykisk ohälsa och beroendeproblematik på den norska vårdin...
Den 6 november är det premiär för Jassabarnen. Illustration: SVT

Marits morfar inspirerade till historierna om Jassabarnen

[Samer] Lördag den 6 november är det premiär för SVT:s första egna animerade serie. Den heter ”Jassabarnen och gudarnas gåva” och bygger på gammal samisk mytologi.
Den samiska flaggan. Foto: Sametinget

Regeringsbeslut om sanningskommission

[Samer] Den 3 november 2021 har ett regeringsbeslut tagits om att tillsätta en sanningskommission. Ännu återstår att utse ledamöterna till kommissionen.
Författaren, renägaren och modersmålsläraren Sophia Rehnfjell har många järn i elden. Foto: Privat

Sophia Rehnfjell tror på en framtid för umesamiskan

[Samer] Sophia Rehnfjell bestämde sig för att lära sig sitt modersmål umesamiska när hon själv fick barn för 16 år sedan. Nu har hon skrivit en barnbok på språket.

Fjällängsskolan uppmärksammar Samiska språkveckan

[Samer] Klass ett och två på Fjällängsskolan i Östersund har under veckan fått lära sig mer om samiska och samer. Fritidspedagogen Jörgen Pettersson ville uppmärksamma detta under Samiska språkveckan.  

Samisk förskolekonferens i Umeå

[Samer] Samiska barn har rätt till sitt språk och sin kultur men flera av förvaltningskommunerna har svårt att infria detta. I november samlas man för en samisk förskolekonferens.