Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Samer

Språkkafé under samiska språkveckan

[2019-10-14] Vecka 43 är utnämnd till samisk språkvecka och många språkarrangemang kommer anordnas denna vecka runt om i Sverige och i Norge. Nu bjuder Samiskt språkcentrum in till samiskt språkkafé.  
Urfolksspråkåret 2019 ska öka medvetenheten om urbefolkningars språk världen över.

Sametinget överlämnar skuggrapport

[2019-10-10] I dag överlämnar Sametinget sin skuggrapport till Europarådets granskande expertkommitté som just nu granskar hur Sverige uppfyller sina åtaganden under den europeiska stadgan om landsdels- och min...
Landskap i höstskrud. Foto: Sametinget

Vætnoe för psykisk ohälsa

[2019-10-08] Kan slöjden få dig att må bättre? I samarbete med Gaaltije anordnar Region Jämtland Härjedalen en kurs för dem som vill utforska slöjd som ett sätt att uppnå och upprätthålla psykisk hälsa.

Frost på nordsamiska

[2019-10-01] Nästa animerade storfilm från Disney Animation heter Frost 2. Den kommer inte bara att vara dubbad på nordsamiska utan är även inspirerad av samisk kultur.
Den samiska delegationen mötte producenten Peter del Vecho och hans team från Walt Disney Animations Studios under hans besök i Oslo den 22-23 september, 2019. Parterna signerade även ett ceremoniellt publikt avtal vid detta tillfälle. Foto: Lars Opstad/S

Ny lokalförening för unga samer

[2019-09-30] En ny lokalförening hoppas kunna förena unga samer i Stockholm och Uppsala.
Juhán Niila Stålka, Stockholm. Foto: Jörgen Heikki, Sameradion & SVT Sápmi.

Brist på samisk personal - en vardag på många förskolor

[2019-09-10] Att hitta förskolepersonal med samisk kompetens är ett problem som många kommuner tampas med. På förskolan i Ammarnäs har man försökt lösa det genom fjärrundervisning och annan digital teknik.
Rävlyan i Ammarnäs erbjuder en samisk profil men har tyvärr inte lyckats hitta personal med samisk kompetens. Foto: Peter Steggo

Nu har pitesamiskan ett eget skriftspråk

[2019-08-22] Den 20 augusti hölls en sammankomst i Arjeplog för det officiella godkännandet av ortografin för pitesamiskan.
Nu har pitesamiskan ett eget skriftspråk. Foto: Malin A Junkka

Lärarbrist stoppar förskoleplaner i Lycksele

[2019-08-16] Lyckseles satsning på samisk förskoleundervisning blir inte av som det planerat. Lärarbristen stoppar satsningen – åtminstone tillfälligt. Ändå ökar det samiska inslaget i Lyckseles förskolor.
På grund av lärarbrist stoppas planerna på att öppna förskola i Lycksele. Foto: Lycksele kommun

Minoritetsfestivalen tillbaka i Gällivare

[2019-08-15] Gällivare minoritetsspråksfestival genomfördes första gången 21-22 september 2018 på hembygdsområdet. Nu är det snart dags igen.
Festivalen vill uppmärksamma de minoritetsspråk som talas i området. Foto: Daniel Olausson.

För dig som arbetar som lärare i samiska - stärk din kompetens

[2019-06-19] Utbildningen vänder sig till dig som är verksam som lärare och anställd av en huvudman (kommunen, Sameskolstyrelsen eller skolans styrelse om det är en fristående skola) i Sverige.