Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Samer

Svenska kyrkan ber om ursäkt

[Samer] Svenska kyrkan ska framföra en officiell ursäkt till det samiska folket för historiska övergrepp. "Vi måste kännas vid den mörka historien, även om det gör ont”, säger ärkebiskop Antje Jackelén i ett pressmeddelande.
Izabel Nordlund. Foto: Privat

Izabel har återtagit sitt språk genom Mentorprogrammet

[Samer] 27-åriga Izabel Nordlund har äntligen vågat ta steget att börja tala lulesamiska med sin mamma som en gång i tiden fråntogs sitt språk.
Elin Anna Labba. Pressbild: Sveriges Radio

Elin Anna Labba sommarpratar

[Samer] Författaren Elin Anna Labba ska sommarprata på Sommar i P1 om samernas historia och att växa upp under midnattssolen utan språk.
Enkäten har gjorts av Sametinget. Arkivbild: Tommy Andersson (personen på bilden har inget med artiklen att göra)

Samiska kulturröster har tystnat under pandemin

[Samer] I en ny enkät från Sametinget berättar samiska kulturarbetare att gränsstängningarna har varit särskilt förödande för deras verksamhet.

Barnprogram på nordsamiska

[Samer] I höst sänds tre nya samiska barnprogramsserier för olika åldrar. Ett av programmen är SVT:s första egna animerade serie Jassabarnen & Gudagåvan. 
Foto: C J Utsi

Sametingsvalet: Språket blir en av de viktigaste frågorna

[Samer] Sametingsvalet 2021 är klart. Sju partier kommer att vara representerade i parlamentet den kommande fyraårsperioden. Det finns en hel del oenighet bland ledamöterna, men kring en av de tyngsta fråg...

Samhörighet viktig för samer vid livets slut

[Samer] Att få vara tillsammans med andra samer, bevara det som är bekant från det dagliga livet, äta den mat man är van vid och att få uttrycka sig på sitt eget språk – är viktigt för samer vid livets slut.
Samarbetet inom samisk kultur och scenkonst tar form. Fyra personer med inflytande är Åsa Simma och Inge Frisk på kanterna. I mitten Dritero Kasapi, chef Riksteatern, och kulturminister Amanda Lind. Foto: Naila Helen Jåma.

Viermie K vill främja förståelsen för samisk kultur nationellt

[Samer] Viermie K är en ny aktör inom det samiska kulturlivet. Nätverket är ett samarbete mellan sex samiska kulturintressen där man ska jobba för mer pengar till den samiska kulturen. 
Elin Marakatt är uppvuxen i en renskötande familj i Lainiovuoma sameby. Foto: Privat

Samisk barnbok ges ut på 12 språk

[Samer] Den samiska författaren Elin Marakatt från Ađevuopmi/Idivuoma har gett ut sin första bilderbok “Lilli, áddjá ja guovssahas” Lilli, farfar och norrskenet” på tolv språk.
Yannick Porter och Patricia Fjellgren. Foto: Privat

Så ska Östersund bli Åarjelsaepmies Jokkmokk

[Samer] Kan Östersund bli en mötesplats för samer i syd på samma sätt som Jokkmokk i norr? Den målsättningen har i alla fall Patricia Fjellgren, kurs- och aktivitetssamordnare för samiska frågor.
Victoria Harnesk och Åsa Lindstrand i ett samtal. Foto: Samefolket

Samefolket firar 100 år

[Samer] I ett sekel har tidningen Samefolket bevakat den samiska verkligheten och vardagen. Nu firar man 100 med både jubileumsbok och tre videosamtal där ursprungsjournalistiken lyfts fram.