Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Samer

Samtalsmöten i Vindeln och Örnsköldsvik

[Samer] Sanningskommissionen för det samiska folket besöker Vindeln den 27 mars och Örnsköldsvik den 28 mars för samtalsmöten.

Samisk skräckfilm på Sundance i USA

[Samer] Inga Elin Marakatt är författare och filmskapare, hon använder sig främst av det nordsamiska språket i sitt skapande och har skrivit flertalet böcker för barn och unga.
Foto: Rebecca Lundh

Samtalsmöte med sannings-kommissionen i Stockholm och Uppsala

[Samer] Sanningskommissionen för det samiska folket bjuder in till samtalsmöte i Stockholm den 7 mars och i Uppsala den 9 mars. Mötena är två av flera som ska hållas i Sápmi och storstäderna under 2023-2024.
Foto: Elena Valkepää

Kurs för samiska tolkar och översättare i Umeå och digitalt

[Samer] Den 25-26 mars 2023 inbjuder Samernas Utbildningscentrum, Samiskt språkcentrum och tolkutbildningen på Folkuniversitetet Norr till en introduktions- och inspirationshelg i Ubmeje/Umeå.
Foto: Anneli Åsén

Nya lanseringar av samiska arkiv

[Samer] Ett nytt arkivmaterial "Det samiska i Örnsköldsvik", ska bidra till revitaliseringen av samiska i Örnsköldsvik.
Bild på samernas flagga

Samefolkets dag firas över hela landet

[Samer] Idag den 6 februari firas samernas nationaldag från norr till söder. Många kommuner och föreningar hissar den samiska flaggan och arrangerar föreläsningar, utställningar och andra kulturevenemang.
Foto: Rebecca Lundh

Sanningskommissionen för det samiska folket lanserar webbplats

[Samer] Sanningskommissionen för det samiska folket ska granska den politik som förts gentemot samerna och belysa dess konsekvenser. Nu har kommissionen lanserat sin webbplats där det bland annat finns inf...

Samiska rådets kulturpris för konst om rasbiologi

[Samer] Den samiska konstnären Katarina Pirak Sikku har blivit tilldelad Samiska rådet i Svenska kyrkans kulturpris. Samtidigt är hon aktuell med tre utställningar i Uppsala, Göteborg och Luleå om Luleälve...

Snart premiär för Tystnaden i Sápmi

[Samer] Tystnaden i Sápmi följer Marion och Ida när de båda försöker hitta svar på svåra frågor kring sina traumatiska upplevelser. I helgen var det förhandspremiär i Kiruna för Liselotte Wajstedts rosade ...

Viggo är först ut med nordsamiska som modernt språkval

[Samer] Luleå kommun är bland de första i landet med att erbjuda samiska, meänkieli och finska som modernt språk på gymnasiet.