Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Sverigefinnar
Sanna Laakso. Foto: Privat

Hennes signum är tavlor på knivar

[Sverigefinnar] Hon är konstnär och programledare för Sveriges radio finskas program Popula. På Sverigefinnarnas dag i år tog hon emot priset för ”Årets unga sverigefinne”.

Tävlingssugna familjer sökes!

[Sverigefinnar] Är ni en familj som tycker om att tävla? Pratar någon av er finska, meänkieli eller använder teckenspråk? 

Rätten upphäver beslut om slopad finskundervisning i förskoleklass

[Sverigefinnar] Förvaltningsrätten går föräldrarnas linje och upphäver Malmö stads tidigare beslut att slopa modersmålsundervisning i finska i förskoleklasser.

Emma har fyra identiteter – och omfamnar allihop

[Sverigefinnar] Efter att försökt förtränga sin finska bakgrund i många år har Emma Isoherranen, 20 år, nu börjat omfamna den.

Årets sverigefinska ord utsett

[Sverigefinnar] Årets sverigefinska ord 2021 är myyssata. Ordet baseras på svenskans verb att mysa och har ingen exakt motsvarighet i den finska som talas i Finland.

När Finland kom till Sverige

[Sverigefinnar] Den 26 april till 26 maj visar Stadsarkivet i Malmö vandringsutställningen ”När Finland kom till Sverige – Kun Suomi Ruotsiin muutti” som består av intervjuer och fotografier.

Skogsfinnar har ett nytt förbund

[Sverigefinnar] I mars i år bildades Förbundet Skogsfinnars intressen i Sverige som vill synliggöra det skogsfinska kulturarvet och jobba för att skogsfinnarnas historia tar plats i historieböckerna.

Målet är att samla Väsbyminnen från sverigefinnar

[Sverigefinnar] Är du Väsbybo och har starka band till Finland? Är du en av arbetskraftsinvandrarna från 60- och 70- talet? 

Vuxenskolan erbjuder kurser i minoritetsspråk

[Sverigefinnar] Studieförbundet Vuxenskolan i Göteborg erbjuder från 2021 kurser i Sveriges nationella minoritetsspråk finska, samiska, jiddisch, romani arli, och meänkieli. 
Programledare för Ont i gurkan är stand up-komikern, journalisten Pamela Taivassalo (t.v.) och journalisten Anni Riit’aho.

Sveriges Radio bjuder på språkgrodor

[Sverigefinnar] Sveriges Radio Finska-lyssnare bjuder på sina bästa språkgrodor  - Ont i gurkan är tillbaka med rövdjur och flytningskris.