Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Sverigefinnar
Elina Kangas på Språkrådet. Foto: Susanne Redebo

Vilka likheter har finska och meänkieli?

[Sverigefinnar] Förstår meänkielitalare och finsktalande varandra? Det är en fråga som ofta återkommer i diskussioner som handlar om hur lika meänkieli och finska är varann.
Programledare för Ont i gurkan är stand up-komikern, journalisten Pamela Taivassalo (t.v.) och journalisten Anni Riit’aho.

Sveriges Radio bjuder på språkgrodor

[Sverigefinnar] Sveriges Radio Finska-lyssnare bjuder på sina bästa språkgrodor  - Ont i gurkan är tillbaka med rövdjur och flytningskris.
Bild: Några ord som föreslagits under tidigare år. Foto Sveriges Radio Finska

Sveriges Radio Finska söker årets sverigefinska ord

[Sverigefinnar] Nu letar SR återigen efter sverigefinska ord och talesätt som speglar sverigefinnars språkliga vardag i gränslandet mellan två språk och kulturer.   

Corona-anpassad verksamhet på finska boendet i Gävle

[Sverigefinnar] På Furugårdens vård och omsorgsboende i Gävle har man byggt en timmerstuga och grillplats så att umgänget med anhöriga och varandra kan fortsätta under pandemin.
I Teams-möte. Foto: Heli Kivimäki Helin

Gemensam kompetenssatsning om nationella minoriteter

[Sverigefinnar] Fyra kommuner i det finska förvaltningsområdet i huvudstadsregionen anordnar en gemensam kompetenssatsning om nationella minoriteter för sina kommunanställda.

Årets sverigefinska kommun är Haninge

[Sverigefinnar] Sverigefinländarnas delegation lyfter fram Haninges insatser för att locka med politiker och tjänstemän i minoritetsarbetet.
Årets sverigefinnar 2020: Sanna Laakso, Ari Ryynänen, Paula Ehrnebo. Foto: Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Årets sverigefinnar korade

[Sverigefinnar] Årets sverigefinnar har idag korats vid en galasändning i radiokanalen Sveriges Radio Finska.
Administratören Laura Lunnevuori kommer vissa dagar till jobbet även under pandemin. Foto: Kirsi Blomberg

90 år av finska på universitetet

[Sverigefinnar] Det har funnits finskundervisning vid Stockholms Universitet i 90 år. Under kriget på 1940-talet behövde man mest kunna finska i Sverige av militära skäl.

Sverigefinnarnas dag

[Sverigefinnar] I dag den 24 februari är det Sverigefinnarnas dag. Sverigefinnar är en nationell minoritetsgrupp i Sverige som uppskattas till drygt 700 000 personer.
Uppfinnar-Johanna och hennes bröder. Illustration: UR

Nya finska barnfilmer

[Sverigefinnar] Lagom till Sverigefinnarnas dag den 24 februari presenterar UR nya filmer som riktar sig till förskolebarn.

Finalisterna i Årets sverigefinne

[Sverigefinnar] Finalisterna till Årets sverigefinne och Årets unga sverigefinne 2020 har valts ut bland över 60 namn som lyssnarna föreslagit.