Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Sverigefinnar

Sverigefinska kulturaktörer får projektstöd

[2020-09-17] Fem Sverigefinska kulturaktörer beviljades i våras projektbidrag från Kulturrådet. Stödet är välkommet i en pandemi där de nationella minoriteternas kulturaktiviteter har satts på sparlåga.
Olika sorters kantele. Kantele är Finlands nationalinstrument. Foto: Kantele- och Kalevala Vänner

Nu kan brukarna spela schack utan att ses

[2020-09-07] När folk inte längre kan träffas, inte ordna med kulturaktiviteter eller ta emot besök inom äldreomsorgen, initierade Maria Ojala Andersson, samordnare i Skinnskatteberg, att köpa in en yeti-tablet.
Armi Helisten, anhörigstödjare på finska rehab, Skinnskatteberg, demonstrerar den tablet på Hemgården, som genom appar skapar allehanda aktiviteter för brukarna. Foto: Privat

Lukupiiri suomeksi - bokcirkel på finska

[2020-08-19] Sedan snart ett år tillbaka arrangerar Södra Ryds bibliotek i Skövde en bokcirkel på finska. Initiativet togs av en av bibliotekets medarbetare. Skövde kommun äger och finansierar projektet.
Bokcirkeln fortsätter i höst. Foto: Anoo Niskanen

Finska Förskolan är en viktig pusselbit i mina barns identitet

[2020-08-17] I den enda helt finskspråkiga kommunala förskolan (med svensk läroplan) – Finska Förskolan i Stockholm – är inriktningen tydlig och klar.
Tarinapaja – i berättarverkstaden får barnen berätta fritt och deras berättelser nedtecknas av personalen. Foto: John Gradowski

Rätten prövar Malmös slopade förskoleundervisning i finska

[2020-08-17] Efter att Malmö stads grundskoleförvaltning slopade undervisning i nationella minoritetsspråk för förskoleklasser blåste en grupp finska föräldrar till strid och överklagade beslutet till förvaltni...
Nina Jakku. Foto:Privat

De här finska ögonblicken är ihågkomna

[2020-06-03] Lordis vinst i Eurovision, Mokomafestivalen och Jul i Mumindalen är finska ögonblick på tema kultur som sverigefinnarna minns.

Både svärta och humor i filmen om Sarri och Sanna

[2020-05-18] Ewa Cederstam, Julia Qvarnström och Axel Grigor befinner sig nu i slutklippet med sitt bidrag till minoritetsfilmssatsningen GLÖD som Svenska Filminstitutet lanserat.
Filmen är inspelad i Ockelbo. På bilden syns Margarita Shereme och Julia Qvarnström i köket. Foto: Privat

Skellefteå prioriterade barnens röst

[2020-05-13] Ifjol utsågs Skellefteå till 2019 års sverigefinska kommun, bland annat för att ha prioriterat barnens röst i samrådsförfarandet samt framgångsrikt arbetat med att skapa en strukturerad dialog. 
Från prisutdelning i Östhammar; Sinikka Lindquist, ordförande i Skellefteå finska förening, Ulla-Maija Pesola och Andreas Löwenhöök (sammankallande för samrådet, oppositionsråd) Foto: Privat

Det är nu som höstens bokningar måste göras

[2020-03-25] Coronaepidemin har slagit hårt mot landets teatrar, däribland UusiTeatteri i Stockholm. - Våren är körd men det är nu alla höstens bokningar måste göras, säger teaterchefen Jukka Korpi.
Jukka Korpi är teaterchef på Uusi Teatteri. Arkivbild: Malin A Junkka

Psalmer och musik på finska väcker känslor

[2020-02-24] Farmor, son och barnbarn. Det är tre generationer som deltar i aktiviteterna på finska i Svenska kyrkan i Almtuna.
Farmor, son och barnbarn. De är tre generationer sverigefinnar som deltar på aktiviteter på finska i Svenska kyrkan. Foto: Karin Skoglund

24 februari firas Sverigefinnarnas dag

[2020-02-21] Dagen har firats sedan 2011 och 2012 beslutade Svenska Akademien att den 24 februari i Akademialmanackan ska anges som Sverigefinnarnas dag.