Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Sverigefinnar

Nytt nav för finskspråkiga barn i Göteborg

[2020-10-05] Från och med augusti i år finns en ny finsk förskoleavdelning på Hisingen i Göteborg. Tillsammans med Skogomeskolan bildar de ett nytt finskspråkigt utbildningsnav med goda förutsättningar för långsiktig tvåspråkig undervisning på finska och svenska.
Den sverigefinska flaggan.

Rättighetsfrågor viktiga för alla minoriteter

[2020-10-14] Laura Hagström är generalsekreterare i Sverigefinska ungdomsförbundet, som har sitt kansli i Stockholm
Laura Hagström på Sverigefiska ungdomsförbundet. Foto: Privat

Koordinatorutbildning på Axevalla folkhögskola

[2020-10-12] Koordinatorutbildningarna för sverigefinska förvaltningsområdeskoordinatorer har dragits igång på Axevalla folkhögskola. 
Veera Florica Rajala var en av föreläsarna. Hon är jurist och har själv arbetat själv inom många nyckelroller i nationella minoritetsfrågor. Foto: Malin A Junkka

Jasmin leder finsk talkshow

[2020-09-23] Det snart är dags för de finska avsnitten av talkshowen Min Röst, Mun Ääni, som gått på SVT under året. Målgruppen är unga vuxna.
Jasmin Lindberg med två av sina gäster. Foto: SVT

Sverigefinska kulturaktörer får projektstöd

[2020-09-17] Fem Sverigefinska kulturaktörer beviljades i våras projektbidrag från Kulturrådet. Stödet är välkommet i en pandemi där de nationella minoriteternas kulturaktiviteter har satts på sparlåga.
Olika sorters kantele. Kantele är Finlands nationalinstrument. Foto: Kantele- och Kalevala Vänner

Nu kan brukarna spela schack utan att ses

[2020-09-07] När folk inte längre kan träffas, inte ordna med kulturaktiviteter eller ta emot besök inom äldreomsorgen, initierade Maria Ojala Andersson, samordnare i Skinnskatteberg, att köpa in en yeti-tablet.
Armi Helisten, anhörigstödjare på finska rehab, Skinnskatteberg, demonstrerar den tablet på Hemgården, som genom appar skapar allehanda aktiviteter för brukarna. Foto: Privat

Lukupiiri suomeksi - bokcirkel på finska

[2020-08-19] Sedan snart ett år tillbaka arrangerar Södra Ryds bibliotek i Skövde en bokcirkel på finska. Initiativet togs av en av bibliotekets medarbetare. Skövde kommun äger och finansierar projektet.
Bokcirkeln fortsätter i höst. Foto: Anoo Niskanen

Finska Förskolan är en viktig pusselbit i mina barns identitet

[2020-08-17] I den enda helt finskspråkiga kommunala förskolan (med svensk läroplan) – Finska Förskolan i Stockholm – är inriktningen tydlig och klar.
Tarinapaja – i berättarverkstaden får barnen berätta fritt och deras berättelser nedtecknas av personalen. Foto: John Gradowski

Rätten prövar Malmös slopade förskoleundervisning i finska

[2020-08-17] Efter att Malmö stads grundskoleförvaltning slopade undervisning i nationella minoritetsspråk för förskoleklasser blåste en grupp finska föräldrar till strid och överklagade beslutet till förvaltni...
Nina Jakku. Foto:Privat

De här finska ögonblicken är ihågkomna

[2020-06-03] Lordis vinst i Eurovision, Mokomafestivalen och Jul i Mumindalen är finska ögonblick på tema kultur som sverigefinnarna minns.

Både svärta och humor i filmen om Sarri och Sanna

[2020-05-18] Ewa Cederstam, Julia Qvarnström och Axel Grigor befinner sig nu i slutklippet med sitt bidrag till minoritetsfilmssatsningen GLÖD som Svenska Filminstitutet lanserat.
Filmen är inspelad i Ockelbo. På bilden syns Margarita Shereme och Julia Qvarnström i köket. Foto: Privat