Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Sverigefinnar

Identitetsfrågan i fokus på Merjas studiecirkel

[2020-11-24] I somras fick Merja Parviainen, Gävle,  upp ögonen för sin sverigefinska identitet efter att ha sett en dokumentär i ämnet. Under hösten har hon lett en studiecirkel för likasinnade.
Merja Parviainen hyllas som studiecirkelledare. Foto: Gefle Dagblad, Helen Granditsky

Premiär för Selberg Augustséns nya film

[2020-11-26] En midsommarafton någonstans norr om Polcirkeln. Solen lyser skoningslöst hela dygnet över ett litet samhälle där alla inte uppskattar dess frånvaro av skugga och svalka.
Bild från filmen Den längsta dagen. Foto: Heikki Färm

Dags att nominera Årets sverigefinne!

[2020-11-24] Årets Sverigefinnar har dragits i gång för nionde gången med syfte att premiera personer som under det gångna året gjort betydelsefulla gärningar för sverigefinskhet.

Ikväll visar SVT Finska ögonblick

[2020-11-20] “En programserie om händelser som varit viktiga för sverigefinnarna. Via händelserna demonstrerar vi vår långa gemensamma historia och sammanväver det svenska och finska i Sverige”.

Rättighetsfrågor viktiga för alla minoriteter

[2020-10-14] Laura Hagström är generalsekreterare i Sverigefinska ungdomsförbundet, som har sitt kansli i Stockholm
Laura Hagström på Sverigefiska ungdomsförbundet. Foto: Privat

Koordinatorutbildning på Axevalla folkhögskola

[2020-10-12] Koordinatorutbildningarna för sverigefinska förvaltningsområdeskoordinatorer har dragits igång på Axevalla folkhögskola. 
Veera Florica Rajala var en av föreläsarna. Hon är jurist och har själv arbetat själv inom många nyckelroller i nationella minoritetsfrågor. Foto: Malin A Junkka

Nytt nav för finskspråkiga barn i Göteborg

[2020-10-05] Från och med augusti i år finns en ny finsk förskoleavdelning på Hisingen i Göteborg. Tillsammans med Skogomeskolan bildar de ett nytt finskspråkigt utbildningsnav med goda förutsättningar för lång...
Den sverigefinska flaggan.

Jasmin leder finsk talkshow

[2020-09-23] Det snart är dags för de finska avsnitten av talkshowen Min Röst, Mun Ääni, som gått på SVT under året. Målgruppen är unga vuxna.
Jasmin Lindberg med två av sina gäster. Foto: SVT

Sverigefinska kulturaktörer får projektstöd

[2020-09-17] Fem Sverigefinska kulturaktörer beviljades i våras projektbidrag från Kulturrådet. Stödet är välkommet i en pandemi där de nationella minoriteternas kulturaktiviteter har satts på sparlåga.
Olika sorters kantele. Kantele är Finlands nationalinstrument. Foto: Kantele- och Kalevala Vänner

Nu kan brukarna spela schack utan att ses

[2020-09-07] När folk inte längre kan träffas, inte ordna med kulturaktiviteter eller ta emot besök inom äldreomsorgen, initierade Maria Ojala Andersson, samordnare i Skinnskatteberg, att köpa in en yeti-tablet.
Armi Helisten, anhörigstödjare på finska rehab, Skinnskatteberg, demonstrerar den tablet på Hemgården, som genom appar skapar allehanda aktiviteter för brukarna. Foto: Privat

Lukupiiri suomeksi - bokcirkel på finska

[2020-08-19] Sedan snart ett år tillbaka arrangerar Södra Ryds bibliotek i Skövde en bokcirkel på finska. Initiativet togs av en av bibliotekets medarbetare. Skövde kommun äger och finansierar projektet.
Bokcirkeln fortsätter i höst. Foto: Anoo Niskanen