Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Sverigefinnar

Skellefteå prioriterade barnens röst

[2020-05-13] Ifjol utsågs Skellefteå till 2019 års sverigefinska kommun, bland annat för att ha prioriterat barnens röst i samrådsförfarandet samt framgångsrikt arbetat med att skapa en strukturerad dialog. 
Från prisutdelning i Östhammar; Sinikka Lindquist, ordförande i Skellefteå finska förening, Ulla-Maija Pesola och Andreas Löwenhöök (sammankallande för samrådet, oppositionsråd) Foto: Privat

Både svärta och humor i filmen om Sarri och Sanna

[2020-05-18] Ewa Cederstam, Julia Qvarnström och Axel Grigor befinner sig nu i slutklippet med sitt bidrag till minoritetsfilmssatsningen GLÖD som Svenska Filminstitutet lanserat.
Filmen är inspelad i Ockelbo. På bilden syns Margarita Shereme och Julia Qvarnström i köket. Foto: Privat

Vilka finska ögonblick minns du?

[2020-04-23] Vilka ögonblick har haft betydelse för dig som sverigefinne? Det kan handla om kultur, sport, historia, politik – vad som helst!

Det är nu som höstens bokningar måste göras

[2020-03-25] Coronaepidemin har slagit hårt mot landets teatrar, däribland UusiTeatteri i Stockholm. - Våren är körd men det är nu alla höstens bokningar måste göras, säger teaterchefen Jukka Korpi.
Jukka Korpi är teaterchef på Uusi Teatteri. Arkivbild: Malin A Junkka

Psalmer och musik på finska väcker känslor

[2020-02-24] Farmor, son och barnbarn. Det är tre generationer som deltar i aktiviteterna på finska i Svenska kyrkan i Almtuna.
Farmor, son och barnbarn. De är tre generationer sverigefinnar som deltar på aktiviteter på finska i Svenska kyrkan. Foto: Karin Skoglund

24 februari firas Sverigefinnarnas dag

[2020-02-21] Dagen har firats sedan 2011 och 2012 beslutade Svenska Akademien att den 24 februari i Akademialmanackan ska anges som Sverigefinnarnas dag.

En bok som berör många

[2020-02-19] Under senhösten gavs ”Lakritspipor och Korvsoppa / Lakupiiput ja makkarasoppa” ut skriven av Eija Salminen och illustrerad av Rainer Paakkinen, en tvåspråkig bok om en familj som flyttar från Finla...
Författaren Eija Salminen. Foto: Fredrik Gustafsson

Kortfilmsatsning på minoritetsspråk

[2020-01-29] Tio projekt har blivit utvalda till kortfilmssatsningen GLÖD, som lyfter film på de nationella minoritetsspråken. Lina Puranen är en av dem som ska göra film.
Lina Puranen, en av de utvalda regissörerna i GLÖD. Foto: Antti Savolainen

Finskspråkiga klasser på Vikingaskolan i Haninge

[2020-01-13] Redan innan 2017 fanns det finskspråkig verksamhet på förskolan Tallen i Haninge kommun, men ingen finskspråkig skolundervisning. Efter önskemål från föräldrar, startade kommunen, som ingår som ett...
Vikingaskolan i Haninge. Foto: Petra Kahn

Nu släpps boken om Max och Taksi

[2019-11-11] Torsdag den 28 november är det dags för boksläpp. Det är den digitala läseboken Lukukoira Max ja sen kaveri Taksi av Taina Sampakoski som nu är klar.

Snart dags för sverigefinska bok- och kulturmässan

[2019-11-06] För tionde gången arrangeras den sverigefinska bok- och kulturmässan på Finlandsinstitutet i Stockholm den 16 november. Programmet är fullspäckat.
Sverigefinska bok- och kulturmässan hålls på Finlandsinsitutet.