Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Sverigefinnar

Kortfilmsatsning på minoritetsspråk

[2020-01-29] Tio projekt har blivit utvalda till kortfilmssatsningen GLÖD, som lyfter film på de nationella minoritetsspråken. Lina Puranen är en av dem som ska göra film.
Lina Puranen, en av de utvalda regissörerna i GLÖD. Foto: Antti Savolainen

Finskspråkiga klasser på Vikingaskolan i Haninge

[2020-01-13] Redan innan 2017 fanns det finskspråkig verksamhet på förskolan Tallen i Haninge kommun, men ingen finskspråkig skolundervisning. Efter önskemål från föräldrar, startade kommunen, som ingår som ett...
Vikingaskolan i Haninge. Foto: Petra Kahn

Språkväskor ska hjälpa till vid språkinlärning

[2020-01-08] Åsa Lundman och Ulla-Maija Pesola jobbar med att utveckla språkväskor som ska vara behjälpliga vid stöttning av modersmålen, när det gäller de nationella minoritetsspråken, i förskolan.
Åsa Lundman med några av de prylar som finns i språkväskorna. Foto: Ulla-Maija Pesola

Nu släpps boken om Max och Taksi

[2019-11-11] Torsdag den 28 november är det dags för boksläpp. Det är den digitala läseboken Lukukoira Max ja sen kaveri Taksi av Taina Sampakoski som nu är klar.

Snart dags för sverigefinska bok- och kulturmässan

[2019-11-06] För tionde gången arrangeras den sverigefinska bok- och kulturmässan på Finlandsinstitutet i Stockholm den 16 november. Programmet är fullspäckat.
Sverigefinska bok- och kulturmässan hålls på Finlandsinsitutet.

Förbättrat samråd i Karlskoga kommun

[2019-10-28] I Karlskoga har man hittat en bra struktur för samråd mellan kommunen och den sverigefinskagruppen. Sedan årsskiftet finns ett politiskt beslut som styr arbetet.
Sverigefinska rådet ska sammanträda minst fyra gånger per år enligt reglementet. Foto: Privat

Stort intresse för finska revitaliseringskurser i Luleå

[2019-10-16] "Modersmålet är ett känslospråk. Språk och identitet hänger ihop. Det känns som om jag gör en god gärning". Det säger läraren Riitta Lewenros som håller i revitaliseringskurser i finska.
Riitta Lewenros, född och uppvuxen i Finland, stortrivs i rollen som lärare i finska, för både barn och vuxna. Foto: Malin A Junkka

Kuusi Palaa – en finskakurs på Instagram

[2019-10-07] En kurs som du inte behöver släpa med dig tunga böcker under armen till, utan kan avnjuta exakt var du vill via din telefon. Så beskriver Sverigefinska ungdomsförbundet sin nya språkkurs på Instagr...
Syftet med projektet är att sverigefinska unga, men också större publiken, får möjligheten att lära sig grunderna i nationella minoritetsspråket finska på ett tillgängligt sätt.

Samråd med barn ger lyckade resultat

[2019-09-27] Skellefteå kommun och samordnaren Ulla-Maija Pesola fortsätter att utveckla samråden för barn. Efter barnens önskemål om inköp av finska barnböcker har användandegraden på biblioteket ökat rejält.
Nu finns böcker som de finska barnen själva har önskat på Skellefteå stadsbibliotekt. Foto: Ulla-Maija Pesola

Tillskott till finskaundervisningen

[2019-09-26] Nu har UR ett nytt radioprogram på finska att användas i modersmålsundervisningen för högstadiet! Ajankohtaista suomeksi tar upp aktualiteter och minoritetskultur på ett sätt som ger elever i årsku...
Det nya radioprogrammet kan användas i undervisning för högstadiet. Foto: UR

Vem blir årets Sverigefinne?

[2019-09-17] Nu är det dags att nominera årets Sverigefinnar. Sisuradio efterlyser personer som under det gångna året lyft fram den sverigefinska minoriteten.
Programledare för Årest Sverigefinnar 2019 är Virpi Inkeri och Cary Ylitalo. Foto: Sammy Steen