Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Sverigefinnar

Isof genomför enkät om finskan i Sverige

[Sverigefinnar] Oavsett hur mycket eller lite du använder finska – välkommen att besvara Isofs enkät om finska språkets användning i Sverige!
Regissören och teaterchefen Malou Zilliacus. Foto: Petra Kahn Nord.

Scenkonst för de allra minsta på UusiTeatteri

[Sverigefinnar] UusiTeatteri, en tvåspråkig sverigefinländsk teater som skapar scenkonst för barn och unga, lyfter nu ridån för "VAU VAU" - en interaktiv upplevelse skräddarsydd för de allra minsta. 
Sofia Hedén läser gamla brev från arkivet. Foto: Karin Skoglund.

Finska krigsbarnsöden hos Arkiv Gävleborg

[Sverigefinnar] Mellan krigsåren 1939-1944 förflyttades 70-80 000 finska barn till Sverige där de placerades i fosterfamiljer.

Digitalt seminarium om sverigefinnars hälsa

[Sverigefinnar] Transkulturellt centrum presenterar en intervjustudie med sverigefinnar i Region Stockholm den 16 april kl. 13-16.
Föreställningen Stabat mater (2022) baserade sig på Arvo Pärts musik.

Sverigefinska koreografen vill utveckla dansens språk

[Sverigefinnar] Dansaren och koreografen Veera Suvalo Grimberg, bosatt och verksam i Göteborg, har en princip: varje dansföreställning kan innehålla tal även på finska, oavsett vem som sitter i publiken. 
Ellen Lundgren går ofta tidigt om mornarna ner till Finska klubben och där i köket trivs hon med att baka karelska piroger för klubbens medlemmar. Foto: Hasse Stenudd

Min tunga var som ett järnspett

[Sverigefinnar] I Gällivare fungerade samrådet mellan minoriteterna utmärk innan pandemin. Sedan dess har det inte förekommit något samråd att tala om. Men här finns Finska klubben som varit aktiva sedan 1971.

Karlskoga- årets sverigefinska kommun

[Sverigefinnar] Sverigefinländarnas Delegation har utnämnt Karlskoga till årets sverigefinska kommun för deras samråd med sverigefinnar.
Linda Kääriä (t.h.), Petra Palkio och Tarmo Ahonen

Vad firar du på sverigefinnarnas dag?

[Sverigefinnar] I år uppmärksammas sverigefinnarnas dag den 24 februari med ett smörgåsbord av evenemang runt omkring i landet. Vi frågade några finsktalande sverigefinnar i Göteborg hur de firar den speciella dagen.

Undersökning för grundskolelärare i finska

[Sverigefinnar] Projektet LärNatMin som drivs i samarbete mellan Högskolan Dalarna och Göteborgs universitet genomför en undersökning riktad mot lärare som undervisar finska i grundskolan.
Medlemmar på 20-årskryssningen den 20 januari. Foto: Kai Kangassalo.

Pensionärernas riksförbund startar stödfond för äldre

[Sverigefinnar] ”Alla ska kunna följa med på utflykter”