Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Sverigefinnar

Anneli brinner för finskan och jämställdhet

[Sverigefinnar] Anneli Ylijärvi är övertygad om att det i dag skulle gått smidigt att starta en egen kvinnoorganisation inom SFRF, Sverigefinska Riksförbundet. Men för drygt tio år sedan var det inte lika självklart.

Kiitos baby! - Carina Malinen Lundins första bok

[Sverigefinnar] I den helt nysläppta romanen Kiitos Baby! kastas nytt ljus över den finska arbetskraftsinvandringen på 1970-talet.

SVT söker finsk/svenska kärlekspar till ett nytt bakprogram!

[Sverigefinnar] Har du eller din älskling finska rötter och kan finska? Vad är ert kärleksrecept? SVT söker par där den ena är finsktalande och har finska rötter.

Fler föräldrar får möjlighet återta finskan

[Sverigefinnar] Under höstterminen har Örnsköldsviks kommun erbjudit uppskattad distansundervisning i finska till vårdnadshavare som har barn inom modersmålsundervisning i finska.

V-Akka ger ut bok för ökad minoritetskunskap

[Sverigefinnar] En ny bok ska få sverigefinnar att vakna upp och bli minoritetsmedvetna. Boken beskriver processen från en omedveten majoritetsidentitet till att bli en insatt och kunnig minoritet.

Hon är Årets sverigefinska konstnär

[Sverigefinnar] Årets sverigefinska konstnär 2021 är Tanja Ahola Rothmaier från Stockholm. Konstjuryn valde hennes målning ”Mormor” bland cirka 200 deltagande konstverk runtom i Sverige.

Vem vill du nominera till Årets sverigefinne?

[Sverigefinnar] Nomineringen av Årets sverigefinnar pågår fram till den 7 december i kategorierna Årets sverigefinne och Årets unga sverigefinne.

Unga skribenter belönades med varsin bok

[Sverigefinnar] Vikingaskolans finskspråkiga elever har deltagit i ett bokprojekt. Innan höstlovet samlades alla elever för att se vilka som fått sina texter och teckningar publicerade. Alla medverkande fick också...

Nu har Haninge fått sitt pris

[Sverigefinnar] Årets sverigefinska minoritetskommun år 2020 tilldelades Haninge på Sverigefinländarnas dag. Då hindrade coronapandemin en prisutdelning men nu har kommunen tagit emot utmärkelsen.
Kirsi Lagerdahl är rektor för Charlottendal i Luleå. Foto: Malin A Junkka

Högt tryck på Charlottendal - måste ha större lokaler

[Sverigefinnar] Den tvåspråkiga förskolan Charlottendal i Luleå växer så det knakar. Nu behöver även meänkieli en egen avdelning för att alla barn ska få plats.

Uppsala erbjuder Fika på finska

[Sverigefinnar] Uppsala kommun arrangerar tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan Fika på finska under hösten. Tanken är att både nybörjare och mer erfarna ska ses och prata på finska.