Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Romer
En bild från utställningen som ungdomarna skapat.

Unga romska röster i Sundsvall

[Romer] Projektet Unga romska röster är ett samarbete mellan Sundsvalls museum och samordnare för nationella minoriteter i Sundsvall som resulterat i en fotoutställning och snart en bok.
Bilden är ett klipp från en av filmerna.

Nya filmer ska synliggöra romsk inkludering

[Romer] Stockholms stad har gjort två filmer som handlar om romsk inkludering. Den ena vänder sig till nationella minoriteten romer och den andra vänder sig till tjänstepersoner i staden.

Kampanjen Jag är rom!

[Romer] Länsstyrelsen Stockholm lanserade i samband med 50-årsjubileet av Internationella romadagen kampanjen Jag är rom!
Den romska flaggan.

Romernas nationaldag - 50 år i år

[Romer] Den 8 april firar romerna sin nationaldag – i år är det 50 jämnt. Det blir publikmässigt nedtonat, förstås, men ändå med gott om inslag med event på flera platser i landet.
Den romska flaggan.

Romska studier blir eget ämne

[Romer] Romska studier blir ett eget ämne vid Södertörns högskola. Sedan 2013 har högskolan det nationella ansvaret för minoritetsspråket romani chib och här finns Nordens första professur i ämnet. 

Nytt nummer av Drabbrikan

[Romer] Frantzwagner-sällskapet har gett ut Drabbrikan sedan december 2016, med ett nummer per kvartal. Nu finns ett nytt nummer tillgängligt.
En prisad rektor med rötterna i den romska kulturen på andra sidan Östersjön. Foto: Privat

Jag är uppvuxen med föräldrar som gett mig tillgång till två världar

[Romer] "Många unga berättar inte att de är romer. Det är rädda för att bli exkluderade eller särbehandlade, mobbade. Det är väldigt sorgligt och gör ont i mitt hjärta", säger Maria Erlandsson, prisad rekt...

Sökes; nya romska läsambassader

[Romer] Den 28 april är det deadline för aktuell ansökningsomgång för folkbibliotek att utses till romska läsambassader.
Så här ser ett av verken ut. Foto: Fredrik Sieradzski

Ceija Stojkas konst visar den romska Förintelsen

[Romer] Starka färger, naivistiska motiv, romskt läger, tågvagnar på väg mot Auschwitz och svarta streck. Den kvinnliga romska konstnären Ceija Stojkas 140 målningar och teckningar på Malmö konsthall vittn...
Den romska flaggan.

Fred vill ha in era hälsningar!

[Romer] Eftersom É Romani Glinda inte kan genomföra den internationella Romadagen 8 april som de brukar på grund av pandemin så efterlyser man digitala hälsningar.
Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Arkivbild: Johan Jeppsson

Stockholm stad söker romer till intervjustudie!

[Romer] Stockholms stad söker dig som identifierar dig som rom till en ESF finansierad intervjustudie.