Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Romer

Han vill få fler romer ut i arbete

[2016-08-17] Gregor Kwiek, samhällsvägledare i Haninge kommun, börjar se resultat av det han ägnat sig åt det senaste året. Syftet är att få fler romer ut i arbete.

Att se dem förnedras, det gjorde ont

[2020-11-19] Domino Kai, finsk rom, har alltid känt att han skall arbeta mot orättvisor och för allas lika värde.  I dag har han ett samarbete med Svenska kyrkan och jobbar på en e-bok om romer.
Domino framför sin fotoutställning på Frölunda Kulturhus i Göteborg. Foto: Privat

Ungdomar skapade utställning om romer

[2020-11-19] Dan El-Malla och Sam Nabavi är två av sex ungdomar som sommarjobbade för Uppsala kommun i somras med att ta fram en utställning om nationella minoriteter med fokus på romer.
Emilia Huczko är romsk samhällsvägledare i kommunen. Hon har varit en av föreläsarna för sommarjobbarna. Foto: Antonio Basala

Valeria vill inspirera unga romer

[2020-11-09] 22-åriga Valeria Redjepagic i Trollhättan ville inspirera unga romer att våga följa sitt mål och drömmar. Därför startade hon Instagramkontot Romska förebilder i Sverige.
Valeria Redjepagic i Trollhättan vill inspirera unga romer att våga följa sitt mål och drömmar. Foto: Privat

Vårt arbete ska inte vara ett plåster på såret

[2020-11-09] En romsk brobyggare eller samhällsvägledare brukar beskrivas som en person som fungerar som en länk mellan romer och tjänstepersoner och majoritetssamhället, men brobyggarna jobbar med mycket ...
Under åren har brobyggarna utbildat personal i staden, genomfört särskilda utbildnings- och arbetsmarknadssatsningar för romer och byggt upp viktiga nätverk med stadens förvaltningar. Foto: Karin Skoglund

5 Folk Festival sänds online

[2020-10-16] Som många andra tvingas 5 folk festival anpassa sig efter det rådande läget med pandemin. Den 22 oktober 19.30 sänds den första av fyra konserter online via Facebook.

Nytt nummer av Drabbrikan

[2020-09-28] Nu finns det sjuttonde numret av Drabbrikan på Frantz Wagners hemsida.
Bild på tidigare nummer av tidningen.

Julkalender på romani

[2020-09-21] Julkalendern Selmas saga från 2016 ska även dubbas till romani. Den ska visas på teve i år. 
Jenni Kay har hat en stor roll i arbetet med att dubba julkalendern till romanes. Foto: Privat

Bli romsk läsambassad!

[2020-08-25] Läsambassadören Bagir Kwiek bjuder in svenska folkbibliotek till att bli romska läsambassader. Syftet är att stötta biblioteken i att vidareutveckla verksamheten kring minoriteten romer och natione...
Bagir Kwiek. Foto: Susanne Kronholm

Min mamma är en ängel - ny bok

[2020-06-04] "Min mamma är en ängel" heter boken som Gunilla Lundgren och Glaténge pen klubb skrivit, utgiven av ERG Förlag.

Uppsala kommun inleder samarbete med Fredens hus

[2020-06-02] Uppsala kommun inleder ett samarbete med Fredens Hus för att öka kunskapen om mänskliga rättigheter och den nationella minoriteten romer. 
Den romska flaggan.