Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Romer
Artikelförfattaren själv, Jon Pettersson, ordförande för organisationen Frantzwagner sällskapet. Verksam som konsult, föreläsare, historieforskare och översättare. Foto: Privat

Vilka är de resande eller resandefolket?

[Romer] De resande är så att säga Sveriges inhemska romska grupp, då de både är den största och äldsta romska gruppen i landet. 
Bagir Kwiek. Foto: Susanne Kronholm

De här biblioteken blir romska läsambassader

[Romer] På 17 platser i landet utses folkbibliotek till romska läsambassader.
Bilden är från en Minnesdag tidigare år då Alice Bah Kuhnke deltog som minister.Foto: È Romani glinda.

Digital minnesstund den 27 januari

[Romer] É Romani Glinda bjuder in till en digital minnesstund som livesänds från Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm.
En bild som från ateljén. Foto: Peter Hoelstad

Rosa Taikons ateljé publicerad på nätet

[Romer] Nästan fyra år efter silversmeden Rosa Taikons bortgång kan intresserade fördjupa sig i hennes konstnärskap online. Föremålen från ateljén i Ytterhogdal publiceras nu på DigitaltMuseum.
Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Arkivbild: Johan Jeppsson

Alla skolor skulle behöva en Aarne

[Romer] När Aarne Nyman började som brobyggare på Bodskolan i Borås 2013 var det tufft. Många romska elever var skoltrötta och hade låg närvaro. Dessutom blev romska elever diskriminerade och kallade z-ordet.
Domino framför sin fotoutställning på Frölunda Kulturhus i Göteborg. Foto: Privat

Att se dem förnedras, det gjorde ont

[Romer] Domino Kai, finsk rom, har alltid känt att han skall arbeta mot orättvisor och för allas lika värde.  I dag har han ett samarbete med Svenska kyrkan och jobbar på en e-bok om romer.
Emilia Huczko är romsk samhällsvägledare i kommunen. Hon har varit en av föreläsarna för sommarjobbarna. Foto: Antonio Basala

Ungdomar skapade utställning om romer

[Romer] Dan El-Malla och Sam Nabavi är två av sex ungdomar som sommarjobbade för Uppsala kommun i somras med att ta fram en utställning om nationella minoriteter med fokus på romer.
Under åren har brobyggarna utbildat personal i staden, genomfört särskilda utbildnings- och arbetsmarknadssatsningar för romer och byggt upp viktiga nätverk med stadens förvaltningar. Foto: Karin Skoglund

Vårt arbete ska inte vara ett plåster på såret

[Romer] En romsk brobyggare eller samhällsvägledare brukar beskrivas som en person som fungerar som en länk mellan romer och tjänstepersoner och majoritetssamhället, men brobyggarna jobbar med mycket ...
Valeria Redjepagic i Trollhättan vill inspirera unga romer att våga följa sitt mål och drömmar. Foto: Privat

Valeria vill inspirera unga romer

[Romer] 22-åriga Valeria Redjepagic i Trollhättan ville inspirera unga romer att våga följa sitt mål och drömmar. Därför startade hon Instagramkontot Romska förebilder i Sverige.

5 Folk Festival sänds online

[Romer] Som många andra tvingas 5 folk festival anpassa sig efter det rådande läget med pandemin. Den 22 oktober 19.30 sänds den första av fyra konserter online via Facebook.