Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Romer
Michael McEachrane, Foto: privat

Europeisk rapport om diskriminering av romer

[Romer] Rapporten Roma and Travellers in six countries, av EU:s byrå för grundläggande rättigheter skildrar romers sociala situation och erfarenheter av diskriminering i bland annat Sverige.

Skrivkurs för romska kvinnor i Åmål

[Romer] Nadja Sjöberg Eriksson deltar i en skrivarkurs för romska kvinnor i Åmål, Dalsland. – Jag har alltid önskat att få se ett rum som det planerade romska biblioteket i Malmö.

Borås anställer trespråkig romsk samhällsinformatör

[Romer] Borås kommun har beviljats statsbidrag för romsk inkludering från Länsstyrelsen i Stockholm och anställer därför en ny romsk samhällsinformatör, Diana Stankovic.
Karl Columbus, Eskil Columbus, Karin Columbus och Benny Forsberg på en spelning på Hotell Knaust, Sundsvall på 1950-talet. Foto: privat

Rapport om romskt kulturarv i Västernorrland

[Romer] Romers och resandes kulturarv i Västernorrland är ett treårigt projekt som startade 2021 för att utforska material om romer och resande i länets samlingar och arkiv.
Foto: Anna von Brömsen

Sök bidrag för hälsofrämjande insatser för romer

[Romer] Senast den 16 februari, 2023 kan organisationer i det civila samhället ansöka om bidrag för hälsofrämjande insatser för romer.

Romskt informations- och kunskapscenter ökar kunskapen

[Romer] RIKC:s roll som en kunskapshöjande institution är viktig för både den nationella minoriteten romer men även för övriga samhället, inte minst för de övriga medarbetarna i Malmö stad.
Raymond med romsk flagga efter matchvinst

Resanderomsk proffsdebutant på MMA-gala

[Romer] Den 27 augusti 2022 anordnades MMA-galan Fight Club Rush 13 i Solnahallen, Stockholm. Under kvällen skulle tio MMA-matcher avgöras. Bland de tjugo kämparna stod Raymond ”Romano” Johansson, en ung r...

Fred får årets Raoul Wallenbergpris

[Romer] Fred Taikon har vigt sitt liv åt att arbeta för romers rättigheter. Nu tilldelas han årets Raoul Wallenbergpris.

Nionde året i rad för 5 Folk Festival

[Romer] För nionde året i rad är den populära 5 Folk Festivalen ett efterlängtat och svängigt inslag i sommar Stockholm.  

Minnesstund ska hedra romska offren under Förintelsen

[Romer] Den 2 augusti hålls en minnesstund för offren för folkmordet på romer under Förintelsen.
Far och son. Tenho Gren med sonen Sebastian Lindgren innan uppträdandet på Skansen. Foto: Linnea Huhta

Far & son – fördomarna, musiken, Romani chib och Finlands president

[Romer] Tenho Gren växte upp som Kajaanipojke i Finland. På nationaldagen sjöng han framför Sveriges statsminister, den svenska kungafamiljen och resten av Sveriges befolkning – på romani chib. - Det ...