Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Romer
En bild från utställningen som ungdomarna skapat.

Unga romska röster i Sundsvall

[Romer] Projektet Unga romska röster är ett samarbete mellan Sundsvalls museum och samordnare för nationella minoriteter i Sundsvall som resulterat i en fotoutställning och snart en bok.

Ny webbaserad utbildning med fokus på romska livsvillkor

[Romer] RIKC i Malmö har i samarbete med HÅPP, ett flerårigt EU-finansierat projekt i Malmö stad, tagit fram utbildningssidan Romska livsvillkor, en webbaserad utbildning.
Den romska flaggan. Foto: Malin A Junkka

Kunskapssammanställning om romers historia i Dalarna

[Romer] Region Dalarna genomför just nu en kunskapssammanställning om den historiska närvaron av romer i Dalarna. 
Bilden är ett klipp från en av filmerna.

Nya filmer ska synliggöra romsk inkludering

[Romer] Stockholms stad har gjort två filmer som handlar om romsk inkludering. Den ena vänder sig till nationella minoriteten romer och den andra vänder sig till tjänstepersoner i staden.

Kampanjen Jag är rom!

[Romer] Länsstyrelsen Stockholm lanserade i samband med 50-årsjubileet av Internationella romadagen kampanjen Jag är rom!
Den romska flaggan.

Romernas nationaldag - 50 år i år

[Romer] Den 8 april firar romerna sin nationaldag – i år är det 50 jämnt. Det blir publikmässigt nedtonat, förstås, men ändå med gott om inslag med event på flera platser i landet.
Den romska flaggan.

Romska studier blir eget ämne

[Romer] Romska studier blir ett eget ämne vid Södertörns högskola. Sedan 2013 har högskolan det nationella ansvaret för minoritetsspråket romani chib och här finns Nordens första professur i ämnet. 

Nytt nummer av Drabbrikan

[Romer] Frantzwagner-sällskapet har gett ut Drabbrikan sedan december 2016, med ett nummer per kvartal. Nu finns ett nytt nummer tillgängligt.
En prisad rektor med rötterna i den romska kulturen på andra sidan Östersjön. Foto: Privat

Jag är uppvuxen med föräldrar som gett mig tillgång till två världar

[Romer] "Många unga berättar inte att de är romer. Det är rädda för att bli exkluderade eller särbehandlade, mobbade. Det är väldigt sorgligt och gör ont i mitt hjärta", säger Maria Erlandsson, prisad rekt...

Sökes; nya romska läsambassader

[Romer] Den 28 april är det deadline för aktuell ansökningsomgång för folkbibliotek att utses till romska läsambassader.
Så här ser ett av verken ut. Foto: Fredrik Sieradzski

Ceija Stojkas konst visar den romska Förintelsen

[Romer] Starka färger, naivistiska motiv, romskt läger, tågvagnar på väg mot Auschwitz och svarta streck. Den kvinnliga romska konstnären Ceija Stojkas 140 målningar och teckningar på Malmö konsthall vittn...