Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Romer

5 folk festival - med publik igen!

[Romer] 5 Folk festival bjuder på världsturnerande Klezmer En Buenos Aires och Mitchell Smolkin för första gången i Sverige. Den här gången tillåts även begränsad publik.

Romsk teater tolkar Carmen

[Romer] För två år sedan bildades den romska teatern ARThem. Nu repar de den berömda operan Carmen utifrån en romsk tolkning.  
Arkivbild: Malin A Junkka

Malmö vill öppna romskt bibliotek

[Romer] För att ytterligare stärka och tillgodose den nationella minoriteten romers mänskliga rättigheter och dess språkliga och kulturella rättigheter vill Malmö stad öppna ett romskt bibliotek.

Romsk läsambassadör stärker KB:s arbete med romani chib

[Romer] Kungliga biblioteket (KB) har rekryterat Bagir Kwiek, som även är romsk läsambassadör hos Kulturrådet. Han bidrar med värdefull kunskap i KB:s uppdrag att främja biblioteksverksamhet på det natione...

Daut i Idol; Jag bad min familj ta fram romska flaggan som två flugor i en smäll

[Romer] Daut Ajvaz, 18, är en ung kille från Trollhättan som tagit Idol-juryn med storm och fått enorm kärlek från svenska folket.

Nytt nummer av Drabbrikan

[Romer] Frantzwagner-sällskapet har gett ut Drabbrikan sedan december 2016, med ett nummer per kvartal. Nu finns det 21:a numret ute.  
Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Arkivbild: Johan Jeppsson

NTRI – nätverket för tjänstepersoner för romsk inkludering

[Romer] NTRI är nätverket för nationella tjänstepersoner för romsk inkludering och är öppet att ansluta sig till. Syftet med nätverket är att utbyta erfarenheter, kunskap och att samverka. 

Fusion – av romer för romer

[Romer] Den ideella medlemsföreningen Fusion, i Göteborg, bildades 2019. Den leds och styrs av enbart romer och de flesta medlemmarna är romer.

Den 29 september uppmärksammas Resandefolkets dag

[Romer] Den 29 september vajar den blågröna romska flaggan med sitt röda hjul på många håll runtom i landet. Vad som uppmärksammas är Resandefolkets dag. 

Södertörn ökar utbudet av kurser i romska studier

[Romer] Södertörns högskola utökar utbudet av kurser i romska studier: Alla kurser går på distans, deltid. Man kan nu gå en komplett B-nivå. 
Foti: Mostphotos

Vanligt bland unga romer uppleva trakasserier

[Romer] Unga romer är stolta över sin romska identitet. Samtidigt är det vanligt att uppleva trakasserier och diskriminering.