Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Romer

Vi vill bidra till ett nytt Vi

[2019-08-20] Romskt informations- och kunskapscenter (RIKC) i Malmö jobbar med sitt unika koncept att se till att den romska nationella minoriteten romer får sina mänskliga rättigheter tillgodosedda på kommunal...
Olga Friberg Jonsson, Robert Vävström, Muju Halilovic och Julia Sällström. Foto: Malin A Junkka

Utmaning hitta sina förfäder bland resandefolket

[2019-08-20] Resandefolket eller romanifolket har en lång historia i Sverige. Trots det är spåren efter dem svåra att hitta i äldre källor. Bo Lindwall, släktforskare och författare har i sin bok sammanställt h...

Romsk gala - glöm inte nominera!

[2019-08-05] Den 27 september kommer Tehara Media att arrangera en romsk gala i Malmö i syfte att fira den romska kulturen, förebilder och den stora drivkraften som finns.
Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Arkivbild: Johan Jeppsson

Romer under förintelsen

[2019-07-30] I år är det 75 år sedan alla romska fångar i förintelselägret Auschwitz-Birkenau avrättades, natten mellan den 2 och 3 augusti 1944. 
Vid minnesmärket över Raoul Wallenberg på Haga kyrkoplan i Göteborg hålls en minnesceremoni med tal och musik. Foto: Juliana Wiklund

Sjätte året för 5 Folk Festival

[2019-06-28] Lyssna till jojk med en twist, reggaeband på meänkieli, jiddischsång och folkvisor i ashkenazisk, sefardisk och romsk tradition. Det blir en musikalisk helkväll när Sveriges fem nationella minorite...

Nytt nummer av Drabbrikan

[2019-06-24] Frantzwagner-sällskapet har gett ut Drabbrikan sedan december 2016, med ett nummer per kvartal. Nu finns ett midsommar-nummer tillgängligt.

Han ska hålla skrivarkurs i romani chib

[2019-06-13] Mångsysslaren Jon Pettersson, ordförande för Frantzwagner sällskapet, är en av dem som ska hålla i Kulturrådets skrivarkurser i minoritetsspråk på Biskops Arnö.

Med egen röst- unik serie om finska romers vardag

[2019-05-24] Radiojournalisten Kirsi Blomberg har följt finska romer i sin vardag på olika håll i Sverige. Resultatet blev åtta avsnitt på finska och fem på svenska som sänds i sommar. 

Var är vår tidning?

[2019-05-23] Var är vår tidning? Sedan È Romani Glinda lades ner har läsarna reagerat starkt. Och Fred Taikon är oroad över att romerna inte längre har en tidning på sina bord.

Regeringskansliet söker deltagare till romsk referensgrupp

[2019-04-28] Regeringskansliets samråd med romer ska bidra till att romer får möjlighet att vara delaktiga och ha inflytande i arbetet med politiken för nationella minoriteter.