Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Romer
Den romska flaggan. Foto: Malin A Junkka

Kampanjen Jag är rom - nu på minoritet.se

[Romer] Från och med årsskiftet försvinner webbplatsen Jag är Rom - en kampanj som togs fram av Länsstyrelsen i Stockholm tillsammans med en grupp unga romer och andra samarbetspartners. 

Rapport om Europeiskt ramverk om romers jämlikhet

[Romsk inkludering] Regeringen bedömer att Strategin för romsk inkludering i stor utsträckning överensstämmer med ramverket för romsk jämlikhet, inkludering och delaktighet som EU-kommissionen tagit fram.

Fred Taikon prisas

[Romer] Regeringen har beslutat att tilldela Fred Taikon medaljen Illis quorum meruere labores. Inskriften betyder "Åt dem vars gärningar gör dem förtjänta av det". På fredag delas priset ut.
Foti: Mostphotos

Vanligt bland unga romer uppleva trakasserier

[Romer] Unga romer är stolta över sin romska identitet. Samtidigt är det vanligt att uppleva trakasserier och diskriminering.
Britt-Inger Hedström Lundqvist och dottern Linda Lundqvist. Foto: Privat

I dag samarbetar de romska grupperna med varann

[Romer] Britt-Inger Hedström Lundqvist tycker att det rör på sig inom den romska rörelsen. Hon är ansvarig utgivare för nätmagasinet Dikko som har mycket positivt att rapportera om. 

Romsk teater tolkar Carmen

[Romer] För två år sedan bildades den romska teatern ARThem. Nu repar de den berömda operan Carmen utifrån en romsk tolkning.  
Arkivbild: Malin A Junkka

Malmö vill öppna romskt bibliotek

[Romer] För att ytterligare stärka och tillgodose den nationella minoriteten romers mänskliga rättigheter och dess språkliga och kulturella rättigheter vill Malmö stad öppna ett romskt bibliotek.

5 folk festival - med publik igen!

[Romer] 5 Folk festival bjuder på världsturnerande Klezmer En Buenos Aires och Mitchell Smolkin för första gången i Sverige. Den här gången tillåts även begränsad publik.

Romsk läsambassadör stärker KB:s arbete med romani chib

[Romer] Kungliga biblioteket (KB) har rekryterat Bagir Kwiek, som även är romsk läsambassadör hos Kulturrådet. Han bidrar med värdefull kunskap i KB:s uppdrag att främja biblioteksverksamhet på det natione...

Daut i Idol; Jag bad min familj ta fram romska flaggan som två flugor i en smäll

[Romer] Daut Ajvaz, 18, är en ung kille från Trollhättan som tagit Idol-juryn med storm och fått enorm kärlek från svenska folket.