Sverigefinnarnas dag

På söndag den 24 februari är det Sverigefinnarnas dag. Sverigefinnar är en nationell minoritetsgrupp i Sverige som uppskattas till drygt 600 000 personer.

I dag ingår 66 kommuner i det sverigefinska förvaltningsområdet.

Dagen har firats sedan 2011 och 2012 beslutade Svenska Akademien att den 24 februari i Akademialmanackan ska anges som Sverigefinnarnas dag.

Beslutet grundar sig bland annat på att sverigefinnar utgör den största nationella minoriteten i Sverige. Antalet personer med finsk bakgrund i Sverige beräknas för närvarande till cirka 675 000 personer.

Att den 24 februari valts för att synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet beror på att det är folklivsforskaren Carl Axel Gottlunds födelsedag. Han levde mellan åren 1796 och 1875 och var finländsk folklorist och författare.

Finlandsinstitutet i Stockholm uppmärksammar dagen på olika sätt. Du hittar programmet i länken.

I Karlskoga kommun firas dagen under två dagar.  Kommunen får besök av Rafaelin Enkelit, en finsk manskör från Åbo, vars repertoar sträcker sig från fredssånger till sånger om skogsfinnar. Kören grundades av Pertti Paasio som är son till en av Finlands bortgångna statsministrar, Rafael Paasio. Dessutomblir det tal av Seppo Puolle, som är en välkänd person bland den sverigefinska minoriteten i Sverige.

Själva sverigefinnarnas dag går också i sångens tecken i Karlskoga. Den sverigefinska barnboksförfattaren Päivi Hällström sjunger tvåspråkiga barnsånger i biblioteket. Efter sångstunden får barnen rita och måla med Päivis sånger som inspiration. Barnen får även boken ”Små, små sånger/Pikku pikku lauluja” som gåva från finskt förvaltningsområde och Karlskoga bibliotek.

Dagen avslutas i Örebro-Värmlands distrikt lokaler på Hallänninsgatan klockan 16.00 med en finskspråkig föreläsning om vikten att läsa för sina barn/barnbarn.Alla aktiviteterna är gratis och kommunen bjuder på fika. Dagarna arrangeras i samarbete med Karlskoga kommun, Karlskoga finska förening, Pensionärförening Stjärnan samt Ö-V distrikt.

MALIN A JUNKKA

 


 

Sidan uppdaterad 2019-02-19