Artiklar
Sara-Elvira Kuhmunen Foto: Skiftet

Årets unga förebild 2023: Sara-Elvira Kuhmunen

Jokkmokksdottern tillika ordförande för Sáminuorra Sara-Elvira Kuhmunen tilldelas Anders Carlbergs minnespris som Årets unga förebild 2023. Ur juryns motivering ingår uppmärksammande av Sara-Elviras starka ledarskap som förebild för unga och unga i minoritetsgrupper samt de som på andra sätt kämpar för att få sina rättigheter tillgodosedda:

“Med mod, beslutsamhet och kunskap utmanar hon såväl industrijättar som den svenska staten, och fortsätter att kärnfullt kämpa för unga samers rättigheter och framtid.”

Anders Carlbergs minnespris delas årligen ut i fyra kategorier. Årets hederspris för livsgärning, Årets revanschist, Årets påverkare och Årets unga förebild. Åtta pristagare har utsetts av Fryshuset i Stockholm sen år 2013. Bland 2023-års pristagare återfinns årets påverkare, Amat Levin, som driver instagramkontot och podcasten Svart historia och årets revanschist, Eurovision Song Contest-vinnaren, Loreen Talhaoui. Livgärningspriset tilldelades Claes Hulting som nu, såsom, under sina yrkesverksamma år verkat som rehabiliteringsläkare efter en olycka som gjorde att han bröt nacken och fick fortsätta leda livet buren av rullstol.

-Vet ni. Det är inte ofta jag blir överraskad, men detta. Att bli utsedd till årets uga förebild var inte väntat, det värmde verkligen, skriver Sara-Elvira Kuhmunen på Instagram i samband med prisceremonin den 10 november 2023. Några av de som sedan år 2013 tagit emot Anders Carlbergs minnespris är Antje Jackelén, Fatemeh Khavari, Idolvinnare Tusse, Jason “Timbuktu” Diakité och Greta Thunberg.

Fryshuset.se om Anders Carlbergs minnespris:

“Genom priset önskar Fryshuset hålla Anders Carlbergs minne och gärning vid liv. Samtidigt vill vi uppmuntra andra till handlingar i hans anda och påminna om att vi alla har möjlighet att påverka och göra skillnad i samhället. Minnespriset delas ut till personer som utifrån sina egna förutsättningar agerat i den solidariska anda som Anders levde i och stod för.”

Prissumman för Årets unga förebild är 15 000 kronor. 

LINNEA HUHTA
 

Sidan uppdaterad 2023-11-17