Artiklar
Foto: Privat

Möt Judiska ungdomsförbundets nya ordförande!

Vem är du?

- Jag är 26 år gammal, född och uppvuxen i Malmö. 2011 flyttade jag till Israel där jag tog min bachelor i business administration med en major inom marketing. Förra året flyttade jag från Tel Aviv direkt till Stockholm där jag bor än i dag. 


Vad gör du när du är ledig?

- Jag är inte den mest fysiskt aktiva personen, fritiden spenderas mest på antingen ett kafé eller en bar med mina vänner. Förutom detta är jag ganska aktiv på sociala medier med att ge en mer rättvisande bild av demokratin Israel. Det är där min ordförande post nu kommer in i bilden.


Vad kommer du att arbeta för i din nya roll?

- Min hjärtefråga, och det jag kommer försöka lyfta fram och uppmärksamma, är att det är okej för judar att stå bakom Israel och säga att vi är sionister. De senaste åren har det blivit mer eller mindre tabu att försvara Israel.  Jag känner att man börjat separera judar och Israel lite för mycket. Jag vill uppmuntra de som inte vågar stötta Israel att dom ska stiga fram. Jag vill sprida kunskap om vad termen sionist egentligen betyder och få ett stopp på att detta används som ett skällsord. (Att vara sionist innebär att vara för judiskt självbestämmande. Det finns olika sionister, de som håller med dagens regering och de som inte gör det, det finns höger  sionister och vänster sionister och allt däri emellan. Är du för judiskt självbestämmande så är du sionist). 


Vad mer kommer du att lyfta fram?

- Jag vill även utvidga vad JUS arbetsområden är. I dagsläget ansvarar vi främst för fördelning av pengar till våra olika föreningar. Jag vill att JUS själva ska stå bakom evenemang, föreläsningar och så vidare.

Och slutligen, vad gör du i sommar?

- I sommar ska jag njuta och försöka få in lite resor. Jag ska på bröllop i Makedonien och därifrån åker jag hem till Malmö och hälsar på familj och vänner. Har jag tur lyckas jag klämma in en weekendresa till London!


MALIN A JUNKKA

 

Sidan uppdaterad 2020-12-12