
Mukulat - en arena för samvaro och det finska språket
- Jag tror inte vi räknat för högt om vi säger att det är 24 barn som kommit och gått under det här året, säger Katja Härkönen, arrangör av Mukulat och mamma till en 8-årig dotter som också deltar i klubben.
I början av året hölls en träff per månad i LUFF:s lokaler, Finska föreningens lokaler i Luleå. Nu hålls två per månad och innan årsskiftet är det tre träffar kvar, en i Boden hos en konstnär, en självständighetsfest och en julfest.
Luleå kommun är finskt förvaltningsområde sedan februari 2013, något som både Katja Härkönen och Tarja Lamberg är glada för. Tarja läser på Sunderbyns Konstskola och det är hon som tillsammans med Katja och Heli Villlanen kläckte idén till klubben.
- Jag ville göra något som handlade om konst tillsammans med de finska barnen i Luleå, säger Tarja Lamberg som bara bott i Luleå i två år. Tarja Lamberg har bland annat varit med och startat den finska lördagsskolan i Brisbane, Australien, där hon och hennes man bodde ett par år.
Syftet med Mukulat är att finska barn och föräldrar i Luleå och dess närområde ska ha en samlingsplats där de kan umgås och göra saker samtidigt som de pratar finska.
Finskan är mycket viktig och de har sett stora framsteg för barnen som deltagit.
- Även barn som inte säger så mycket på finska, men som förstår finska, har börjat använda finska ord eftersom vi gör roliga saker tillsammans när vi pratar finska.Vi kan inte ta så mycket hänsyn om det råkar vara någon som inte kan finska. Vi måste prata finska för annars är risken stor att svenskan tar över. Och det är ju inte meningen med det här. Barn och föräldrar som pratar meänkieli är också mycket välkomna till vår barnklubb, säger Katja Härkönen.
Barnen som deltar i klubben är mellan 3-9 år gamla.
- Det är en utmaning att hitta aktiviteter som passar alla men det brukar fungera, säger Tarja Lamberg.
Styrkan i klubben är att de gör så många olika saker, säger Katja Härkönen och räknar upp allt de gjort.
- Vi pysslar, tovar, ritar, sjunger, spelar teater, leker, tittar på film. Vi har testat olika tekniker, som bland annat akvarellfärg, textiltryck, naturfärger. Vi gör helt enkelt allt möjligt roligt på finska.
När minoritet.se är på plats firar de Finlands självständighetsdag med en liten fest i Finska föreningens lokaler. I maj ska de göra en resa till Torneå för att besöka ett konstmuseum.
Klubben har klar finansiering till hösten 2014 med medel från Institutet för språk och folkminnen, SOFI. Arrangörerna vill gärna fortsätta arbeta med barnklubben Mukulat. Deras arbete sker helt på ideell basis.
- Det här känns väldigt viktigt, säger de båda.
MALIN ANDERSSON JUNKKA