Artiklar

Ny serie om det finska i Sverige

Finska Rycket med Tiffany är programmet du inte visste att du saknat – en infotainment-serie om det finska i Sverige.

Oavsett om du har en finsk mormor, älskar finsk populärkultur, är språknörd, eller helt enkelt alltid undrat varför din finska granne ständigt stirrar på dina skor i hissen, är detta programmet för dig. 

I Finska rycket möter Tiffany Kronlöf maskerade gerillagrupper som med hjälp av gatukonst kämpar för finskans plats i det offentliga rummet; svenskar besatta av finsk disco-musik, samt andra som av olika skäl valt att - utan knivhot - lära sig finska. I varje avsnitt utmanar Tiffany dessutom en kändis i en Suomalainen challenge: vi får bland annat se Timbuktu rappa på finska, Parisa Amiri provsmaka finsk mat och Christer Fuglesang moonwalka till finsk tango.

Trots att finska har talats i Sverige i mer än 600 år har det alltid varit ett andra klassens språk. Finska rycket är en hyllning till detta udda men underbara språk. Här möter sketcherna gripande historier om den skam som gjort att många finnar i Sverige valt att inte föra vidare det finska språket till sina barn. 

Oavsett om det handlar om skratt eller sinnesrörelse garanterar vi att Finska rycket inte lämnar något öga torrt. 

Programledare är Tiffany Kronlöf. Finska rycket med Tiffany är 8 gånger 15 minuter lång och har premiär på SVT Play den 2 september, samt tisdagen 7 september klockan 23.00 SVT2.

MALIN A JUNKKA

 
 
 
Sidan uppdaterad 2021-09-07