Artiklar

Radio Romano firade med stor jubileumskonsert

I 20 år har Sveriges Radio sänt nyheter på romani chib. Radio Romano firade stort med romska artister och 150 inbjudna gäster i Radiohuset i Stockholm den 29 mars.

- Radio Romano sändes för första gången den 11 januari 2002, sa Adam Szoppe, producent på Radio Romano när han hälsade välkommen och berättade om Radio Romanos mediehistoria.

Bredvid honom i Radiohusets foajé står hans kollegor i redaktion. Bubbel och tårtor med romska flaggan lockar gästerna som minglar i väntan på kvällens konsert.
- Vi har intervjuat romer i hela Sverige och världen. Vi är den enda romska radiokanalen i Europa som man lätt kan hitta och vi har världens största sagobank på romanes.

Gästerna jublar.
- Det finns många som vi vill tacka för de här åren – inte minst våra lyssnare, fortsätter han.

Minoritet.se får följa med backstage och träffa några av de romska artisterna. Ljudtekniker och filmare trixar med utrustning och på scenen testas instrument. Konserten ska spelas in för att sändas i P2 och i SVT på Romernas Internationella dag. Salamanca Millon Gonzalez skrider fram i sin mintgröna paljettklänning med litet släp, förbi kontrollrummet och fram till sminket. Hon sätter sig till rätta framför spegeln.
- Det är jätteroligt att få vara med ikväll. Det är fantastiskt att Radio Romano är världens äldsta statsfinansierade radiokanal på romanes. Jag har alltid lyssnat på radiokanalen och blir glad när jag sätter på radion, säger hon.

Nuri Selim från musikgruppen Svarta Safirer i Göteborg får en sista trimning av skägget och mustaschen i stolen bredvid.
- Jag var den första som blev intervjuad av Radio Romano för tjugo år sedan. Jag är stolt över att vara med idag, det är en ära, säger han och lägger en hand på hjärtat. Radio Romano öppnar dörrar för många romer och det är glädjande.

Natasha Kwick, rappare med artistnamnet Tasha 17k är näst på tur i sminket. Hon är ung, men har redan hundratusentals lyssningar på Spotify och en egen tv-serie.
- Jag ska rappa en låt om en kille med en kriminell bakgrund. Låten är baserad på en sann historia och handlar om hans känslor.

Nedanför scenen gör programledarna Veli Brijani och Agnes Lakatos sig redo. I händerna har de en tjock lunta med programkort med manus för kvällen. Baksidan av korten deklarerar att Radio Romano fyller 20 år – det romska hjulet fyller ut nollan i siffran 20 som går i den romska flaggans färger.
- Vi är här för att Radio Romano fyller 20 år – och det ska firas, inleder Agnes Laktos kvällen.

Kamerorna rullar.
Vi kommer att ställa några frågor här ikväll om yttrandefrihet till våra artister, fortsätter Veli Brijani.

Nuri Selim är först ut på gitarr och spelar ett stycke med toner från Balkan.
- Musiken är en nyckel som kan öppna dörrar och bryta fördomar, säger han.

Salamanca Millon Gonzalez fortsätter med ett nummer från teaterföreställningen ”Carmen med förhinder” som hon är aktuell med. Nuri Selim och Samir Mehmed är med på gitarr.
- Musiken är en del av romerna. Vi måste komma ut och berätta vad vi känner genom musiken, säger Samir Mehmed.

Olika musikgenrer, från traditionella romska sånger till rapmusik varvas i det 1,5 h långa programmet. Scenen skiftar från rött till blågrönt när det är Natasha Kwicks tur. Redan som 12-åring började hon rappa.
- Jag har blivit en förebild för romska tjejer. Vi romer behöver stå upp för oss själva och inte låta andra bestämma vad vi ska kallas. Det är dags att vi tar av oss offerkoftan.

Attityden tar hon med sig in rappen som uppskattas av lyssnarna.
- Du var fantastisk Natasha, vad tycker ni? säger Agnes Lakatos och blickar ut över publiken som svarar med höga jubel och applåder.

Ralf Novak Rosengren, initiativtagare och arrangör av Nordic Romani festival framför några resandevisor, bland annat Dinglar-Stigs visa från 1940-talet.
- Vårt språk och vår musik är på väg att försvinna för att vi romer inte träffas på samma sätt som förr.

Sist ut i programmet presenteras kvällens höjdpunkt. Tillsammans med Sveriges Radios symfoniorkester spelar dragspelaren Lelo Nika ”Impression för ackordeon”, ett verk han skapat speciellt för kvällens tillställning.

Kvällen avlutas med att alla i publiken ställer sig upp och sjunger den romska nationalsången Gelem Gelem tillsammans med artisterna.

Konserten genomfördes i samarbete med Folkmusiken i P2 och Berwaldhallen och kommer att sändas i SVT 8 april.

KARIN SKOGLUND

Sidan uppdaterad 2022-04-11