Artiklar
En bild från föreställningen. Foto: Tornedalsteatern

Sista föreställningen av Meän kroppa Meän veri

En ny teatergrupp har under året bildats på Tornedalsteatern. Nu sätter de upp sin sista pjäs baserad på Erik Kuoksus novell Skogarnas Herre. Det sker på lördag i Pajala.

På Kiruna Kulturskola har en grupp bestående av endast två elever och en lärare arbetat med ett ungdomsprojekt där syftet är att använda och sprida meänkieli som scenspråk bland unga teaterutövare.

Lloyd Jarlemyr och Rakka Bogdanoff spelar huvudrollerna. Pjäsen handlar om Sammi och Toni, två vänner som är uppe i Vittangi och besöker Sammis mormor. När pjäsen börjar befinner dom sig i en gammal, övergiven lada i skogen utanför Vittangi.

Inför föreställningen har både Lloyd och Rakka fått lära sig repliker på både svenska och meänkieli och dessutom en hel sång på meänkieli. Ingen av ungdomarna har tidigare talat meänkieli utan intresset för språket och kulturen har väckts genom teatern.

Under läsåret har de även gjort studiebesök, deltagit på kaffemöten med Sannings- och försoningskommissionen och gjort en studieresa till Nordnorge. I Norge besökte dom kvänteatergruppen Teatterilapset, Halti kvänkulturcenter och Tørfoss kvängård och själva teaterpremiären skedde tillsammans med Teatterilapset på Halti Kulturscen.

I Pajala, lördag den 7 maj, kommer rollerna spelas av teaterungdomar från Pajala och Kiruna. Innan Rakka och Lloyd besöker en ny teatergrupp så har text och ljudinspelning till en ramsa på meänkieli skickats ut till grupperna. Sedan repeterar gruppen en förmiddag tillsammans med Rakka och LLoyd.
- Till hösten hoppas vi kunna fortsätta detta projekt med flera grupper runt om i Norrbotten. Kanske även resten av Sverige, för vi har ju redan varit och spelat i Norge, säger Rakka och Lloyd i ett pressmeddelande.

Läs mer här!

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2022-05-09