Artiklar

Samisk mat lyfts fram på konferens

I Östersund arrangeras den 18-19 maj Beapmoeh - den samiska matkonferensen.

Syftet med konferensen är att det ska vara kunskapshöjande, inspirerande och nätverkande så att deltagarna får större kunskap och kännedom om samisk mat och kultur.

Ann Sparrock är en av arrangörerna för Beapmoeh och hon ser fram mot konferensen.
- Det ska bli väldigt roligt och inspirerande. Vi har bjudit in bland annat livsmedelsproducenter, samiska förvaltningskommuner, Region Jämtland Härjedalen, Sametinget, politiker och samiska organisationer för att under två dagar nätverka, sprida och höja kunskap om den samiska maten och kulturen. Vi tror det blir väldigt meningsfullt och inspirerande att exempelvis kockar och inköpsansvariga får träffa livsmedelsproducenter och så vidare, säger hon i ett pressutskick.

Under dagarna blir det föreläsningar, workshops och provsmakande.
- Alla måltider utom frukosten är från det samiska köket och alla ingredienser är sådant som de offentliga köken själva kan köpa in, på så sätt blir det inspirerande att se vilka samiska måltider som kan lagas i offentliga kök, berättar Ann Sparrock.

Beapmoeh - den samiska matkonferensen, hålls på Frösö Park Hotel på Frösön den 18 - 19 maj och är en del i projektet ”Utveckling av samisk livsmedelsproduktion mot offentliga kök” som drivs av Torsta AB. Projektet finansieras av Jordbruksverket och Region Jämtland Härjedalen.

Torsta är ett kunskapscentrum som ska tillgodose och utveckla de gröna näringarnas behov av ny kunskap, nya idéer och nya kontakter. Torsta ligger i Ås utanför Östersund, men finns till för och är aktiva i hela Jämtlands län. 

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2022-05-17