Artiklar
1/4 Konstpedagogen Miia Rantala börjar med att samla barnen och gå igenom vad de ska göra i dag. Det är finskan som gäller. Foto:Martin Thelénius

Finskan i fokus på konstskola

Varje onsdag är det dags för konstskola på finska på Kulturhuset i Luleå. Miia Rantala är inflyttad till Luleå från Rovaniemi i början av året. Hon är utbildad inom konst och startade i höstas en konstskola för finska barn mellan 7-13 år. Här får de möjlighet att tala språket och träffa kompisar som också pratar finska.

Miia Rantala är anställd av Luleå kommun på Konsthallen i Kulturens hus som konstpedagog.
- Jag är anställd av Konsthallen och vårt syfte är bland annat att utveckla servicen på finska. Vi hade tänkt börja med bildskola på finska redan innan vi fick pengarna, 10 000 kronor, från finska förvaltningsområdet, berättar Miia Rantala.

Varje onsdag eftermiddag är det dags att träffas och dagen när minoritet.se är på besök kommer fyra barn. Jemima Leino, 9 år är en av dem. Hennes mamma Carolina Leino, modersmålslärare, vill att dottern ska få träffa andra finska barn och genom det stärka sin finska identitet.
- Det är bra för barnen att se att det finns andra som jag, andra som pratar finska, säger hon.

I Luleå är det finska språket ganska vanligt förekommande och det finns uppskattningsvis 13 000 finskspråkiga. Luleå blev förvaltningsområde för finska år 2013. Jamima läser finska en gång i veckan på skolan och pratar finska hemma. Så är det även för Noora Liljansalo, 11 år, som också deltar i konstskolan.
- Jag gillar att pyssla, säger Nora och tar fram den skulptur hon gjorde i lera förra veckan. Hon tycker det är roligt men lite ovanligt att träffa andra barn som pratar finska.

Klockan 16.00 börjar skolan och då är det finska som gäller.
- Jag är född och uppvuxen i Kolari men har studerat vid Lapplands universitet i Rovaniemi och vid Tammerfors universitet. Jag har bott en en lång tid i både Rovaniemi och Helsingfors men också utomlands. Jag kan både meänkieli och finska så det blir väl lite av en blandning. Svenskan är inte mitt första språk, berättar Miia Rantala.

Den här dagen börjar de fyra barnen med att göra ett gemensamt konstverk. De får ett stort ark vitt papper som de håller i varsitt hörn. Miia häller olika färger på pappret som rinner åt olika håll. Det gäller att samarbeta för att få det abstrakta motiv som de vill ha. Barnen småpratar hela tiden på finska.

Tanken är att barnen ska inspireras av de konstnärer som för tillfället ställer ut på Konsthallen i Luleå. Just nu är det Carina Kågström, Birgitta Linhart, Martin Etherton Friberg, Britt-Marie Jern och landsbygdskämpen Håkki Eriksson som är utställare. Miia hoppas de kan fortsätta med konstskolan efter jul under 2016.

Anne-Mari Angeria är finsk samordnare på Luleå kommun. Hon berömmer projektet:
- Hela kulturförvaltningen, biblioteket och konsthallen, är så duktiga på att planera och arrangera saker. 

Hon berättar att det under hösten ordnas en teaterworkshop för barnen och en dramaworkshop "minun tarinani" för vuxna. Hösten stora kulturevenemang är litteratur- och konstfesten Bok & Bild som har finska teman.
- Den arrangeras vartannat år och i år har vi flera finsktalande konstnärer och författare med i programmet. Riktigt kul. Och det är Miia som har kontakterna till Finland. Hon är en riktig spindel i nätet, säger Anne-Mari Angeria.

Hon fortsätter:

- Det är inte bara Miia utan hela kulturförvaltningens "Team Finland" Miia, Hannele och Pirjo gör ett kanonjobb! Hannele och Pirjo jobbar i biblioteket. Självklart kommer detta att fortsätta. Främjandet av språk och kultur är ju en av viktigaste uppgifterna inom minoritetsarbetet. Vi har inte spikat nästa års budget eller aktiviteterna, tjejerna har fullt upp med Bok och Bild. Men vi har spännande planer om nya utställningar.

I dag får Luleå kommun årligen statsbidrag på 990 000 kr.


MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2015-12-17