Välj vad du vill se Prenumerera på artiklar Nyhetsarkiv Artiklar

Tittarsuccén är tillbaka

[Tornedalingar] Efter tittarsuccén förra året kommer nu en fortsättning av Poddilainen, en tv-podd från Tornedalen där unga vuxna får prata till punkt.
TV-podd från Tornedalen. Tre grupper träffas och pratar om ämnen som fyller deras huvuden. Foto: SVT

Språkkafé under samiska språkveckan

[Samer] Vecka 43 är utnämnd till samisk språkvecka och många språkarrangemang kommer anordnas denna vecka runt om i Sverige och i Norge. Nu bjuder Samiskt språkcentrum in till samiskt språkkafé.  
Urfolksspråkåret 2019 ska öka medvetenheten om urbefolkningars språk världen över.

Pressmeddelande: "Hur länge ska vi vänta?"

[Tornedalingar] "Vi meddelade Europarådet att många av de tidigare utmaningar som framförts i tidigare rapporter kvarstår." Representanter för meänkielitalande har träffat Europarådets expertkommitté i Luleå.

Sametinget överlämnar skuggrapport

[Samer] I dag överlämnar Sametinget sin skuggrapport till Europarådets granskande expertkommitté som just nu granskar hur Sverige uppfyller sina åtaganden under den europeiska stadgan om landsdels- och min...
Landskap i höstskrud. Foto: Sametinget

Vætnoe för psykisk ohälsa

[Samer] Kan slöjden få dig att må bättre? I samarbete med Gaaltije anordnar Region Jämtland Härjedalen en kurs för dem som vill utforska slöjd som ett sätt att uppnå och upprätthålla psykisk hälsa.

Deras första gemensamma bokprojekt

[Tornedalingar] Linnea Huhta och Birgitta Filipsson har skrivit en barnbokstrilogi, Ahai keksii, Ahai hittar på - som handlar om Ahai och karaktären Lumi.
Författarna Linnea Huhta och Birgitta Fransson. Foto: Privat

Stort intresse för meänkieli

[Tornedalingar] "Vi ser ett växande intresse för meänkieli och möter oftast en väldigt blandad publik söderöver. Det är inte endast sverigefinnar och tornedalingar som är på våra konserter".
Jan Johansson och Susanne Rantatalo. Foto: Marianne Berglund

Konferens; Rätten att berätta

[Minoritetspolitik] Vilka förutsättningar har nationella minoriteter och urfolket samerna att berätta sina historier på de nationella scenerna? Missa inte konferensen Rätten att berätta.
Kulturkonferens 2019 i Luleå är ett samarbete mellan Region Norrbotten, Riksteatern Norrbotten och Riksteatern.