Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Romer

Läsambassadör med fokus på romer

[2019-09-17] Nu är det dags att utse en läsambassadör för perioden 2019–2021. Denna gång kommer läsambassadörens främsta fokus vara minoriteten romer.
Nu är det dags att utse en läsambassadör för perioden 2019–2021!

Romani i fokus - Malmö ungdomscentral ordnar seminarium

[2019-09-16] Den 5 november uppmärksammar Malmö Ungdomscentral ”Världsdagen för romska språk” (World Day of Romani Language).
Mirsad Sahiti Foto: Malmö Ungdomscentral

Långsiktighet - temat på årets konferens

[2019-09-06] Den 24 oktober håller det Romska rådet sin årliga konferens i Malmö. Minoritet.se ställde några frågor till Olga Friberg Jonsson på RIKC, Romskt informations- och kunskapscenter.
Så här såg det ut under förra årets konferens som Romska rådet höll i Malmö. Foto: RIKC

Dusan står bakom prisgala för romska hjältar

[2019-08-29] Den 27 september samlas representanter för det romska civilsamhället i Sverige på Malmö rådhus dela ut priser till kreativa och drivande romska kulturprofiler, eldsjälar och aktivister.
Initiativtagare till galan är Dusan Marinkovic, en ung romsk artist och aktivist med rötterna i Balkan. Foto: Fredrik Sieradzki

Romsk gala - glöm inte nominera!

[2019-08-28] Den 27 september kommer Tehara Media att arrangera en romsk gala i Malmö i syfte att fira den romska kulturen, förebilder och den stora drivkraften som finns.
Den 27 september hålls galan i Malmö. Foto: Malin A Junkka

Romska kulturdagar i Skarpnäck

[2019-08-27] Med start den 11 september inleds de romska kulturdagarna i Skarpnäcks kulturhus. En av dagarna ägnas åt dokumentärfilm.
Det blir dans, dokumentärfilmer och paneldiskussioner och mycket annat på de romska kulturdagarna. Arkivfoto: Johan Jeppsson (personerna på bilden har inget med texten att göra)

Vi vill bidra till ett nytt Vi

[2019-08-20] Romskt informations- och kunskapscenter (RIKC) i Malmö jobbar med sitt unika koncept att se till att den romska nationella minoriteten romer får sina mänskliga rättigheter tillgodosedda på kommunal...
Olga Friberg Jonsson, Robert Vävström, Muju Halilovic och Julia Sällström. Foto: Malin A Junkka

Prisade språkarbetare vill ge romska ungdomar hopp

[2019-08-20] De har prisats för sitt enträgna arbete med att stärka romska ungdomar i deras språk och identitet. Men i vardagen bromsas de ofta av brist på resurser.
Irén Horvatne och Teresa Kwiatkowski är stolta över priset de fick i våras. Foto: Malin A Junkka

Utmaning hitta sina förfäder bland resandefolket

[2019-08-20] Resandefolket eller romanifolket har en lång historia i Sverige. Trots det är spåren efter dem svåra att hitta i äldre källor. Bo Lindwall, släktforskare och författare har i sin bok sammanställt h...

Romer under förintelsen

[2019-07-30] I år är det 75 år sedan alla romska fångar i förintelselägret Auschwitz-Birkenau avrättades, natten mellan den 2 och 3 augusti 1944. 
Vid minnesmärket över Raoul Wallenberg på Haga kyrkoplan i Göteborg hålls en minnesceremoni med tal och musik. Foto: Juliana Wiklund

Sjätte året för 5 Folk Festival

[2019-06-28] Lyssna till jojk med en twist, reggaeband på meänkieli, jiddischsång och folkvisor i ashkenazisk, sefardisk och romsk tradition. Det blir en musikalisk helkväll när Sveriges fem nationella minorite...