Artiklar

"Ett liv i Tornedalen är ett liv i balans"

Jag slår mig ner på den snöklädda marken och låter vinterdvalan rinna av mig med hjälp av solens strålar. Trots att min blick är sluten så kan jag se hur hela Tornedalens urskog ler mot mig och bjuder in mig till att bli en del av dess vibration.

En vibration som under vintermånadens krispiga nätter, enorma norrsken och knarrande snö blivit bortglömd, men som nu med full kraft börjat slå igen. Det ligger något i myten om ”tornedalingen som tog distans gentemot omvärlden” - för just här och nu, i takt med naturens vibration, finns inget behov av omvärlden. Men omvärlden har ett stort behov av Tornedalen.

Ett liv i Tornedalen är inte en självklarhet för många och kanske är det just tystnaden och distansen som skrämmer. Människan har skapat en otrolig möjlighet till ett fartfyllt liv där pulsen är hög och möjligheterna oändliga. Men när det tystnar och vi inte längre behöver högre puls eller fler valmöjligheter, vart tar vi oss då? Tanken om att livet går i kontrast mellan högt och lågt är precis lika naturligt som att Moder Jord har sina årstider. Vi behöver det kraftfulla och färgsprakande precis lika mycket som vi behöver tystnad och lugn för att skapa harmoni i våra liv. Men våra blickar söker sig allt för ofta ut från oss själva, låter den vila på andra människors livsval och utvärderar våra egna liv utifrån det vi ser hos andra. När ska vi vända blicken inåt och leva våra liv inifrån och ut istället för utifrån och in?

Att välja ett liv i Tornedalen är för mig att välja ett liv i balans. Omvärlden kryper sig sakta närmar med hjälp av tekniken och det ger mig en oändlig möjlighet till att, inte bara leva i Tornedalen, men också leva längs med mina drömmar. Som entreprenör ger det mig hela världen som arbetsplats och drömmarna kan aldrig bli för små. Men när pulsen blir för hög och omvärlden kommer för nära så kan jag göra ett aktivt val att stänga ner och kliva rakt ut i skog och mark för att hämta tillbaka lugnet. Jag försöker gör aktiva val att fördela min tid i puls och lugn, men trots att valen är aktiva betyder det inte att det alltid är enkelt. Det är då Tornedalens magiska vibration gör sig påmind och visar mig med stadig hand första steget mot att skifta mitt fokus ut till in.

Det är precis därför omvärlden behöver mer av Tornedalen; en plats att påminnas om att ta några steg tillbaka för att landa i oss själva. Att få tillåtelse och utrymme att koppla ner från omvärlden och koppla upp oss mot den riktiga kontakten med oss själva, människorna vi verkligen vill ha nära och naturen runt omkring oss. Det finns ingenting som ligger så rätt i tiden, som att lära känna sig själv. Och trots att du kanske inte fysiskt befinner dig i Tornedalen, så kan du skapa ditt Tornedalen där du befinner dig just nu. Tillåt dig att koppla ner, tänd ett ljus och sätt dig bekvämt. Låt din blick få landa på ljusets låga medan du tar några djupa suckar och låter sen också andetaget få landa djupt ner i din mage. Bara sitt där i sällskapet av dig själv för en liten stund och du har påbörjat din resa mot Tornedalens magiska vibration. För det är ju alltid så, att det stora börjar i det lilla.

ELINA JOHANSSON

Sidan uppdaterad 2021-03-04