Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Krönikor

Krönikan: Med lite voima kan vi tillsammans stärka språket

[2020-04-01] "Är meänkieli en samisk dialekt?" Nej, meänkieli är inte en samisk dialekt. Inte heller en finsk. I samtalet med en kollega försöker jag uppmuntra personen att associera till Malmfälten och Tornedalen dyker ännu en fråga upp.  
Krönikören Birgitta Filipsson. Foto: Privat

Krönikan - I Stockholms känns det tyst men i henne är det storm

[2020-04-01] En man som inte längre har ett hem håller sin fru hårt i handen. Det är kallt ute och deras knappt ettårige son skriker, kanske av kyla, kanske av rädsla för att lämna allt han känner till. 
Krönikören Leia Polite. Foto: Privat

Det går att jojka det mesta

[2020-01-24] Jag och pappa på väg till Jokkmokk. Vid Uppsala började jojken. Tonerna, berättelserna och bilderna han målade brukade ta oss hela vägen till Sundsvall.
Juhán Niila Stålka Foto: Privat

Hur uttrycker du din sverigefinska identitet?

[2019-04-29] När jag har inbjudits att representera sverigefinnar i olika sammanhang har jag många gånger fått frågan “Hur uttrycker du din sverigefinska identitet?”.

Sällan har vi skrutit om oss själva

[2019-04-18] För några år sedan var jag på en fest där ett flertal deltagare nyligen flyttat upp till Malmfälten på grund av olika jobbskäl. Jag försökte likt en turistguide sammanfatta kommunens historia och s...

Den röda trådens vara eller icke vara

[2019-01-22] Finns den "röda tråden" som förenar alla romer överhuvudtaget? Det reflekterar Robert Brisenstam över i sin krönika.

2018 kan det möjligtvis vara inne att vara finne

[2018-04-05] Den undertecknade började reflektera över sitt sverigefinska förflutna för tio år sedan. Det dök omedelbart upp några frågor som krävde svar.

Miriam om judisk identitet

[2018-03-12] Med den här krönikan vill jag belysa hur viktigt det är med judiska skolor, sommarläger, firande av högtider, sociala aktiviteter som studentfester och sportevenemang med mera. Jag tror att de är g...

Linnea Huhta om minoritetsaktivism

[2018-02-15] När det kommer till minoritetsaktivism och landsbygdsaktivism finns många gemensamma nämnare att utforska. Identitetsfrågor, minoritet i förhållande till majoritet och perspektiv av periferi, skam ...

Yael Fried om den hektiska hösten

[2017-08-22] Varje höst är det hektisk aktivitet i judiska hem. Inte mindre än fem högtider firas under loppet av en månad.

«Håller vi någonting dött under armarna?»

[2017-05-24] Den 21 maj i år hölls det sjunde valet till Sametinget. Denna soliga vårmorgon valde jag ut ett parti som jag ville skulle representera mig.