Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Krönikor
Foto: Anders Boström

Kulturarvets obeskrivliga betydelse!

[Krönikor] Jag tillhör Resandefolket, den största och äldsta gruppen i minoriteten Romer. Vårt språk kallas för Resanderomani eller svensk Romani.

Gråzoner är inte alls grå. De är det färgstarkaste som finns

[Krönikor] Har alltid känt mig som den felande länken. Tvärtemot och motvalls därför att jag vägrar att pressas in i en mall.

Krönika - Språket en grund för diskriminering

[Krönikor] Sedan minoritetslagen[1]börjat gälla i Sverige 2010 har det visat sig att det saknas juridiska instrument för att använda paragraferna.  Det saknas sanktioner mot till exempel kommuner som bry...

Meänkielin - en mamma som jag kan hålla i handen

[Krönikor] "Jaså ni är från Tornedalsteatern! Varför spelar ni för oss? Vi är ju inte tornedalingar, vi är muoniodalingar."
Krönikören Kirsi Blomberg. Foto: Privat

Jag är en sverigefinne därför att jag säger så

[Krönikor] I min familj finns det en sverigefinne, en halvfinne, tre svenskar och en svensksyrier. Det här är jag nästan säker på fast det är bara jag som identifierar som sverigefinne som enligt lagen ...
Linnéa Kero. Foto: Privat

Linnea Kero; Kravallstaketskramar

[Krönikor] Vi vaknade en morgon och var delade i två. Finland hade stängt en gräns vi inte ens visste fanns.   
Anna Nachman. Foto: Mats Edman

De anhöriga får inte börja sörja förrän kistan ligger i jorden

[Krönikor] Vi är väldigt lyhörd för en avliden persons sista vilja. I det profana Sverige blir det i det närmaste heligt att försöka följa den till punkt och pricka.  
Sandra Englund, 46 år, är uppvuxen och bor i Gävle. Foto: Privat

Den vita lögnen - en oskriven historia

[Krönikor] Jag hade ingen aning! Ingen aning om att mina förfäder var av det resande folket. När jag var ungefär 9 år satt jag vid mormors köksbord medan hon stod och malde köttfärs, pölsa eller nåt annat vid...
Moa Backe Åstot. Foto: Rebecca Lund

Du talar inte. Det gör för ont

[Krönikor] Det finns ett språk som är svårare än grekiska. Ryktet säger så. Ett språk som du har hört hela ditt liv men som ändå har en så skrämmande grammatik. 
21-åriga Jessica Preiman. Foto: Privat

Orden känns mycket mer beskrivande på finska

[Krönikor] Att ha två modersmål öppnar upp dubbla dörrar för mig, jag kan ju både studera och bo, i antingen Sverige eller Finland utan några större problem.
Krönikören Leia Polite. Foto: Privat

Krönikan - I Stockholms känns det tyst men i henne är det storm

[Krönikor] En man som inte längre har ett hem håller sin fru hårt i handen. Det är kallt ute och deras knappt ettårige son skriker, kanske av kyla, kanske av rädsla för att lämna allt han känner till.